Hirdetés

Bemutatkozott az új Snapdragon csúcsprocesszor, a középkategória is frissült



|

Megérkezett a Qualcomm Snadpragon 8+ Gen 1 és a középkategóriás mobilokba szánt 7 Gen 1 chip, illetve egy új AR-szemüveget is kaptunk.

Hirdetés

Ha az olcsóbb androidos mobilokat hajtó chipekről van szó, az utóbbi években rengeteget erősödött a kínai MediaTek jelenléte, a 300 dollár feletti készülékeknél viszont továbbra is az amerikai Qualcomm erőforrásai dominálják a piacot, a CounterPoint Research legfrissebb adatai alapján 63-72%-os aránnyal.

Így aztán fontos esemény, hogy a vállalat nemrég két új chipet is bemutatott a zászlóshajókba szánt Snapdragon 8+ Gen 1 és középkategóriás készülékeknek szóló Snapdragon 7 Gen 1 processzorok képében.

Hirdetés

A 8+ Gen 1 a tavaly ősszel piacra dobott 8 Gen 1 frissítése, ami már olyan fenevadakban bizonyított, mint a Samsung Galaxy S22 vagy a  Xiaomi 12-széria. A ráncfelvarrott változat kapcsán a Qualcomm 30%-kal nagyobb CPU és 10%-kal jobb GPU teljesítményt ígér, a chipben rejlő 7. generációs Qualcomm AI Engine pedig akár 20%-kal jobb teljesítményt nyújt wattonként.

A gyakorlatban mindez +60 perc játékidőt, +80 perc videó-streaminget, +5,5 óra beszélgetést, +50 perc közösségi médiás böngészést és +17 óra zenelejátszást jelent, legalábbis ha hihetünk a bizonyára inkább felfelé torzító hivatalos adatoknak. A 8+ Gen 1 továbbra is 4 nm-es eljárással készül, a gyártója viszont nem a Samsung, hanem a piacvezető TSMC. A Qualcomm szerint a második negyedévben futnak be az első ezzel hajtott készülékek az Asus ROG-tól, a Honortól, a Lenovótól, a Motorolától, az Oppótól, a Xiaomitól és még több más márkától.

A Snapdragon 7 Gen 1 az előző generációs elnevezési mintát használó Snapdragon 778G utódja, és a felső-középkategóriás mobilok motorja lesz. A Qualcomm itt 20%-kal gyorsabb grafikai renderelésről beszél, nagy újdonság továbbá a 200 megapixeles kamerák támogatása, valamint a dedikált Trust Management Engine és a digitális azonosítókhoz és autókulcsokhoz szükséges Android Ready SE-támogatás is. A 4 nm-es chipet (az előd még 6 nm-en készült) a Samsung gyártja, a második negyedévben a Honor, az Oppo és a Xiaomi modelljeiben láthatjuk viszont.

Végezetül pedig a Qualcomm egy kiterjesztett valósághoz (AR) használatos okosszemüveg-referenciadizájnt is bemutatott. A Wireless AR Smart Viewer XR2-t a Snapdragon  XR2 5G chip kelti életre, amely lehetővé teszi, hogy szemüveg immáron vezeték nélküli kapcsolaton keresztül ossza meg a terhelést egy mobiltelefonnal, kevesebb mint 3 milliszekundumos késleltetési idővel.

A még vezetékes kapcsolatot igénylő előző generációhoz képest az új dizájn 40%-kal vékonyabb, 115 grammos tömegével pedig jobb kiegyensúlyozottságot ígér. A szemüveg 39 fokos látómezővel operál, a SeeYA által gyártott dual-micro OLED lencséi szemenként 1920x1080-as felbontást tudnak. Az eszközön két monokróm és egy RGB kamera is helyet kapott, amelyek 6DoF (6 Degrees of freedom) fej- és kézkövetést tesznek lehetővé, gesztusfelismeréssel. A Smart Viewer XR2-be emellett egy 650 mAh-s akkumulátort is sikerült bepasszírozni, a vezeték nélküli kapcsolatról a Bluetooth 5.3 és a Wi-Fi 6/6E szabványok gondoskodnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.