Hirdetés

Merevlemezes és full HD



|

Nem kell töltenünk, csak "lőni" a HD-t a Canon HG-21 FUll HD-s kamera 120 GB-os merevlemezére.

Hirdetés

Kicsit nagyobb a csak memóriakártyával működő HF-100-as modellnél a beépített merevlemezt is tartalmazó HG-21-es. Jobb kézzel tartható a készülék, a kinyitott, szembe fordítható LCD-vel további stabilitást adhatunk a képnek, a képernyő bal szélébe épített mini botkormány révén állíthatjuk be a legtöbb dolgot. Kezelése a honosított, jól szervezett menü révén nem bonyolult, emellett egy gombos automata üzemmódja is van. A zoom billentyű jól elérhető, állítható, hogy fix vagy változó léptékkel dolgozzon. Ha spórolni akarunk az akkumulátor erejével, használhatjuk az elektronikus keresőt, igaz, ezt ennél a modellnél nem éreztük túl kényelmesnek.

 

canonhg21_.jpg
Canon HG-21 – nem tölt, csak lő

 

 

 

A képalkotó rendszer alapvetően megegyezik az általunk nemrégiben tesztelt Canon HF-100-ban alkalmazottal. Ugyanúgy egy minőségi, nagy felbontású CMOS érzékelőre épül, mely tapasztalataink szerint igen részletes képet ad, így nem csak marketing fogás teljes HD felbontásúként eladni a készüléket, a HD kulcsszó mögött itt valóban több részletet kapunk a felvételen. 24 Mb/s sávszélességű minőségsablon is rendelkezésünkre áll, ami több részlet és főleg jobb minőségű mozgás tömörítéssel kecsegtet. A színek korrektek és mértéktartóak, akárcsak az eddig megszokott nagy felbontású Canon modelleknél. Tapasztalataink szerint jól sikerült a mozgások kódolása, azaz nem mosódnak el jelentős mértékben, nem zavarodnak össze a kép részletei nagyobb felületek mozgása vagy pásztázás esetén sem. Használhatunk 25 képkockás progresszív felvételt is (PF25), ami moziszerűbb élményt ad, mivel nem bontja két félképre a látványt. Ugyanakkor a huszonöt képismétlés érezhetően kevesebb, mint az 50 félképismétlés (50i normál mód): ha a kontúrok fontosak, akkor hasznos a PF25, míg ha inkább a mozgások folyamatossága érdekes, maradjunk az 50i-nél.

 

canonhg21_quality_.jpg
Szebb mozgásokkal és több részlettel kecsegtet
a 24 megabites H.264 kódolás
 

 

 

Az állóképek minősége természetesen nem olyan, mint egy fényképezőgépé, de azért túllép a HD képméretből eleve eredő mintegy két megapixeles méreteken, a 2048×1526 képpontból álló fotókhoz 2,76 millió képérzékelő adatait használja fel a készülék. Minőség terén tehát egy kisebb előrelépés tapasztalható, a használatban pedig pozitívum, hogy videofelvétel közben is lőhetünk fotókat.

 

 

canonhg21_menu_.jpg
Honosított menü könnyíti meg a munkát
 

 

Az érzékelő 3,31 megapixeles, míg a rögzített teljes HD felbontású mozgókép csak mintegy kétmillió képpontot számlál (fotóknál kicsit több a hasznos pixelek száma). A holtnak tűnő egy megapixelnyi érzékelőelem azonban koránt sem holt, hanem igen hatékonyan működik közre a kettős képstabilizáló rendszerben, melynek igen nagy hasznát vesszük, főleg ha kihasználjuk a 12-szeres optikai közelítést. A kombinált digitális és optikai kompenzációnak köszönhető, hogy nagyon nehéz „belengetni" a célt és szép úsztatások készíthetők, főleg, ha mértéktartóan bánunk a zoommal. Tapasztalataink szerint mintegy 6-8-szoros nagyításig egyáltalán nem szorulunk állványra, utána kézügyesség kérdése, hogy mennyire szépen sikerülhetnek a pásztázások, de célra tartani még maximális zoomnál is lehet. A pásztázás 12-szeres zoomnál is jobban sikerülhet, ha olyan sebességgel próbálkozunk, amit fel tud venni a kamera kiegyenlítő rendszere, azaz egy kis próbálgatással felismerhető, hogy milyen tempóval érdemes „végigsöpörni" a tájon. Ha maximális zoommal rögzítünk, akkor a különösen lassú, ráérős úsztatásokba már nem képes folyamatosságot csempészni a rendszer, jó lenne, ha ez a korlát áthágható lenne egy továbbfejlesztet algoritmussal vagy egy pásztázó üzemmóddal. Összességében a képstabilizátor nagyon jól működik, még extrém körülmények között is többet nyújt, mint a legtöbb konzumer kamera.

 

 

canonhg21_side_.jpg
Egy gombos automata üzemmód is rendelkezésre áll
 

 

Egyértelmű előnyt jelent a beépített, ebben a modellben már 120 gigabájtos mini merevlemez, ami csak elfogadható mértékben növeli meg a kamera méretét és tömegét, viszont nagy szabadságot biztosít, sosem kell aggódnunk a tárhely miatt. Ha mégis kifutnánk, akkor használhatunk SDHC kártyát is, de erre nem fogunk egyhamar rászorulni. A kártyát érdemes a fotók, a merevlemezt a videók céljául beállítani.

 

canonhg21_play_.jpg
Felvételeink visszanézhetők és szerkeszthetők is
 

 

 

Pozitív apróságok a vakupapucs, a mikrofon bemenet és az opcionális nagy látószögű adapter. A CD-n mellékelt PIXELA ImageMixer 3 SE szoftverrel átkonvertálhatjuk a ma még csak kevés lejátszóberendezés által ismert AVCHD formátumú felvételeket vagy készíthetünk belőle Blu-ray albumot. Jól jön a HDMI 1.3 csatlakozás a nagy képernyős tévékhez, hiszen legegyszerűbben ezen keresztül nézhetők vissza a felvételek. Ha a tévén nem lenne ilyen, akkor erre a célra használhatjuk a komponens kimenetet is.

Szerencsére továbbviszi és kicsit fejleszti is a megelőző modellek képességeit a HG-21, ugyanakkor nem látjuk jelét annak, hogy könnyített volna a konstrukción a gyártó, a képminőségben és technológiában élenjáró a HG-21. Hosszabb utazásokra különösen jó érv a nagy kapacitású merevlemez, igaz, a termék az elődmodell HG-20 ára alapján mindenképpen a felső árkategóriában kap majd helyet.



Névjegy


Termék: Canon HG-21

Forgalmazó: Canon Magyarország Kft

Ár: 240 000 Ft

Web: katt ide

 

 

 

Adatok

 

  • Full HD (1920×1080) mozgókép felbontás
  • 1/3,2 hüvelykess CMOS érzékelő, 3,31 millió képpont
  • AVCHD felvételi struktúra (H.264 kódolás, legfeljebb 24 mbps)
  • Optika fókusztávolsága 4,8-57,6 mm, blende f1,8 és f3,0 között
  • Super Range optikai képstabilizátor és azonnali autofókusz (AF), 12-szeres optikai zoom
  • 120 GB kapacitású merevlemez, legfeljebb 45 órás felvételi idő
  • SD/SDHC kártyanyílás (16 GB-os kártyára legfeljebb mintegy 6 órás felvétel)
  • 0,27"-es széles képernyős színes LCD, 123 000 képpont
  • Mikrofonbemenet
  • 80×77×139 milliméteres méretek

 

 

 

Értékelés


dijak_2008_technologiai_120x160.jpg
Canon HG-21

Előny: Kiváló mozgókép minőség, extrém kapacitás

Hátrány: Átlag feletti ár

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/Érték: 4

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.