Hirdetés

Célkeresztben a flash- memória



|

A KÜRT Zrt. szakemberei már a sérült flash‑es adattárolók tartalmát is vissza tudják állítani, egyben felhívják a figyelmet arra, hogy a flash-memória nem való gyakori írásra!

Hirdetés

Az elmúlt néhány évben világszerte robbanásszerűen megnőtt a flash-memóriát alkalmazó adattárolók felhasználása. Egyetlen év alatt (2002) csak a digitális kamerák piaca a duplájára emelkedett, és a szakemberek jóslatai szerint 2008-ig még további 15-20%-os forgalomnövekedésre számíthatunk. A flash-memóriák gyors elterjedését jól mutatja a KÜRT Zrt-hez mentésre beérkezett flash-es adattároló eszközök aránya is; idén ez már a teljes adatmentési tevékenység 15%-át tette ki.


Mennyire bízhatunk a flah-memóriákban?

A meghibásodott flash-es tárolók nagy száma ösztönözte a cég szakembereit arra, hogy - a világon az elsők között - a lehető legalaposabban ismerjék meg a még fiatalnak számító technológia képességeit. A KÜRT adatmentési üzletága két éves kutatómunka keretében vizsgálta a flash-memóriák meghibásodásának okait, és szakembereik meglepő eredményekre jutottak az ilyen típusú adattárolók megbízhatóságát és írhatóságát illetően:


A flash technológiájú memóriák elterjedését segítette az az általános vélekedés, miszerint ezek biztonságosabbak, mint a merevlemezek, mert nincs bennük mozgó alkatrész. Tehát ütésállóbbak is, és kisebb a meghibásodásuk esélye. Az elmúlt években a cég laboratóriumaiba érkezett adattárolók vizsgálata során megállapították, hogy ez a mítosz nem teljesen igaz. A KÜRT kutatómunkája során kiderült: a mozgó alkatrészek helyett itt az írási művelet technológiai sajátosságai miatti anyagfáradási tulajdonságok növelik az adatvesztés esélyét, tehát a merevlemezekhez hasonlóan a flash-memóriák meghibásodási okai is nagyrészt (60%) fizikai jellegűek.

 

A szakemberek másik, gyakorlati szempontból még lényegesebb megállapítása: a flash-memória NEM alkalmas munkatárként való használatra. Vagyis nem lehet folyamatosan háttértárként alkalmazni a számítógépen végzett munka közben, mert a sok írási művelet következtében gyorsan elhasználódik. Az ebből következő korlátozott számú írhatóság a flash-memóriák egyik legnagyobb problémája. Szinte mindig az írási művelettel leggyakrabban igénybe vett memóriarészek hibásodnak meg először, például a memóriachip adminisztrációs területe, ahol sokszor abban az esetben is írási műveletek zajlanak le, amikor ténylegesen nem történik adatmozgás.

 

Jobb a helyzet fényképezőgépek, MP3 lejátszók esetében, mert ezekben jóval ritkábban történik írási művelet. A flash-memóriát adatok átvitelére és mentések készítésére is használhatjuk, de a nagyobb biztonság érdekében legyen több másolatunk, és arra is legyünk figyelemmel, hogy az adatok biztonságosan csak 2-3 évig maradnak meg benne" - figyelmeztet Szekeres Gábor, a cég adatmentési üzletágának igazgatója.



Az adat többnyire visszaállítható

A KÜRT Csoport - fenti tapasztalatainak birtokában - kidolgozta azt a technológiát, amely lehetővé teszi a fizikailag sérült, és így hagyományos módszerekkel már kiolvashatatlan flash adattárolók mentését. Az egyedülálló módszer segítségével a szakemberek - figyelmen kívül hagyva a flash tárolók különböző típusainak eltérő felépítését és működését - közvetlenül a memóriachipekből olvassák ki a tárolt tartalmat. Az így kinyert adathalmazt egy szintén saját fejlesztésű visszafejtő eljárással varázsolják ismét értelmezhető fájlokká. Így ez a technológia nemcsak a ma használatos flash-eszközök szinte valamennyi adatvesztési problémáját képes orvosolni, de felkészült a várhatóan hamarosan nagy számban elterjedő több tíz gigabájtos flash diskek (nagy tárolókapacitású, flash technológiát használó adattárolók) adatmentésére is.

 

Az adatvisszaállítási szolgáltatást átlagosan egy nap alatt végzik el a cég szakemberei. Az eddigi árak - 1 GB 25 ezer forint+áfa - csökkenését jelzi, hogy december elsejétől ez az összeg már 2 GB memória mentésére lesz elég. A technológia sikeressége eléri az igen jó aránynak számító 75%-ot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.