Hirdetés

Az Apple és Google is rácsap a Kodak licencekre



|

Nem csak okostelefonos hanem kamerás témákban is érdekütközés lesz.

Hirdetés

Nem csak az okostelefonok felett vitatkozik az Apple és a Google, mindketten erőteljesen érdeklődnek a Kodak licenc állománya iránt.

 

Szellemi javai kiárusításával próbálja a Kodak a lehetőségekhez képest konszolidálni helyzetét, ezért zárt aukción értékesíti jelentős, 1100 szabadalomból álló portfólióját. Valamennyi szabadalom a digitális képek készítésével, manipulálásával, címkézésével és megosztásával kapcsolatos, azaz olyan nem anyagi javakról van szó, amelyekre nem csak a digitális fényképezőgépek és a mobiltelefonok, okostelefonok kamerái is építenek. Két csoportban kerülnek kalapács alá a licencek, a mintegy 700 elemet tartalmazó Digital Capture portfolio a kép készítésével és alapvető feldolgozásával kapcsolatos találmányokat tartalmazza, a 400 tagú KISS Portfolio a képanalízis és feldolgozás, címkézés, hálózati megosztás témakörökben illetékes. A Kodak több mint 3 milliárd dollár bevételt realizált eddig a licencdíjakból az olyan képalkotó óriások kasszájából, mint a Samsung, LG, Motorola vagy a Nokia.

 

A mai napig kellett megtenni az induló liciteket, az Apple a Microsofttal és a szabadalomvadász Intellectual Ventures Management LLC-vel alkot egy licitálócsoportot. A másik konzorciumban a Google mellett az RPX Corp és három, Android alapú okostelefonok gyártásával foglalkozó gyártó szerepel, a Samsung, az LG és a HTC. A licitálás a hétvégén is túlnyúlhat, persze közben felbukkanhatnak más vásárlók is.

 

 

 

Licenc portfóliói együttesen akár 2,6 milliárdot is megérhetnek (dollárban) a Kodak szerint , csakhogy sokak szerint a gyakorlatban nem kell ekkora tétekre számítani. Ennek az az oka, hogy a Kodak szabadalmai leginkább a digitális képalkotás körül forognak és bár kamerát minden mobilban találunk, de – ugyan ezt mára szinte elfelejtettük – de telefonálni is lehet velük. Aki tehát licencet vesz, az fényképezős oldalról védte csak le magát, de a telefónia egyéb alapvető szabadalmait a Kodaktól nem tudja beszerezni.

 

A Google és Apple is az okostelefon piac haszonélvezője, de mindketten viszonylag új mobiltechnológiai szereplők, ezért támadhatóak a teljesen alapvető telefonos szabadalmakkal kapcsolatban és néhány esetleges jól irányzott per alaposan lelassíthatná fejlődésüket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.