Hirdetés

Decemberre győz a digitális TV lefedettség: DVB-T dekóder hitellel bárkinek



|

7 ingyenes csatornából jelenleg 3 HD minőségben ad

Hirdetés

Számos várakozás és csalódás övezi a digitális televíziós műsorszórás hazai történetét, de úgy tűnik, lassan révbe érünk és 2010-re a digitális átállás nagy része lezajlik, meglesz a lefedettség nagy része, és elérhető lesz a dekóder, jövedelemtől függetlenül.

 

 

Mai sajtótájékoztatóján az Antenna Hungária bejelentette, hogy összesen mintegy 25 milliárd forintos ráfordítás eredményeként a digitális hálózat jelenlegi, 60 % körüli lefedettsége tovább emelkedik és 2009 december hónapjában eléri a 88%-ot. Ezzel a hazai DVB-T elérhetősége gyakorlatilag megelőzi majd az analóg televíziós sugárzás rendszerét. 2010-ben a lefedettség 94%-ra emelkedik majd.

 

 

antennahungariatechnisatbestbytecredigen2009.jpg

 


 A sajtó részéről nagy érdeklődés övezte a bejelentést

 

 

Jelenleg hat szabadon fogható adás elérhető (RTL Klub, TV2, m1, m2, Duna, Duna Autonómia és Euronews), ezek közül három (m1, m2 és Duna) HD felbontásban. Ezt egészíti ki három szintén kódolatlanul fogható rádiócsatorna és két fizetős adás, az ATV és a HírTV. Utóbbiak vételéhez Terra+ (Conax CAS 7 rendszerű) kódkártyát kell vásárolnunk, melynek ára 6250 Ft egy évre. Az Antenna Hungária tervezi az ingyenes és fizetős kínálat további bővítését is, melyre rengeteg tartalékot biztosít a jelenleg még kihasználatlan rendszer.

 

 

A szabadon fogható adások vételéhez bármely MPEG-4 AVC kompatibilis DVB-T vételre alkalmas televíziós készülék vagy más szórakoztató elektronikai eszköz megfelel, melyet legtöbbször csak csatlakoztatnunk kell az eddig bevált tetőantennához. A MindigTV program keretében a BestByte számítástechnikai bolthálózat kínálatában elérhető megfelelő TechniSat HDT4 vevőegység, mely fogadja a Terra+ kódkártyát is és segítségével bármilyen hagyományos vagy modern televízió vételre alkalmassá tehető (Scart, HDMI csatlakozók). A TechniSat a projekt keretében létre is hozott egy kisebb gyártó üzemet hazánkban.

 

 

technisat hdt4
 

 

 

A TechniSat HDT4 vevőegység ajánlott kiskereskedelmi ára a BestByte bolthálózatban 30 000 Ft. Hogy az átállás ne jelenthessen leküzdhetetlen akadályt, az Antenna Hungária, a TechniSat Digital, a Credigen Bank és a BestByte együttműködésében 2009 október 1-től részletfizetési konstrukcióban is elérhető (www.mindigtv.hu). A havi törlesztőrészlet 60 hónapos futamidő mellett csupán 715 Ft, ami majd' mindenkinek lehetővé teszi az átállást.

 

Ha szembeállítjuk az ingyenes DVB-T adások vételéhez szükséges beruházás összegét egy alap kábeltelevíziós előfizetés árával, akkor úgy tűnik, hogy a közeljövőben sokan fognak átállni digitálisra és kihúzhatnak a havi kiadási listájukról egy 2-3000 forintos tételt, amit eddig valamilyen fizetős tévészolgáltatásra költöttek el.

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.