Hirdetés

AMD: hivatalos 2008-2011-es útiterv



|

Új központi egységek és gyártástechnológia a következő 3 évben.

Hirdetés

A ma kikerült útiterv alapján számos újdonságot kíván piacra dobni az elkövetkezendő három évben az AMD. Látható, hogy a 45 nanométeres gyártástechnológia alkalmazását két évig tervezi a gyártó, azaz még 2010-ben is ezen a csíkszélességen készülő központi egységeknek örülhetünk. Az asztali fronton két új négymagos projekt váltja a jelenleg futó Agenát, a Deneb a maga 6 megabájtnyi L3-as gyorsítótárával és DDR2/DDR3 memóriavezérlőjével jelenti majd a csúcsot, míg az L3 cache nélküli Propost a középkategóriába szánja a gyártó.

 

A noteszgépekbe szánt processzorok piacán is nagy lesz a mozgolódás, a Pumát követően ugyanis évente kíván új platformot bemutatni az AMD. 2009-ben Tigris néven érkezik a Puma utódja, mely a Caspian kódnevű kétmagos processzorral alkot majd egységet. A lapkakészlet is frissülni fog, az RS880M-mel vélhetően a 780-ashoz hasonló sikereket tudnak majd elérni a Centrino ellenében. A Tigrist 2010-ben a Danube fogja váltani, mely egyben a gyártó első mobil négymagos processzorát is jelenti. A 45 nanométeren gyártandó Champlain négymagos CPU 2 megabájtnyi gyorsítótárat tartalmaz majd, illetve beépített DDR3-as memóriavezérlője lesz.

 

amd_notebook_platform_line-up_0811_01.jpg
 

 

Az ultra-hordozható és netbook piacra 2009-ben megújult gépalapokat kíván szállítani az AMD. A Congo és Yukon kódnév alatt megjelenő platformok a kétmagos Conesus és az egymagos Huron központi egységekkel kerülnek forgalomba. Előbbi az RS780M+SB710 lapkakészletpárosra épül, míg utóbbi a kissé öregecske RS690E+SB600 megoldást használja. 2010-re némi frissülés várható a Nile személyében, melynek lelke a Geneve kémagos, DDR3 memóriavezérlőt magában foglaló processzor lesz. A Geneve-t 2011-ben a már 32 nanométerre tervezett Ontario követi, ami ugyan elődjéhez képest feleannyi gyorsítótárral lesz felszerelve, viszont a lapka része lesz egy integrált GPU is.

 

amd_roadmap_2008_2011.jpg
 

 

A korábban Fusion néven ismertté vált CPU+GPU megvalósítást tehát csak 2011-ben láthatjuk végleges formájában, ám ekkor nem csak az Ontario, hanem az asztali és mobil szegmens számára kifejlesztett LIano is elérhető lesz. Az egy grafikus magot és négy processzor magot egybefogó, 32 nanométeren gyártott lapka DDR3 memóriatámogatással és 4 megabájtnyi gyorsítótárral váltja a Propos és a Caspian/Champlian mobil párost.

 

Végül, de nem utolsósorban a hamarosan megjelenő Deneb 2011-es utódjáról is ejtsünk pár szót. Pontos részletekkel sajnos nem tudunk szolgálni, de az szinte biztos, hogy négynél több maggal és 8 megabájtnál több gyorsítótárral, valamint DDR3 memóriavezérlővel fog szolgálni az Orochi kódnévvel ellátott egyed.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.