Hirdetés

Canon EOS 7D Mark II teszt: az autofókusz mestere



|

Úgy tűnik, megérte a hosszú várakozás. A megújult Canon EOS 7D-be még több újdonság került, mint amire a többség számított - pedig sokan igen magasra tették azt a bizonyos lécet.

Hirdetés

Nem sokkal a Canon EOS 7D 2009-es megjelenését követően lábra kaptak az első pletykák a „hamarosan érkező” utódról, számtalan, többségükben természetesen teljesen alaptalan technikai paraméterekkel. Azután telt-múlt az idő, de az új 7D csak nem akart megérkezni, mígnem a 2014-es Photokinán végre megtörtént a nagy áttörés, és a Canon bejelentette APS-C szenzoros gépeinek új csúcsdarabját, az EOS 7D Mark II-t, amibe beletettek majdnem mindent, amire egy ilyen kategóriájú fényképezőgép leendő tulajdonosai vágyhatnak.
 

Hirdetés


Az új 20,2 megapixeles CMOS-érzékelő felbontása pontosan megegyezik az EOS 70D-ével (5472×3648 pixel), ám annál egy kicsit korszerűbb, valószínűleg a mikrolencserendszer lett valamivel fejlettebb, de ez csak találgatás. Természetesen az EOS 7D Mark II képérzékelőjén is megtalálható a Dual Pixel CMOS AF névre keresztelt technológia, azaz a szenzor pixeleinek többségében két külön fotódióda dolgozik LiveView módban, ötvözve a kontraszt- és a fáziskülönbség-alapú élességállítások előnyeit.


65 pontos autofókusz

Az élességállítás területén ennél sokkal nagyobb előrelépés is történt: a gép még a jelenlegi csúcskészüléknél, az EOS-1D X-nél is komolyabb autofókusz-rendszert kapott. A vadonatúj érzékelőn ugyanis 65 AF-pont található, amelyek mindegyike kereszttípusú, ráadásul a középső pont f/2,8-as fényerőtől dupla keresztszenzoros. Ezenfelül ez a középső fókuszpont -3 Fé-től, vagyis szinte teljesen sötétben is működik. A fókuszpontok választásához hét különböző „területnagyságot” állíthatunk be a pontszerűtől három különböző méretű zónán át a teljes autofókusz-területig. Sőt, lehetőségünk van arra is, hogy a fényképezőgép három különböző orientációjához (vízszintes és a két irányba elforgatott függőleges) akár három különböző területtípust és három különböző fókuszpontot adhassunk meg. Mindezeken túl elképesztő részletességgel hangolhatjuk az adott témához az autofókusz-rendszer működését. Így többek között beállíthatjuk a témakövetés érzékenységének, a gyorsulás és lassulás követésének, valamint az autofókuszpontok közötti automatikus váltás különböző kombinációit, ahogy például azt is, hogy mit érzünk fontosabbnak, a minél gyorsabb exponálást vagy a lehető legpontosabb élességállítást.
 


Gyorsabban, pontosabban, tartósabban

Egyéb területeken is jelentős változások történtek a magnéziumötvözet vázon belül, amelyeknek csak felsorolása is meghaladná a terjedelmi korlátot. Így többek között az eddigi 63 zónás iFCL fénymérőt egy 252 zónás, 150 ezer pixeles RGB+IR fénymérőszenzor váltotta fel, amely akár a villódzó fényforrásokhoz is igazítani tudja az expozíciót. A zárszerkezet elvileg kétszer annyi felvétel készítésére alkalmas, annak ellenére, hogy immáron 8 helyett 10 képet készíthetünk másodpercenként, megfelelő sebességű kártya vagy kártyák esetén akár 1090 JPEG-et is. Igen, kártyák, miután az EOS 7D Mark II-ben két kártyafoglalatot találunk, amelyikből az egyikbe „hagyományos” CompactFlash, míg a másikba SD/SDHC/SDXC memóriakártyákat helyezhetünk, és külön-külön beállíthatjuk, hogy melyikre milyen méretű és milyen formátumú képek kerüljenek.


Igazából csak két dolog miatt lehet némi hiányérzetünk. Az egyik, hogy a vakupapucs alatt található GPS-vevő mellett már nem sikerült helyet találni egy Wi-Fi-vezérlőnek, és hogy ugyan némiképp nagyobb lett a 3 colos kijelző felbontása, ám nem dönthető-kihajtható, és nem lett érintésérzékeny sem.


Névjegy

– Ár: 579 900 Ft
– Forgalmazó: Canon Hungária Kft.
– Web: hopp.pcworld.hu/12044
– Teljesítmény: 9
– Szolgáltatás: 9
– Ár/érték: 7


Adatok

– 20,2 MP (5472×3648) APS-C (22,4 x 15,0 mm) CMOS-érzékelő
– kettős DIGIC 6-es képfeldolgozó
– ISO 100–16 000 érzékenység 1/3 Fé lépésközökkel
– 65 keresztszenzoros autofókuszpont, dupla pontosságú középső autofókuszpont
– Dual Pixel CMOS AF
– 252 zónás, 150 000 pixeles RGB+IR fénymérőszenzor, villódzásérzékeléssel
– full HD (1920×1080, 24/25/30/50/60 fps), HD (1280×720, 25/30/50/60 fps) és SD (640×480, 25/30 fps) videofelvétel


Előny: autofókusz, 10 kép/s sorozatfelvétel, részletes beállítások, GPS
Hátrány: nincs Wi-Fi, fix és nem érintésérzékeny kijelző

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.