Hirdetés

Augusztustól jön a NeoFM a MinDig TV-n



|

Kereskedelmi FM rádiónak még nem volt ekkora lefedettsége.

Hirdetés

Eddig csak az állami rádióadók jöttek DVB-T-n, most egy ingyenes kereskedelmi csatornával bővül a kínálat.

 

Agusztustól a NeoFM műsora bekerül a DVB-T-s rádiócsatornák közé, a Kossuth, Petőfi és Bartók adók mellett színezve a kínálatot. Ezzel az első kereskedelmi FM rádiadó lesz, aki átnyergel és megcsinálja azt, amit FM sávon sokkal nehezebb kivitelezni: szinte országos lefedettséget ér el. A műsorszolgáltató 88 százalékos lefedettséget kap, hiszen mindenhol fogható lesz, ahol elérhető a MinDig TV műsorszórás. Ráadásul hamarosan, még idén 95 százalékra ugrik ez az arány. Jelenleg 70 kilobites sávszélességen jön a műsor, vélhetően AAC kódolással.

 

A NeoFM csatlakozásával kis mértékben változott a frekvencia táblázat, mely például itt megtekinthető.

 

Visszás kicsit, hogy a Magyar Rádiónak még mindig nincsen szerződése az Antenna Hungáriával, illetve az is érdekes, hogy a digitális tévé egyből rádió is lett, közben pedig a DAB+ igencsak várat magára (kísérleti stációban van), a készülékek pedig méregdrágák. Nem lennénk meglepődve - ahogy egy blog megjegyezte - ha a tévé lenne a jövő rádiója, legalábbis a kis rádiócsatornák számára és persze csak Magyarországon, ahol a felemás megoldásoknak nagy hagyománya van. Már csak DVB-T vételre alkalmas „rádiókészülékekre" lenne szükség, ami persze a földi vételre optimalizált DVB-T sugárzás miatt nonszensz.

 

 

 

set top box
set top box

 

Set top box kell a rádiózáshoz?

Mind az Antenna Hungária, mind a műsorszolgáltató nagyon kedvezően ítéli meg a projektet, alább idézzük a sajtóközleményben lehozott nyilatkozataikat:

 

"Az Est Media Group számára fontos kihívás, hogy a portfoliójában lévő médiaeszközök vonatkozásában ne csak a tartalmi, de a folyamatos technológiai innováció is állandóan napirenden legyen. Éppen ezért különösen örülök annak, hogy a NeoFM „digitális jelenlétének” megteremtésével sikerült egy nem csak a rádiónk, de talán a teljes magyarországi rádiózás számára is előremutató megállapodást kötnünk az Antenna Hungariával. Az egyre több MinDig TV felhasználónak jó NeoFM hallgatást kívánunk" - mondta Kádár Tamás, az Est Media Group ügyvezető igazgatója.

 

"Üdvözöljük az FM1 Zrt. előrelátó döntését, amelynek értelmében a rádiós piac egyik legmeghatározóbb szereplőjeként aktívan részt vesz a magyarországi digitális átállás folyamatában. Jelentős áttörésnek értékelem, hogy az egyik legnépszerűbb rádiócsatorna, a NeoFM hosszú távú szerződés keretében elsőként csatlakozott a digitális földfelszíni platformhoz, ezáltal a NeoFM jelenlegi rádiós lefedettségi területén kívül is előfizetési díj nélküli, népszerű tartalmat kínál a MinDig TV szolgáltatást használók részére. Ez a lépés útmutatóul szolgálhat a többi meghatározó rádióműsor-szolgáltatónak, így például a Magyar Rádiónak, mely a mai napig nem kötötte meg a digitális földfelszíni sugárzásra vonatkozó műsorterjesztési szerződéseket az Antenna Hungária Csoporttal. Bízom benne, hogy az FM1 Zrt. lépése példaértékű lesz, és további rádiócsatornákkal bővülhet a MinDig TV szabadon fogható kínálata az elkövetkezendő hónapokban, ezáltal még többet kínálva a magyar állampolgároknak, függetlenül az anyagi helyzetüktől és lakóhelyük elhelyezkedésétől" – emelte ki Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.