Hirdetés

DataLocker DL3 (FIPS Edition) - Páncélterem a zsebben

|

Szerkesztőségünkben járt a DataLocker bombabiztos külső merevlemeze.

Hirdetés

Sokszor halljuk, hogy adataink védelme rendkívül fontos, ám a DataLocker most megmutatta, mit is jelent az, ha a titkosítások mögé rejtett hardvert kreatív kiegészítőkkel látjuk el.

Hirdetés

A cég magánszéfnek is tökéletesen beillő DL3-as jelzésű külső merevlemeze járt ugyanis szerkesztőségünkben, mely extravagáns kialakítása mellett valóban komoly védelmi mechanizmusokkal kel az 500 GB-os beépített merevlemezen tárolt fájljaink védelmére.

Merevlemez kijelzővel

A készülék rendkívül igényes, prémium hatású, fémmel szegélyezett külső borítást kapott, melyen belül egy 2,5-es merevlemez foglal helyet, mely kettős titkosítás (egy 256 bites AES XTS, valamint egy FIPS 140-2 CBC) mögé bújva védi adatainkat az illetéktelen hozzáférési kísérletektől.

 

Az eszköz előlapjának szálcsiszolt fémes csillogását egy középen elterülő kijelző töri meg csupán, mely nélkül eszközünk használhatatlanná válna.A DL3 dobozában az USB-kábel mellett extraként találhatunk még egy gumi-tokot, mely még tovább növeli eszközünk külső hatásokkal szembeni ellenállóságát. Sajnos a fém háznak és a beszerelt extráknak köszönhetően a DataLocker külső merevlemeze nem igazán nevezhető zsebbarátnak, hisz az eszköz tekintélyes mérettel (80 mm x 120 mm x 23 mm) és ennek megfelelő súllyal (255 g) rendelkezik.

 

A képernyő természetesen nem csak díszítő céllal került az eszköz felületére, ez ugyanis egy újabb biztonsági funkcióval ruházza fel a fizikai hatásoktól láthatóan jól védett eszközt. A monokróm, rezisztív, érintésérzékeny megjelenítő csupán az USB-csatlakoztatást követően aktiválódik, melynek hatására egy login felület fogad minket, mely kéri az eszközhöz tartozó jelszót (mely alapértelmezettként 000000). Bármilyen művelet végrehajtására csak ezen kombináció megadását követően lesz lehetőségünk.

 

Amire mindenképp figyeljünk, hogy ne zsigerből gépeljük be az általunk megfelelőnek vélt karaktersorozatot, hisz a kifigyelések megelőzésének érdekében a képernyőn felvillanó tárcsázó felület minden indítás alkalmával kissé megbolygatott sorrendű számokkal (vagy ha módosítunk a beállításokon akkor karakterekkel) fogad minket.

Védett adattárolás

Miután sikeresen túljutottunk ezen ellenőrzési fázison csatlakoztathatjuk a merevlemezt és elhelyezhetünk fájlokat az 500 GB-os felületen, de a fekete-fehér kijelzőn is folytathatjuk túránkat a beállítások dzsungelében.

 

Itt az unalmas kontrasztarány, jelszóváltoztatás és nyelvi beállítások között egy érdekes menüpontot találhatunk, mely az Önmegsemmisítő (Self Destruct) nevet kapta. Természetesen azonnal az akciófilmekben látott felrobbanó védelmi mechanizmus ugrott be az ötletes név olvasásakor, így ezen opció kiválasztását követően azért néhány méteres távolságra húzódtam az eszköztől. A várt hatás helyett egy felvillanó üzenet jelent meg a képernyőn, mely tájékoztatott a funkció valódi használatáról, a Self Destruct menüponton belül ugyanis az állítható be, hogy mennyi hibás PIN-próbálkozás után törölje le az eszköz a merevlemezén tárolt adatokat.

 

Az eszköz tökéletesen az USB 3.0-ás szabvány segítségével képes kommunikálni számítógépeinkkel, és annak ellenére, hogy a gyártó honlapja alapján a készülék kompatibilis a 2.0-ás portokkal is, ám az ilyen slothoz csatlakoztatva előfordult, hogy csupán a készüléken elhelyezett kijelző elindításához kaptunk elegendő feszültséget, és a Connect gombra kattintva nem jelent meg fájlrendszerünkben a merevlemez.

 

Éppen ezért 3.0-ás portok hiányában nem érdemes a szuperbiztonságos merevlemez megvásárlását fontolgatnunk, már csak azért sem mert csak a 3.0-ás kapcsolat esetén kaptunk kielégítőnek nevezhető 30 MB/s-os írási sebességet. Ami azért meglepő, hogy a minden lemezre kerülő adatot duplán titkosító eljárás egyáltalán nem lassított a készülék adatátviteli képességein.

 

Sajnos a komoly védelem meglehetősen szinte kivétel nélkül magas költségekkel jár, így nem meglepő hogy a többlépcsős azonosítással felvértezett külső merevlemez esetben sincs ez másként, hisz a DL3 közel 120 ezer forintos áron vásárolható meg. Bár ezen összeg magánszemélyeknek kissé soknak tűnhet, ám céges berkekben a sokszor milliós nagyságrendű értékkel bíró adatok szállítás közbeni biztonságos elhelyezése mindenképp megéri a komoly ráfordítást.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.