Hirdetés

ASUS RoG G751 - PC teljesítmény notebook bőrben



|

Az ASUS RoG G751J csúcsgrafikával, erős processzorral, SDD-vel az asztali PC-ket is megszorongatja.

Hirdetés

A számítástechnika nagyon felpörgött az utóbbi években, és ez szerencsére igaz a mobil eszközökre is. Míg régen elég sokat kellett várni egy-egy generációváltás mobilra történő átültetésére, addig most egész gyorsan megkaphatjuk az újdonságokat, alacsonyabb fogyasztásra és persze vastagabb pénztárcára hangolva. Így történhetett, hogy az ASUS pár hónap leforgása alatt váltotta le a korábbi nagyágyút, a RoG G750-est. A fejlesztést nem neveznénk sima ráncfelvarrásnak, az új gamer notebookot több ponton is újragondolták, de erre bizony szükség is volt.

Hirdetés

A külseje miatt a korábbi G750-esnek sem volt szégyenkeznivalója, a G751 esetében éppen ezért nem változtattak túl sokat a leginkább katonai lopakodóhoz hasonlító formaterven. A fémborítás lekerült a csuklótámasz környékéről, helyette jó minőségű, sötét színű, gumírozott jellegű borítást kapunk, ami könnyen tisztítható és esztétikus. Hiába, 2014-ben már ez a trendi, a legtöbb gamer notebook ezt a megoldást követi.

A szellőző hátulra fújja a forró levegőt

A fedlap csak minimális mennyiségű fémet kapott, a pirosan világító RoG logó alatt találunk egy pici szálhúzott részt, aminek valószínűleg merevítési szerepe van. Hiába a spórolás, az 5,3 kilogrammos tömeg még így sem kevés, gamer viszonylatban is méretes példányról beszélhetünk. Ettől persze nem kell megijedni, valószínűleg ez a notebook is az asztalunkon fogja tölteni az ideje nagy részét. Legyünk őszinték, ez pont nem az a kategória, amit egy netkávézóban szívesen felcsapnánk.

Nem kétséges, ez bizony íróasztalra való

 

1080p, IPS panel

A kijelző sokat fejlődött, a TN panelnek immár búcsút inthetünk, helyette egy teljesen matt, IPS változat került beépítésre. Ennek egyrészről szebbek a színei, másrészről a betekintési szögei is szélesebbek. Plusz a 300 nites fényerő elég jól jön világosabb környezetben. A felbontás maradt, tehát itt is 1920 x 1080 pixelt kell a grafikus rendszernek megmozgatnia. Tudjuk, hogy mindenki Apple retina lázban ég, de az ASUS szerencsére nem ült fel erre a hajóra és a PPI értékekkel való versenyzést meghagyta másoknak. Meglátásunk szerint a 17,3 hüvelykes mérethez bőven ideális ez a felbontás, ráadásul a grafikus vezérlő is elég erős, hogy a Full HD-t natívban is kihajtsa az újabb játékok alatt. A kijelzőt rögzítő zsanérok kellően feszesek, valószínűleg sok ki- és becsukást elviselnek majd, az összeszerelés minőségére egyáltalán nem lehet panasz. Sőt, a szerelést olyannyira megkönnyítették, hogy egyetlen csavar eltávolításával hozzáférünk a merevlemezhez, SSD-hez és a memóriákhoz.

A WASD gombok hangsúlyosabb világítást kaptak

 

A billentyűzet kényelmes, a gombok körülbelül 2 milliméteres utat járnak be. Ez a modell már nem fehér, hanem piros háttérvilágítást kapott, ezt három különböző erősségben tudjuk szabályozni. A WASD gombok picit jobban világítanak, így ezeket könnyebb megtalálni a sötétben. Extra gombokból is jutott pár a G751 fedélzetére, a billentyűzet bal felső sarkánál találunk mindjárt ötöt. Ebből három makrós, azaz teljesen szabadon programozható. Az első viszont csak az online streamünket indítja, míg második a sorban a Steam elérést könnyíti meg.

Stream, Steam és három makró


Ezen felül a numerikus résznél egy külön RoG gombot is kapunk, ami szoftveres finomhangolásra jó. A space pedig a WASD-ről lenyúlva is kényelmesebben használható, okosan kiszélesítették az alját. A tapipaddal nem sokat bajlódtunk, révén aki játszik, az biztosan csak külső gamer egeret fog használni. Az érintésérzékeny felület Windows alatt is jól működött, mérete hatalmas és a gombja is egész használhatók, ráadásul van Smart Gesture funkciója is. Ettől függetlenül összességében láttunk már kényelmesebb megoldást is a piacon.

A hangrendszerre most is büszke a gyártó, erre lehet is némi oka, a beépített megoldás tényleg jól szól. Laptophoz képest szép és tiszta hangokat produkál, sőt némi mélyet is képes kipréselni magából. Finomhangolásra itt is van mód, útközben pedig a hangereje is elég lesz mindenkinek. Filmezésre, zenehallgatásra megfelelő az integrált hangrendszer is, otthon azért érdemes bekészíteni mellé egy komolyabb 2.1-es.

USB 3.0, (2) DP és HDMI port, D-Sub, LAN, hang ki- és bementek

Portok és csatlakoztathatóság tekintetében elégedettek lehetünk, egyszerre akár három kiegészítő megjelenítőt is ráköthetünk a notebookra. Hála a HDMI 1.4, a DisplayPort 1.2 és a hagyományos D-Sub csatlakozónak. Az Blu-ray egység és szintén bal oldalt található kártyaolvasó mellett kapunk még négy darab USB 3.0 csatlakozót, hang ki- és bemenetet, Gigabites hálózati aljzatot, 802.11ac Wi-Fi és Bluetooth adaptert.

Van benne kakaó

A gép legizgalmasabb része belül található, itt történt a legnagyobb előrelépés. A korábbi modellekben az Intel Core i7-4710HQ volt az elérhető leggyorsabb négymagos processzor, amit most a G751 legerősebb példányaiban már 4860HQ-ra cseréltek. Igazából ez a processzor csak minimálisan gyorsult, összesen 100 MHz-nyit dobtak a maximális órajelen, így 3,6 GHz-et kapunk a pénzünkért. Ennél a modellnél a lényegesebb változást a GPU környékén kell keresni. A korábbi Intel 4600 HD Graphics helyett az Iris Pro rendszerét használhatnánk, de ez ebben az esetben csak elméleti lehetőség. Az ASUS sajnos ezt teljesen letiltotta. Sajnálatos, mert az integrált HD 5200 grafika általában nagyon tisztességes sebességre képes, dedikált VGA nélkül is elboldogul az egyszerűbb játékokkal, még a 4K videókat is szépen viszi. Ez a processzor tehát nem biztos, hogy megéri a pénzét, a sebessége az i7-4710HQ-hoz képest is szinte alig-alig jobb.

Az IPS kijelző remek, ráadásul 1080p-s

 

A legerősebb mobil GPU-val szerelve

A processzor mellett a dedikált grafikus vezérlő változott a legtöbbet, ami immár teljesen az új 900-as Maxwell architektúrára épül. A GTX 980M brutális egy kártya, lényegében a korábbi GTX 880M utódja. A 900-as széria csak látszólag tűnik kis lépésnek, az új rendszer vezérlése sokat hoz a konyhára, jóval többet, mint azt a száraz adatok alapján gondolnánk. A 4 GB-os kártya fogyasztása is csökkent, nem is akármennyivel! 130 wattról 100 wattra faragták a TDP-t, a közel 30 százalékos megtakarítás pedig igen fontos tényező lehet egy laptop esetében.

Letisztult külső, minimális fémmel tarkítva

 

A processzor és a GPU jól kiegészítik egymást. Egyik sem lett alul, vagy felül méretezve. Az ASUS ehhez még 32 GB DDR3 memóriát (1600 MHz) is mellékelt, amit csak az újságírók kapnak meg. Itthon 8 és 16 GB-os modellek kerülnek majd a boltok polcaira, a 32 GB-nak igazából nem sok értelme van. Mivel összesen négy foglalatot kapunk, ezért érdemes az olcsóbb modellt választani és igény esetén később házilag bővíteni a memóriát. SSD-ből szintén nagy a választék, nálunk egy 256 GB-os (M.2) modell járt, ami kellően gyors volt, bőven 300 MB/s feletti sebességet mértünk a HD Tune tesztben, míg a mellé elhelyezett 1 TB-os HDD ennek picivel több mint egyharmadára volt képes. A 256 GB SSD bőven elég lesz a játékok számára, a képeket, videókat és a nagyobb adatokat célszerű az 1 TB-os meghajtón parkoltatni.

 

Asztali PC-nek is elmenne

A szokásos játéktesztek előtt futtatunk szintetikus mérést is, 3DMarkban majdnem 14 000 pontot kapott a rendszer. Az Ice Storm benchmark alatt az elődmodell a 12 000 pontot is éppen, hogy csak megközelítette. Ez persze nem sok mindent mond a valós teljesítményről, de látszik, hogy a GTX 880M és GTX 980M között van némi különbség. A játéktesztek ennél lényegesen nagyobb különbségeket hoztak. A Shadow of Mordor egy friss, 2014-es cím, az ork hordák kaszabolása közben 58-65 fps között mocorgott a számláló, ami Ultra beállítást tekintve nagyon szép eredmény, pláne 1080p-ben.

Működésben a Gaming Center


Kevésbé új címet vizsgálva, a BioShock Infinite átlagosan 100 fps-t is elért, ami szintén meggyőző eredmény. A GTX 880M (ugyan nem ASUS laptopban) mindössze 68 fps-re volt képes. A Tomb Raider sem egy mai csirke, de 2013-as cím létére rendesen megizzasztja a laptopokat és a PC-ket. Itt átlagosan 65 fps-t mértünk, amit közepes részletesség mellett akár 100 fps környékére is tornászható. Ezekből is látszik, hogy a 4GB-os GTX 980M és az i7-4860HQ (de akár a korábbi i7-4710HQ) is jó páros, nyugodt szívvel lehet natív felbontáson próbálkozni az egy-két éves, de akár a ma megjelenő játékokkal is.

Egyetlen csavarral megbontható az alja

Az aksi viszont nem túl erős, nálunk háromnegyed óra alatt sikerült teljesen lemeríteni. Ehhez elég volt a Shadow of Mordort futtatni, normál fényerővel és a beépített hangszórókat közepesre csavarva hamar megadta magát a telep. Spórolósan picit jobb a helyzet. Wi-Fi mellett a Chrome is elpörög 2-2,5 órát attól függően, mennyit YouTube-ozunk. Sajnos a letiltott Iris Pro nagyon hiányzik, a GTX 980M összességében nagyon sokat kajál. Az Intel integrált megoldása ellenben 47 W TDP-vel sokat segítene a helyzeten. Persze mivel ez egy gamer noti, így talán ez a fiaskó is megbocsátható neki, elvégre aki játszik, az úgy is hálózatról teszi azt.

Kategóriájához képest egész vékonynak tűnik

Az ASUS dupla ventilátoros hűtőrendszere jól muzsikált. Bár nem szedtük darabjaira, állítólag a korábbi modellhez képest némileg szerényebb is lett. A képek alapján úgy tűnik, a réz helyett több alumíniumot használtak, ennek pedig oka van. Ez a lépés a GPU kisebb fogyasztása miatt indokolható, de az biztos, hogy a rendszer így is jól teszi a dolgát. Stressztesztelve sem ment 71-72 fok fölé a mutató. Irodai célú használat során alig értük el a 38 fokot. A zajszint szintén nem volt zavaró, a ventilátorok hallhatóak ugyan, de nem lépik át az idegesítő szintet, a játék hangja simán elnyomta. Ez nem nagy csoda, a G751 egyáltalán nem süvít. Az is tetszett nekünk, hogy a forró levegőt hátul tolja ki magából a gép, így a kezünkre sem kell sütőkesztyűt húzni.

A másik oldalon még Blu-ray meghajtó is van

Vegyük, ne vegyük?

Tegyük magunkat túl azon az általános kérdéskörön, hogy PC-t vagy laptopot érdemes játékra beszerezni. Aki laptopot keres – mert fontos számára a mobilitás – annak ajánlhatjuk az ASUS RoG G751J-t, akinek az ár/fps mutató a fontos, az építsen inkább egy bika PC-t, ennyi pénzből már nagyon jót lehet összerakni.

M.2 ssd, hdd és 4x8 GB DDR3 memória

Jelenleg ez a modell rendelkezik a legerősebb GPU-val, a GTX 980M tényleg elég combos lett, egy asztali gép is simán megirigyelhetné a konfig teljesítményét. Számítási erőt tekintve ez a GPU valahol egy asztali GTX 770, illetve egy AMD R9 290 között helyezkedik el. Ez elég meggyőző, így pedig az 1080p is simán elérhető az új játékoknál. Processzor esetében nem éri meg a legerősebb i7-4860HQ-t választani, mert itt nem kapunk integrált grafikát, plusz a nyers erő sem indokolja az i7-4710HQ-hoz képesti drága felárat.

A dizájn is nagyon rendben van

Amennyiben olcsóbban szeretnénk megúszni, akkor memóriából is elég lehet a 8 GB (ez később bővíthető), ráadásul a Windows 8.1 nélküli, DOS-os kiszereléssel tovább csökkenthető a félmillió fölötti árcédula. Ha mindenen spórolunk, akkor akár 100 ezer forinttal is olcsóbban juthatunk egy brutális gamer notebookhoz, ami kategóriáján belül nagyon jó vételnek számít majd. A csöndes működés, jó hűtőrendszer és a kiváló IPS kijelző további előny, egyedül a gyenge akkumulátoros üzemidő szúrta a szemünket, de ez talán még megbocsátható egy idejét főként íróasztalon töltő noteszgépnek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.