Hirdetés

Az új hibrid SSD jobb specifikációkkal rendelkezik, mint az SSD



|

A japán Chuo Egyetem kutatócsoportja olyan hybrid SSD architektúrát fejlesztett ki, amely ReRAM-ot (rezisztív random-elérésű memória) hív segítségül. Ezáltal a gyors sebességű adatírás és a nagy kapacitású NAND flash memória mind egy fedélzet alá kerül.

Hirdetés

A kutatócsoport vezetője, Ken Takeuchi professzor kifejtette, hogy a megoldásuk 11-szer jobb adatírási karakterisztikával rendelkezik, 93%-kal kevesebbet fogyaszt és 6.9-szer nagyobb élettartammal rendelkezik, mint a csak NAND lapkákat használó SSD-k.

A hibrid SSD 256 GB-os NAND memóriát kombinál 8 Gbit ReRAM-mal. Az utóbbinak köszönhetően nő az adatok írási sebessége, ezzel egyetemben az SSD teljesítménye növekszik, az energiafogyasztás pedig csökken.

 

 

Az adatírást három algoritmus kezeli le. Először az AF (anti-fragment) algoritmus a ReRAM szektorainak egységeibe írja a kis adatokat. Miután egy tömbnyi adat letárolásra került, akkor azt átmásolja a rendszer a NAND memóriába. Ebből kifolyólag annak random-elérését ritkábban kell igénybe venni. Mivel a ReRAM kapacitása azonban limitált, a kisebb adatok írása a ReRAM szabad helyétől függ.

 

 

Ahhoz, hogy újraírhassunk egy kis adatmennyiséget a NAND memóriában, a RAAF (reconsider as a fragmentation) algoritmusnak újra a ReRAM-ra kell küldenie az adatokat, hogy a NAND memórián az adatok ne töredezzenek.

A harmadik algoritmus, az MRU (leggyakrabban használt tömb) algoritmus végül a gyakran használt adatokat a ReRAM-ba mozgatja.

A Hibrid SSD 30-szor többször ír adatot a ReRAM-ra, mint a NAND memóriába. Ha a NAND memóriába 3000-szer írunk adatot, a ReRAM-ban az adatok 100000-szer lesznek újraírva.

 

 

A ReRAM magas ára ellenére az adatközpontok spórolni tudnának a hibrid SSD-kkel, hiszen azokat nem kellene olyan sűrűn cserélni, mint a jelenlegi SSD-ket. Ezután pedig már kereskedelmi forgalomban is gyorsan megjelenhetnek a hibrid megoldások. Az eredményeiket a Hawaii 2012 Symposium on VLSI Circuits-on mutatja be a kutatócsoport.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.