Hirdetés

Az Apple és Google is rácsap a Kodak licencekre

|

Nem csak okostelefonos hanem kamerás témákban is érdekütközés lesz.

Hirdetés

Nem csak az okostelefonok felett vitatkozik az Apple és a Google, mindketten erőteljesen érdeklődnek a Kodak licenc állománya iránt.

 

Szellemi javai kiárusításával próbálja a Kodak a lehetőségekhez képest konszolidálni helyzetét, ezért zárt aukción értékesíti jelentős, 1100 szabadalomból álló portfólióját. Valamennyi szabadalom a digitális képek készítésével, manipulálásával, címkézésével és megosztásával kapcsolatos, azaz olyan nem anyagi javakról van szó, amelyekre nem csak a digitális fényképezőgépek és a mobiltelefonok, okostelefonok kamerái is építenek. Két csoportban kerülnek kalapács alá a licencek, a mintegy 700 elemet tartalmazó Digital Capture portfolio a kép készítésével és alapvető feldolgozásával kapcsolatos találmányokat tartalmazza, a 400 tagú KISS Portfolio a képanalízis és feldolgozás, címkézés, hálózati megosztás témakörökben illetékes. A Kodak több mint 3 milliárd dollár bevételt realizált eddig a licencdíjakból az olyan képalkotó óriások kasszájából, mint a Samsung, LG, Motorola vagy a Nokia.

 

A mai napig kellett megtenni az induló liciteket, az Apple a Microsofttal és a szabadalomvadász Intellectual Ventures Management LLC-vel alkot egy licitálócsoportot. A másik konzorciumban a Google mellett az RPX Corp és három, Android alapú okostelefonok gyártásával foglalkozó gyártó szerepel, a Samsung, az LG és a HTC. A licitálás a hétvégén is túlnyúlhat, persze közben felbukkanhatnak más vásárlók is.

 

 

 

Licenc portfóliói együttesen akár 2,6 milliárdot is megérhetnek (dollárban) a Kodak szerint , csakhogy sokak szerint a gyakorlatban nem kell ekkora tétekre számítani. Ennek az az oka, hogy a Kodak szabadalmai leginkább a digitális képalkotás körül forognak és bár kamerát minden mobilban találunk, de – ugyan ezt mára szinte elfelejtettük – de telefonálni is lehet velük. Aki tehát licencet vesz, az fényképezős oldalról védte csak le magát, de a telefónia egyéb alapvető szabadalmait a Kodaktól nem tudja beszerezni.

 

A Google és Apple is az okostelefon piac haszonélvezője, de mindketten viszonylag új mobiltechnológiai szereplők, ezért támadhatóak a teljesen alapvető telefonos szabadalmakkal kapcsolatban és néhány esetleges jól irányzott per alaposan lelassíthatná fejlődésüket.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.