Hirdetés

Csatlakozók, melyeket elfelejthetsz



|

Gépet, alaplapot vennél? Ezekkel a csatlakozókkal már nem sok dolgod lesz a jövőben.

Hirdetés

Rohamléptekben fejlődik a technológia – ezt rengetegszer halljuk, de azért arra figyelnek a gyártók, hogy a csatlakozók és a szabványok azért jó pár évig állandók legyenek. Megmutatjuk, mely csatlakozóktól lehet 2015-ben elbúcsúzni, vagyis melyek azok, amik már nem kiemelten fontosak új gép vagy alaplap választásakor.

 

Hirdetés

D-SUB

A klasszikus VGA kimenet mára nyugdíjas lett és egyre inkább csak kompatibilitási okokból kerül fel az új gépekre, alaplapokra. Vagy még azért sem. Ismertetőjele, hogy szinte mindig kékszínű. A szabvány sokáig meghatározó volt a PC-k világában, de mára elavult, mert analóg kapcsolatot biztosít, a képminőség jelentősen romlik használatakor és a nagyobb felbontásokat, illetve frissítéseket sem kezeli. A legtöbb videokártyánál és integrált GPU-nál még megkapjuk a DSUB-kompatbilitást általában DVI-DSUB átalakítóval, de a monitorokról szép lassan eltűnik a kék csatlakozó. Analóg, nagyméretű, kis sávszélességet biztosít – nem való már új gépekbe.

 

 


DVI

A PC-s berkekben a mai napig népszerű a „fehér, nagy” csatlakozó, de hiába a jó képminőség, és a Dual-Link megoldással az elfogadható felbontás, a sávszélesség már nem elegendő WQHD felett és rugalmatlan is a szabvány. Helyét a számítógépek világában átvette a DisplayPort, mely a videojel mellett más információt is képes továbbítani, van mini-változata, sávszélességben pedig a többszörösét nyújtja. A DVI még sokáig velünk lesz az otthoni PC-k világában, de a professzionális életben már leváltotta a DP és notebooknál sem nagyon találkozunk már ezzel a nagyméretű csatlakozóval.

 

 

eSATA

Hatalmas reményeket fűztek hozzá még a Firewire és az USB 2.0 idejében, de mire igazán elterjedt volna, nagyjából értelmetlenné is vált és soha nem lett népszerű. A leginkább közép- és felsőkategóriás alaplapokon, illetve munkára tervezett notebookokon alkalmazott csatlakozó SATA kapcsolatot biztosít külső tárolók számára. Ez még jól is hangzik, ám PC oldalon szükséges a Hot Swap és ezzel együtt az AHCI aktiválása, a speciális csatlakozóval szerelt kábel nem lehet túl hosszú és a külső tápellátást is meg kell oldani. Néhány gyártó egybeépítette az eSATA-t egy USB 2.0 csatlakozóval, de még így sem lett sikeres a szabvány. Helyette ma már mindenhol a hasonló sávszélességet biztosító, jobban elterjedt és kényelmesebb USB 3.0-t használják, mely tápellátást is biztosít a legtöbb külső tárolónak.

 

 

Soros és párhuzamos port

A mai napig sok alaplapon megtaláljuk kiegészítő csatlakozóként, de azért már nem hátlapra kivezetve, mert nyomtatókhoz, hardveres kulcsokhoz és speciális célhardverekhez pontosan erre van szükség még ma is. Az ősrégi adatkapcsolatok előnye, hogy nagyon egyszerűek és alapvető kommunikációra, vezérlésre éppen elegendőek. Csakis akkor keressünk soros- vagy párhuzamos portot, ha kifejezetten ez hiányzik, de kiegészítő kártyán is hozzáadhatjuk rendszerünkhöz, feltéve, hogy van még PCI foglalat a gépünkben. Amennyiben ilyen nincsen, még USB-Soros/párhuzamos port adapterrel is megpróbálkozhatunk.

 

 

PS/2

Sok alaplapnál még általános a PS/2 csatlakozás, de hacsak nem valami ősrégi billentyűzetet, esetleg egeret használunk, erre nem lesz szükségünk. Kompatibilitás szempontjából nem rossz, hiszen sokáig ez volt az általános csatlakozó egérhez és tasztatúrához, de mára az USB teljesen kiszorította.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.