Hirdetés

CD és DVD címke felület közvetlen nyomtatása 1



|

Mi kell hozzá? + címketervező útmutató

Hirdetés

Sokáig a vállalatok csak a márkanév hatékony kommunikálására használták az írható CD-k címkefelületét, mi viszont egy idő után összezavarodhatunk, ha lemezeink egyformán néznek ki. A legkézenfekvőbb és leggyorsabb megoldás továbbra is egy alkoholos rostirón használata, amely kellően gazdaságos is. Viszont meglehetősen rossz hatással van a cégünk imázsára, ha egy tájékoztató anyagot ilyen lemezen nyújtunk át. Saját anyagaink esetében is jobban örülünk annak, ha egyedien, sőt stílusosan nézhet ki a lemez, ami segít az azonosításban is. Nyilván nem fogunk minden egyes alkalmi mentést gyári minőségben címkézni, de a gyakran használt vagy tartalmuk révén nagy becsben tartott albumoknak kijár ennyi.

 

 

Mi kell hozzá, és mennyibe is kerül?

 

 

A problémát megoldhatjuk a már régóta, különféle minőségben beszerezhető korongcímkéző készletekkel, amelyekben egy adag A/4-es lapról lefejthető lemezcímke és egy központos, valamint gyűrődésmentes felragasztást segítő applikátor található. Kezdetektől vitatott a módszer hatékonysága és biztonságossága, hiszen érezhetően elválik és sokszor el is távolodik a korongtól a címke széle, valamint sosem lesz egészen központos a ragasztás, amely zörgős lejátszást eredményezhet, ráadásul megrövidítheti a lejátszó mechanikájának élettartamát. A LightScribe-technológia mellett is dönthetünk, ám ekkor le kell mondanunk a színek használatáról. Szerencsére van direkt és fotóminőségű megoldás: ehhez mindössze nyomtatható (inkjet printable) médiát és egy olyan tintasugaras nyomtatót kell beszereznünk,amely képes befűzni a lemezt és közvetlenül a fehér címkefelületre nyomtatni. Ma már 20–26 ezer Ft közötti áron juthatunk olyan nyomtatóhoz, amely a mindennapi dokumentumok és fotók mellett erre is alkalmas. Ezeket a készülékeket úgy alakították ki, hogy legalább egy lemeznyi hosszon egyenes papírutat biztosítsanak, hiszen a lemez meghajlítása a befogás során károsítaná azt. Befogás céljából egy speciális adaptert tartalmaznak, amely gondoskodik a média pontos pozicionálásáról és felfogja a minimális mellényomtatásból eredő veszteségfestéket is.

 

 

Az inkjet printable, azaz a nyomtatható CD/DVD ára nem sokkal magasabb, mint egy márkás, nem nyomtatható nyersanyagé. Azok a márkás gyártótól származó nyersanyagok kerülhetnek érezhetően többe, amelyek fotóminőséget ígérnek, de a minőségkülönbség nem lesz számottevő, csak akkor, ha hat alapszínű fotónyomtatóval dolgozunk. A legjobb: a mellékelt szoftver Ha nincs saját ötletünk arra, hogyan tervezzük meg a CD/DVD címkéjét, ne szégyelljük bevetni a nyomtatóhoz kapott címketervező szoftvert.

 

Címke tervező szoftver ingyen

 

Példánkban egy HP nyomtatóhoz kapott Photosmart Essential program szerepel. A látványos felületű, magyar nyelvű alkalmazást fotók, albumok és CD/DVD címkék nyomtatására alakították ki. A főmenüben válasszuk a Létrehozás - Lemezcímkék pontot, majd a formátumok közül a Közvetlen nyomtatás lemezre lehetőséget. A korongméret megadása után a Válassza ezt a formátumot gombbal léphetünk tovább. Három témakörben összesen 11 elrendezés– szín kombináció áll rendelkezésünkre divatos pasztellszínekben. Két képet választhatunk ki a címkéhez, amelyeket automatikusan a dizájnba illeszt a program, utóbb pontosítható a vágás és a közelítés.

 

 

photosmart_essential_hp

Nem sok szerkesztési lehetőségünk van, de némi szöveget adhatunk a címkéhez,
valamint a fotókat közelíthetjük, vághatjuk, forgathatjuk

 
 

 

 

A szövegblokkokra kattintva begépelhetjük azok tartalmát és továbbléphetünk a létrehozásra, azaz a nyomtatásra. Érdemes vonalzóval lemérni és megadni a megfelelő boxban, hogy hány milliméteres sugárban kell üresen hagyni a lemez belső, befogó részét. Folyamatos előnézet, honosított felület és magától értetődő vezérlés van segítségünkre, így nem lesz nehéz dolgunk, csupán a sablonok korlátozott száma köti meg a kezünket.

 

 

hp photosmart essential cimke minta

Számos előre gyártott dizájn közül választhatunk a HP Photosmart Essentialben

 

 

 

Saját utakon

 

 

A kkor vagyunk gondban, ha már bevett dizájnunkat akarjuk tovább futtatni és egy tetszőleges másik alkalmazásból nyomtatni ki a címkéket. Ez egyes készülékeknél csak nagy nehézségek árán lehetséges, mivel a pozíció sem az alkalmazásban, sem a meghajtóprogramban nem állítható be – tehát legfeljebb próbálgatással tájolhatjuk be, ha sablont szeretnénk készíteni. A HP esetében nem lesznek komolyabb problémáink, ha pusztán egy fotót szeretnénk lemezcímkeként látni, vagy speciális dizájnunkat fotóként is elkészítettük, valamint négyzetesre vágva (azaz 1:1 oldalaránnyal) exportáltuk. Válasszunk olyan alkalmazást a nyomtatáshoz, amely támogatja a nyomtatandó fotó átméretezését a kiválasztott lapmérethez igazodva. Ezek után nincs más dolgunk, mint kiválasztani a HP nyomtatót, a beállításokban a Nyomtatás CD/DVD lemezre opciót és ezzel kiválasztásra is kerül a megfelelő tálca. Nekünk legfeljebb a lemez méretét és a felület minőségét kell beállítanunk.

 

hp photosmart essential disk lemez beallitasok cd dvd

Nyomtatás előtt megadhatjuk, hogy mekkora átmérőig hagyja érintetlenül
a nyomtató a lemez közepét, a szükséges beállítás a használt lemez típusától,
gyártójától függ

 

Cikkünk második részében a lemez befogásának módjával ismerkedhetnek meg behatóbban.

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.