Hirdetés

AMD XConnect: eljött a külső grafikus kártyák ideje?



|

Elsőként a Razer kínál a technológiát támogató dokkolóegységet.

Hirdetés

Néhány napja még csak pletyka volt, ma pedig hivatalossá vált: az AMD szeretné szabványosítani a számítógépek és külső grafikus kártyák közti összeköttetést. A vállalat XConnect névre keresztelt szabványa teljesen nyílt, azaz az NVIDIA is szabadon támogathatja, a jövőben várhatóan nem csak Radeon kártyákkal lesz használható.

Hirdetés


Az XConnect technológia Thunderbolt 3-on keresztül biztosítja az adatátvitelt a számítógép és külső videokártya közt, azonban nem kell megijedni, mindez USB 3.1 Type-C fizikai csatolófelületen keresztül történik. A Thunderbolt 3 elméletileg akár 40 Gbps sávszélességet is képes biztosítani, ám az XConnect ebből csak 32 Gbps-t használ, ami egy PCI Express 3.0 x4 csatolófelület sebességének felel meg.


A Razer Core dokkolóegység képében az XConnect technológia hamarosan elérhetővé fog válni, azonban egyelőre csak a Razer Blade Stealth laptop esetében garantált a működése. Az USB-C kapu önmagában nem elég, ugyanis a számítógép BIOS-ának támogatnia kell a Thunderbolt eGFX kiterjesztést, továbbá a v16-os vagy újabb Thunderbolt firmware is alapkövetelmény.


A további limitációk közül kiemelendő, hogy az XConnect jelenleg csak Windows 10 (build 10586 vagy újabb) rendszeren használható, továbbá a Radeon R9 Fury, R9 Nano, R9 300 szériás, R9 290, R9 290X és R9 285 videokártyákkal kompatibilis. Az AMD szerint hamarosan lesz driver a Windows 7 / 8.1 rendszerekhez, és további videokártyák is támogatottá válnak.


(Forrás: AMD, VideoCardz)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.