Hirdetés

BenQ FP241VW - Multimédiás polcrendszer



|

Hamar munka ritkán jó, tartja a mondás. A BenQ megszívlelte az imént említett bölcsességet.

Hirdetés

Hazánkban egyelőre nem túl elterjedtek a 24 hüvelykes kijelzők, ám a gyártók szemmel láthatóan mindent megtesznek a kategória népszerűsítése érdekében. Valójában itthon ezt egyelőre a magas ár hátráltatja, nem pedig a minőség, hiszen éppen ez az a kategória, amely szinte kompromisszumoktól mentes, kiváló képminőséget kínál, a nagy képátlónak köszönhetően pedig kiválóan alkalmas mozizásra is. A BenQ is épp ez utóbbi funkcióra fekteti a hangsúlyt, mivel ránézésre a Full HD felbontás megjelenítésére alkalmas FP241VW inkább tűnik LCD-tévének, mint monitornak. (Azoknak, akik a rendhagyóbb formavilágot kedvelik, a gyártó a testvérmodell FP241W-t ajánlja, amely tudásában megegyezik az általunk tesztelt modellel, csak HDMI-kábel nem jár hozzá.) Az állványzat - voltaképpen inkább keret - masszív, jó minőségű, de a látszat ellenére nem alumíniumból, hanem műanyagból van. Szűk határok között (kb. -5°-tól +20°-ig) billenthetjük a képernyőt, más állítási lehetőség értelemszerűen nincs. A dobozban külön opcionális kiegészítőként találjuk a keret felső részét, egy-egy akasztófüllel a fül/fejhallgató, illetve a játékvezérlő számára.

 

benq3.jpg

 

Az állvány szélére helyezett vezérlőgombok fűrészfogas elrendezése dizájn és használhatóság szempontjából telitalálat, akárcsak a menürendszer felépítése - kár, hogy ez utóbbi lassú működésével rontja az összhatást.

 

benq2.jpg

 

Az FP241VW-ben S-PVA panel kapott helyet, ezért a képminőségre nem lehet panasz, ám kétségkívül nem tartozik a leggyorsabb megjelenítők közé. Ezt kompenzálandó egy három fokozatban állítható Perfect Motion dinamikus képfeldolgozó rendszer került a monitorba, amelynek lényege, hogy bekapcsolt állapotban az elektronika minden egyes képkocka közé egy fekete képkockát illeszt be. Sajnos a technológia még nem tökéletes (használatakor a kép láthatóan vibrál), de ami az utánhúzást illeti, ezt a zavaró jelenséget nem tapasztaltuk, s ebben a Perfect Motion ki- és bekapcsolt állapotában sem láttunk számottevő különbséget.

 

benq4.jpg

 

A kijelző natív felbontása 1920×1200 képpont, ami nem kedvez a játékosoknak (ekkora felbontás megjelenítése még a leggyorsabb grafikus kártyákat is alaposan megizzasztja), ám annál inkább alkalmas HD-felbontású filmek megjelenítésére. A mozivászon jellegű felhasználást erősíti a rengeteg bemenet (köztük a HDMI) és a HDCP-támogatás is. Szerencsére a gyártó nem spórolt a kábelekkel sem, ezért a DVI mellé egy teljes értékű HDMI-jelkábelt is kapunk. A monitor valódi kép a képben (PiP) funkciót is kínál, ezáltal kiaknázhatjuk a több bemenet előnyeit, valamint a hatalmas munkafelületet. Így akár munka közben nézhetünk egy másik forrásból származó filmet a képernyő egyik sarkában.

Leszámítva az apróbb hibákat, a BenQ FP241VW kiváló monitor, remek képminőséggel és felépítéssel, csupán a beépített sztereó hangszórót hiányoltuk róla.

 

Adatok:

  • 24 hüvelykes képátló
  • 1920×1200 felbontás
  • 1000:1 kontrasztarány
  • 500 cd/m2 fényerő
  • 16/6 ezred másodperces válaszidő
  • Analóg, DVI, kompozit, komponens, HDMI-, S-Video bemenetek
  • HDCP-védelem
  • Két beépített USB-kapu

 

Értékelés:

Előny: remek kép, jó felépítés

Hátrány: vibráló kép a PerfectMotion használata közben, lassú menü

Teljesítmény: 94

Szolgáltatás: 97

 

A monitorról készült bemutatóvideónkat hamarosan megtekinthetik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.