Hirdetés

Az ASUSTOR NAS már mindent tud

|

Sokan még mindig úgy gondolnak a NAS-okra, mint az adatmentés külső eszközeire néhány extrával. Most viszont olyan eszközöket mutatunk, amik a kategória igazi svájcibicskái.

Hirdetés

A legkülönfélébb NAS termékek találhatóak a piacon, a belépő szintű készülékektől a vállalatok számára készített megoldásokig. Egy sor lenyűgöző szolgáltatást kínálnak már, és ugyan még mindig az elsődleges funkciójuk a tárolás és a mentés, de ezen felül számos feladat bízható rájuk, mintha egy mini szerver dolgozna az adatlemezek felett.

Hirdetés

Az ASUS szárnyai alatt működő ASUSTOR ereje a kezdetektől fogva a hatalmas piaci tapasztalaton és az egy kézben levő szoftver, valamint hardver fejlesztésben rejlett. A cég vezére az ASUS szerver részlegénél kezdett, megjárta a két nagy konkurenst, a Synology-t és a QNAP-ot, és megalapozta náluk a NAS iparágat, majd végül az ASUS támogatásával valósítja most meg az álmait.

Az ASUSTOR modulárisan bővíthető operációs rendszere, az ADM és a mobilkészülékekkel használható applikációk egyedi igényekre szabhatóvá tették a NAS-t. Bármilyen hardver és szoftver környezetbe egyszerűen integrálható, egy meglévő vállalati rendszerbe könnyen beilleszthető. Az exkluzív, ingyenes kamera licencek és vezérlő szoftver komoly megfigyelő központ kiépítését teszik lehetővé, a HDMI-re kötött monitoron a kamerák képe nyomon követhető.

AZ ASUSTOR hálózati adattárolói természetesen a biztonsági mentéshez szükséges eszközök nagyon széles körét kínálja a felhasználóknak, hogy könnyen és rugalmasan, egyetlen központi rendszerbe menthessék a különböző eszközeikről az adatokat és azokat megosztva bármelyikről el is érhessék.

Szerintem nincs olyan felhasználó, aki legalább egyszer ne élte volna át azt a fájdalmas érzést, amikor fontos adatok vesztek el a számítógépéről vagy a mobiljáról. Ennek kiküszöbölésére az egyik legjobb megoldás egy ASUSTOR NAS, amelyre ezek a nélkülözhetetlen információk, akár automatikusan, lementhetőek. Baj esetén pedig gyorsan és fájdalommentesen visszaszerezhetőek.

Egy korlátlan tárhely lenne az igazi, nem? A MyArchive már majdnem ezt nyújtja, a ritkábban használt adatokat kiveheted az aktív NAS-ból és bármikor vissza is teheted, a NAS leállítása nélkül. A NAS belső mappáiról időzített másolat készíthető a MyArchive lemezre, amely kivéve másik ASUSTOR NAS-ba tehető vagy biztonságos helyen elzárható.

Az USB eszközök mentése, például a kamerákon, a külső merevlemezeken, a pendrive-okon levő adatok másolása az ASUSTOR NAS-on levő USB portokon keresztül a számítógépekhez hasonlóan oldható meg. A csatlakoztatást követően egyetlen gombnyomással indítható a mentés az előre konfigurált mappába az One Touch Backup funkcióval.

Végül, de nem utolsó sorban a NAS és a felhő kapcsolatáról: nagyon sokféle felhős tárolási megoldás áll a rendelkezésünkre és a legismertebbeket az ASUTOR NAS integrálni is tudja a dedikált applikációk telepítésével. Egy kattintással telepíthető például az ASUS WebStorage, a BitTorrent Sync, a Dropbox, a Google Drive, a HiDrive, a Microsoft OneDrive, az OwnCloud vagy a WonderBox szoftvere.

A legújabb NAS-okban már többmagos Intel processzorok dolgoznak, amelyek két komoly szolgáltatást hardveres alapon oldanak meg. A fájlok titkosítása és a multimédiás fájlok átkódolása villámgyorsan, valós időben futhat, bármilyen eszközről is éred el a NAS-t. A közvetlen HDMI kimenet 5.1/7.1 HD hangot, 1080p vagy akár 4K videófolyamot is szolgáltathat.

Az ASUSTOR AS32 és AS62 sorozatokba négymagos Intel Braswell processzorok kerültek és a beépített memóriát dual channel módban kezelik. A kétcsatornás módnak köszönhetően a grafikus teljesítmény felpörög, gyorsabban generálódnak például a bélyegképek, a weboldalak hamarabb jelennek meg teljes szépségükben és a filmnézés is akadás mentes lesz. Az AS62 már 4GB fedélzeti memóriával érkezik, ami 8GB-ig bővíthető is!

Az ASUSTOR NAS-ok az összes NAS kategóriában (két- vagy négylemezes) és az összes tárolási módban (RAID 5, RAID10) kiemelkedően magas adatátviteli sebességgel büszkélkedhetnek. Az AS62 két darab Ethernet portja megduplázza a hálózati kapcsolat megbízhatóságát vagy a sebességét. Failover módban az egyik port kiesésével a másik tovább biztosítja a NAS elérhetőségét. Link aggregation módban pedig az adatfolyam sávszélessége emelhető meg drasztikusan.

A NAS-on virtuális gép futtatható, az alkalmazásokat távolról is megnyithatod, így a mobil eszközeidet - notebook, tábla vagy mobiltelefon - virtuális gépként használhatod. Pofon egyszerű megoldás ez kisebb vállalkozásoknak, hogy csökkentsék a működési költségeiket és optimalizálják az erőforrások felhasználását.

A virtuális gép olyan kisebb részfeladatok megoldására alkalmas, mint a honlap hoszting, sokféle informatikai menedzsment, webes fejlesztések és alkalmazás tervezése, vagy például alapvető szövegszerkesztés.

Az ASUSTOR NAS kompatibilis minden Apple eszközzel. Az Apple felhasználók nem fognak idegenkedni az ASUSTOR ADM tablethez hasonló megjelenésű operációs rendszerétől. Minden Mac-et használó könnyen meg fog barátkozni vele és észrevétlenül integrálni tudja a saját digitális környezetéhez. A filmektől kezdődően a fotókig - ugyanúgy, mint az AirPlay-jel - az iPad-odról vagy iPhone-odról, az ASUSTOR NAS-on tárolt multimédiát közvetlenül továbbíthatod a TV-re az Apple TV-n keresztül.

A NAS-t több felhasználó többféle platformról használhatja, gyorsan megoszthatók a tartalmak a kiválasztott felhasználók között, egyúttal az egyedi hozzáférési jogosultságok is egy helyen kezelhetőek.

Az ASUSTOR kínálatában ma már megtalálható az egyszerűbb modellektől egészen a rack rendszerű hálózati tárolókig minden igénynek megfelelő változat. A szolgáltatások szinte teljesen megegyeznek mindegyiküknél, a "kicsik" esetén sincs korlátozás, elsősorban a hardverkiépítésben van különbség közöttük.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.