Hirdetés

Az AI bűvöletében készült a Qualcomm új mobilos csúcsprocesszora



|

A Snapdragon 8 Gen 3 a világ legerősebb androidos telefonjaiba kerül.

Hirdetés

Habár az évek során a kínai konkurencia is megerősödött, az Androidhoz készült mobilos csúcsprocesszorok piacán továbbra is az amerikai Qualcomm a király, ezért mindig nagy érdeklődés övezi, hogy mit hoz a kategória aktuális frissítése.

Ahogy azt már megszokhattuk, a generációváltásra az idén is az őszi szezonban került sor, így nemrég hivatalosan is bemutatkozott a Snapdragon 8 Gen 3 platform, ami számos androidos zászlóshajóban teljesít majd szolgálatot.

Hirdetés

Az új SoC 4nm-es gyártási eljárással készül, a hangsúlyt pedig a mostanság elengedhetetlen mesterséges intelligenciás képességekre, valamint a játékra, a kamerás funkciókra és a hanghatásokra helyezi. Az erőforrásban összesen 8 mag dolgozik, egy 3,3 GHz-es fő egységgel, amit 5 teljesítményre kihegyezett, valamint 2 hatékonysági mag egészít ki.

A Qualcomm ígérete szerint a 12 MB-os L3 Cache-t kínáló CPU 30%-kal gyorsabb és 20%-kal hatékonyabban bánik az energiával, mint az előd Snapdragon 8 Gen 2. A processzor legfeljebb 24 GB-nyi LPDDR5X (4800 MHz) memóriát kezel, a repertoárból pedig nem hiányzik az akár 6 GHz-es Wi-Fi 7 támogatás sem. Az 5G-s kapcsolatról a Qualcomm saját X75-ös modeme gondoskodik, amely a sub-6 GHz- és az mmWave antennákkal is kompatibilis.

A mesterséges intelligenciás képességeket az AI Engine szállítja, amely támogatja a generatív modelleket,  másodpercenként akár 20 token futtatásával pedig azonnali MI-asszisztens válaszokat ígér. Az AI-trükkök pedig a fotózást sem kerülik el, a Snapdragon 8 Gen 3 így jobb munkát végez a képek élénkségének és részletességének javításában, de az éjszakai felvételeket is szebbé teszi, a Photo Expansion-funkció segítségével pedig az eredetileg rögzített adatokon túl is kibővíti a fotókat.

Ami a játékokat illeti, az új SoC-ban dolgozó GPU 25%-kal gyorsabb és 25%-kal hatékonyabb lett, kezeli az Unreal Engine 5.2-t és 30%-kall jobb a sugárkövetésben (ray tracing). A lapka mindezek mellett a 240 Hz-es képfrissítést és a hozzá illő 240 fps-os képkockasebességet is támogatja, az Adreno Frame Motion Engine 2.0-nak hála pedig extra képkockákat is generál a simább megjelenítés érdekében. A hangzást tekintve a 24-bites, 96 kHz-es veszteségmentes zene Bluetoothon keresztüli továbbítása jelenti a fejlődést.

A Qualcomm szerint az első Snapdragon 8 Gen 3-as mobilok már a következő hetek során be fognak mutatkozni, a cég partnerei között olyan márkákkal, mint az Asus, a Honor, a OnePlus, a Xiaomi vagy a realme. Az új SoC részletes technikai leírását ide kattintva böngészheted.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.