Hirdetés

Az NVIDIA GeForce GTX 460 és a gyári tuning. Bemutatkoznak az OC kivitelek.



|

Az NVIDIA partnerei már a piaci bevezetés első hetében bemutatták a sikerkártyának ígérkező GeForce GTX 460 gyárilag túlhajtott variánsait. Összeállításunkban részletesen bemutatjuk a fontosabb gyártók megemelt órajelekkel és egyedi hűtőkkel büszkélkedő 460-as videokártyáit.

Hirdetés

Az NVIDIA vadonatúj GeForce GTX 460-as középkategóriás grafikus vezérlője csak hétfőn kezdte meg hódító útját, de a piaci bevezetés napján már az összes fontosabb partner gyártó előállt saját megoldásaival. Cikkünkben azokat a 460-asokat vesszük sorra, amelyek megemelt órajeleikkel, nagyobb memória-kapacitásukkal, vagy az otthoni tuningot elősegítő egyedi hűtőikkel és tuning szoftvereikkel kiérdemelték a gyárilag túlhajtott grafikus kártya megtisztelő címét.

A hétfői fókuszcikkünkben részletesen bemutatott GeForce GTX 460 már az NVIDIA negyven nanométeres csíkszélességgel készülő GF104-es Fermi magjára épül, amely jóval kisebb, kevesebbet fogyaszt, és kevésbé hajlamos a melegedésre, mint a korábbi Fermi kártyák GF100-as grafikus magja. Az újdonság egy 192 bites memóriabusszal és 768 MB fedélzeti memóriával, vagy egy 256 bites adatsínnel és 1024 MB memóriával rendelkező változatban érkezhet meg az exkluzív partnerekhez, akik gyárilag túlhajtott megoldásaikat vélhetően az erősebb kivitelre fogják építeni. Az órajelek referencia értékeit a grafikus magnál 675, a stream processzoroknál (CUDA) 1350, a memória modulok esetében pedig 3600 MHz-ben határozták meg. A CUDA magok számát a partnerek sem emelhetik fel a maximálisan elérhető 384 darabra, így 336 maggal kell beérni. A referencia modell fogyasztása 160-170 watt körül alakul, a hátlapra pedig két DVI és egy mini HDMI kimenet került. Minden GeForce GTX 460-as videokártya támogatja a DirectX 11-et, valamint az NVIDIA 3D Vision Surround, PhysX és CUDA technológiáit.

Összeállításunkban az Asus, az ECS, az EVGA, a Gainward, a Galaxy, a Gigabyte, az MSI, a Palit, és a Sparkle gyárilag túlhajtott OC kártyáit vesszük górcső alá. A tapasztalatok alapján könnyedén, és akár extrém mértékben is biztonsággal tuningolható vezérlőt a szokásos túlhajtási módszereknek vetették alá a gyártók, vagyis a feszültségek megemelésével magasabb mag-, stream processzor- és memória órajeleket értek el, a megnövekedett hőtermelést pedig általában egyedi hűtőrendszereikkel ellensúlyozzák. Az elő-tuningolt megoldások gyűjteményébe olyan kártyákat is beemeltünk, amelyek referencia órajelekkel üzemelnek ugyan, de komoly hűtéseikkel, tuning szoftvereikkel, vagy más megoldásaikkal nagyban megkönnyítik az otthoni túlhajtást.

 

Következzenek tehát a versenyzők!

ASUS ENGTX460 DirectCU TOP/2DI/1GD5 és TOP/2DI/768MD5: enyhe gyári tuning, szédületes lehetőségek otthon


Az ASUS minden lehetséges ponton igyekezett túlszárnyalni a referenciát, így már a NYÁK is teljesen egyedi fejlesztés, amely megkönnyíti a feszültségek megemelését, és jobb légáramlást tesz lehetővé. Az ENGTX460 grafikus magjának órajelét 675 MHz-ről 700 MHz-re emelték, a GPU-hoz 192 vagy 256 bites adatsínen kapcsolódó 768 MB-os, illetve 1 GB-os memória effektív frekvenciáját 3680 MHz-re, a stream processzorok sebességét pedig 1400 MHz-re növelték.

A kártya láthatóan csak enyhe gyári túlhajtást kapott, de az egyedi NYÁK-nak, valamint a mellékelt SmartDoctor és GamerOSD programoknak köszönhetően könnyedén átléphető a 800 MHz-es magórajel, és a szédületes 930 MHz elérése sem lehetetlen. A hő elvezetéséről a referenciához hasonló felépítésű, de annál méretesebb hűtő gondoskodik, amely remélhetőleg komolyabb túlhajtás esetén is elegendő teljesítményt nyújt. A kártya felületének kétharmada fölött alumínium hűtőblokk terpeszkedik, a VRM fölé külön hűtőbordák kerültek, a forró levegő dupla réz hőcsövön közlekedik, a nagy méretű ventilátor pedig a hűtőrendszer közepére került. A hátlapi kivezetések megegyeznek a referenciával, tehát két DVI és egy mini HDMI kimenettel számolhatunk.

 

ECS Black GTX 460: erőteljes tuning és az Arctic komoly hűtője


Az Elitegroup Computer Systems műhelyéből Black GTX 460 néven került ki a gyárilag túlhajtott modell, amely komolyan megemelt órajelekkel, és a svéd Arctic remek hűtőjével szeretne kitűnni a 460-as mezőnyből. A változtatásoknak hála 800 MHz-en ketyeg a GPU, és 1600 MHz-en járnak a CUDA magok, de az 1 GB-nyi GDDR5-ös memória sebességéhez nem nyúltak a mérnökök.

A forróság elvezetését a nagynevű Arctic (korábban Arctic Cooling) két ventilátoros hűtőjére bízták, amely a képekből ítélve az Accelero Twin Turbo Pro nevű eszköz lehet. A nagyteljesítményű hűtőrendszer nikkelezett réz talapzatra épül, amelyről négy darab réz hőcső vezeti fel a hőt az alumínium hűtőbordákhoz. A hátlapra két DVI és egy mini HDMI aljzat került.

EVGA GTX 460 SuperClocked: referencia hűtés magas órajelekkel


Az EVGA megoldása külsőre semmiben nem utal gyári túlhajtásra, hiszen a GTX 460 SuperClocked 768 MB-os és 1 GB-os kivitele is a referencia 8,25 hüvelykes NYÁK-ra épül (még az NVIDIA logó is rajta maradt), és az EVGA címkéjét viselő referencia hűtés dolgozik rajtuk. A hűtési teljesítményt azonban elegendőnek ítélték ahhoz a mérnökök, hogy az órajeleket tisztességesen megemeljék. A gyári tuning jegyében a magórajelet 763 MHz-re, a GDDR5-ös memóriák effektív sebességét 3800 MHz-re, a CUDA magok frekvenciáját pedig 1526 MHz-re növelték.

Az otthoni túlhajtást könnyedén elvégezhetjük a dobozban megbújó EVGA Precision és EGVA Overclock Scanner szoftverekkel, melyek az egyszerű kezelhetősége miatt igen népszerű RivaTuner-en alapulnak. A hátlapon két DVI és egy mini HDMI kimenet található. Az EVGAGTX 460 SuperClocked videokártyák két éves- vagy élettartam garanciával is forgalomba kerülnek, utóbbiért tíz dollárral kérnek többet.

 

Gainward GTX 460 Golden Sample és Golden Sample Goes Like Hell: szelíd vagy pokoli erő, egyedi hűtés


A Gainward két OC kártyával, az enyhén túlhajtott GTX 460 Golden Sample, és a lényegesen nagyobb órajel-emelésen átesett Golden Sample Goes Like Hell modellekkel készült. Mindkét kivitel az 1 GB-nyi GDDR5-ös memóriával és 256 bites adatsínnel rendelkező erősebb alapra, és egy lerövidített NYÁK-ra épül, hűtésükről pedig a gyártó saját megoldása gondoskodik. Az egyedi hűtő a referenciával megegyező hűtőbordák mellett két 6 milliméteres réz hőcsövet, és egy 8 centiméter átmérőjű, dupla golyóscsapágyas légkavarót alkalmaz.

A Golden Sample változat magórajele 700 MHz-re, stream processzorainak üzemi frekvenciája 1400 MHz-re emelkedett, a memória modulok sebessége azonban nem változott. A gyorsabb Goes Like Hell verzió nem hazudtolja meg hangzatos nevét, hiszen grafikus magjának frekvenciáját 800 MHz-re, a CUDA magok órajelét 1600 MHz-re, a memória sebességét pedig effektíve 4000 MHz-re növelték a mérnökök. A hátlapi kivezetések között a szokásos két DVI és egy mini HDMI kimeneteken túl egy D-Sub aljzatot is találunk.

Galaxy GeForce GTX 460 GC Edition és Super OC Edition: enyhe és erősebb tuning, levehető ventilátor


A Galaxy 768 MB-os és 1 GB-os memóriával felvértezett 460-asát is kétféle teljesítmény-szinten, egy enyhébben és egy komolyabban meghajtott változatban kínálja. A GC Edition grafikus magja 700 MHz-en, stream processzorai 1400 MHz-en, GDDR5-ös memória moduljai pedig 3696 MHz-es effektív órajelen üzemelnek. Ennél lényegesen nagyobb tuningnak vetették alá a Super OC Edition-t, melynek GPU-ja 810, CUDA magjai 1620 MHz-en járnak, fedélzeti memóriája pedig effektíve 4000 MHz-en ketyeg.

Az áttervezett műanyag burkolattal egyedibbé tett hűtő gyakorlatilag teljesen a referenciához igazodik, az egyetlen érdekesség, hogy ha passzív hűtés alkalmazását is elegendőnek találjuk, és inkább a csendet választjuk, akkor a ventilátort egy mozdulattal leszerelhetjük. A hátlapra két DVI és egy mini HDMI kimenet került. A Galaxy GeForce GTX 460 GC Edition és Super OC Edition kártyák ára még nem ismert, de a gyártó kiváló ár/teljesítmény arányt ígér.

 

Gigabyte GV-N460OC-768I és GV-N460OC-1GI: enyhe tuning, komoly hűtő, nagy lehetőségek


A Gigabyte gyárilag tuningolt kártyái a szerény, de beszédes GV-N460OC-768I, illetve GV-N460OC-1GI kódnéven érkeznek, és bár órajeleik nem sokkal magasabbak a referenciánál, igen fejlett egyedi hűtésüknek, és kiváló minőségű alkatrészeiknek hála nagyon jó alapját képezhetik egy komolyabb otthoni túlhajtásnak. A 768 MB-os és az 1GB-os fedélzeti memóriával felszerelt modellek esetében is 715 MHz-es magórajellel, 1430 MHz-es stream processzor frekvenciával, és a referenciával megegyező, 3600 MHz-es effektív memória sebességgel lehet számolni.

A Gigabyte mérnökei saját Windforce 2X hűtőjükre bízták a forró levegő elszállítását, amely két speciális kialakítású, a légáramlást nagyban felerősítő ventilátorral rendelkezik, a két egyedi réz hőcső viszont a referencia hűtőbordákhoz kapcsolódik. A hátlapon a szokásos két DVI és egy mini HDMI kimenet található.

MSI N460GTX Cyclone 768D5/OC és N460GTX Cyclone 1GD5/OC: könnyű tuning, Afterburner és a Cyclone hűtő


Az MSI túlhajtott 460-asát már korábbi cikkünkben bemutattuk, ám azóta újabb információk láttak napvilágot. A tajvani gyártó szerencsére nem csak a kisebb 768 MB-os változatot vette kezelésbe, hanem az 1 GB-nyi memóriával felvértezett kártyáját is megemelt órajelekkel kínálja. A kisebb N460GTX Cyclone 768D5/OC, nagyobb testvére N460GTX Cyclone 1GD5/OC néven érkezik, és mindketten 725 MHz-en ketyegő grafikus maggal, 1450 MHz-es stream processzorokkal, és referencia memória sebességgel (effektíve 3600 MHz) rendelkeznek.

Sok más gyártóhoz hasonlóan az MSI is az enyhe gyári tuning, a nagy hűtő, és az otthoni túlhajtást segítő eszközök háromszögében találta meg a legjobb megoldást. Ennek megfelelően a vezérlők fölé a már többször bizonyított Cyclone hűtőjüket építették, amelynek hőbordákkal ellátott, nikkelezett réz talapzatáról két 8 milliméteres hőcső vezeti fel a forró levegőt a 80 milliméteres ventilátor két oldalán, ívesen elhelyezkedő alumínium hűtőbordákhoz. Az egyedi hűtő a referenciához mérten 15,7%-kal alacsonyabb zajszinten üzemel. A biztonságos túlhajtást megerősített komponensek, és strapabíróbb kondenzátorok segítik, a mellékelt MSI Afterburner szoftver pedig 30%-os teljesítmény-növelést tesz lehetővé. A hátlapra a szokásos két DVI és egy mini HDMI kimenet került.

 

Palit GTX 460 1GB Sonic és Sonic Platinum: magas órajelek és referencia hűtés egyedi légkavaróval


A Palit Microsystems az 1 GB-nyi memóriával felvértezett GTX 460 variánsra építette enyhébben és komolyabban túlhajtott videokártyáit. A lassabb GTX 460 1GB Sonic grafikus magja 700, CUDA magjai 1400, memória moduljai pedig 3800 MHz-en járnak, tehát csak a „kötelező" tuningon esett át. Nagyobb testvére, a Sonic Platinum kivitel ennél lényegesen többet nyújt 800 MHz-es magórajelével, 1600 MHz-re kalibrált stream processzoraival, és memória moduljainak 4000 MHz-es effektív sebességével. A referencia modellhez viszonyítva 17,5%-kal magasabb sebességgel számol a gyártó, így nem sok vásárló fog nekiállni az otthoni túlhajtásnak.

A mérnökök elegendőnek találták a referencia hűtés kínálta hőelvezetési képességet, ezért az NVIDIA megoldásához csak egy átrajzolt műanyag burkolatot, és saját fejlesztésű, dupla golyóscsapágyas ventilátorukat adták hozzá, amely halkabb üzem mellett gyorsabb forgási sebességet, és hosszabb élettartamot ígér. A hátlapon a megszokott két DVI, egy mini HDMI triászt találjuk meg.

Sparkle GeForce GTX 460 1GB OC és GeForce GTX 460 2GB: enyhe túlhajtás és egy kakukktojás


A Sparkle mérnökei nem vitték túlzásba a gyári túlhajtást, hiszen egyetlen OC modelljük, az 1 GB-nyi memóriát magáénak tudó GeForce GTX 460 1GB OC órajeleit is csak kis mértékben emelték meg. A GPU frekvenciáját 700 MHz-re, a CUDA magokét 1485 MHz-re növelték, a memória modulok sebességét viszont érintetlenül hagyták. Ez alapján érthető, hogy a referencia hűtőre bízták a keletkező hő elvezetését.

A gyártó egy másik variánst is készített, amely már jobban kiemelkedik a tömegből. A GeForce GTX 460 2GB ugyanis jelenleg az egyetlen olyan 460-as a piacon, amely 2 GB-nyi fedélzeti memóriával büszkélkedhet. A dolog szépséghibája, hogy ez a kivitel semmiféle gyári tuningot nem kapott, így a referencia órajelekkel kell beérni. Kézenfekvő megoldás lehet, hogy a dupla adag memóriával felszerelt videokártyát otthon hajtjuk túl, ám a 2 GB-nyi memória és a megemelt órajelek termelte nagyobb hővel már nem biztos, hogy képes lesz megbirkózni a referencia hűtő. A kártyák hátlapjára a szokásos két DVI és egy mini HDMI kivezetés került.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.