Hirdetés

Dupla sávon a Linksys



|

2,4 és 5 gigahertzes sávon is üzemel a Linksys legújabb útválasztója. Vajon beváltja a hozzáfűzött reményeket?

Hirdetés

Az első, 5 és 2,4 gigahertzes sáv kihasználására alkalmas, úgynevezett kétsávos WiFi-eszközök már az általunk készített 802.11n szabványú hálózati eszközök összehasonlító tesztjénél is felbukkantak, ám hazánkban akkor még lehetetlen volt hozzájutni ezekhez a hardverekhez. A gyártók azóta sem sietnek az újdonság bevezetésével, amit az is bizonyít, hogy csak most kezdenek szállingózni a termékek a boltok polcaira.

 

Adatok 5 gigahertzen

 

Az 5 gigahertzes frekvenciasáv használata nem újdonság, az erre épülő 802.11a szabvány már majdnem egy évtizede létezik, ám széleskörű alkalmazása idehaza nem jellemző, pedig ez kevésbé terhelt, mint a mindenki által igénybe vett 2,4 gigahertzes sáv.

 

 

wrt610n_k.jpg

Linksys WRT610N - rejtett antennák, futurisztikus külső és kiváló belső

 

Annak ellenére, hogy a legújabb, 2,4 gigahertzen működő 802.11n szabvány véglegesített változata még mindig nem készült el, a gyártók most újból elővették az 5 gigahertzes frekvenciát, amelyre kvázi ráhúzták az N-es technológiát, hogy gyorsabb legyen.

 

 

wusb600n_k.jpg

 

Linkys WUSB600N - Csak a kupak jár nehezen...

 

Az új kétsávos hálózati eszközök újdonsága, hogy a két frekvenciasávon egyszerre, egymás zavarása nélkül képesek forgalmat bonyolítani. Mindez nagyon jól hasznosítható olyan környezetben, ahol folyamatos, megbízható és nagy sávszélességű átvitelre van szükség, emellett mások is használni akarják a hálózatunkat. Legjobb felhasználási területnek olyan példát tudunk elképzelni, ahol működik egy játék-, vagy egy médiaszerver (amely folyamatosan sávszélesség-igényes HD-felbontású anyagokat sugároz 5 gigahertzen), míg a kliensek a 2,4 gigahertzet használhatják minden másra (internetezésre, e-mailezésre vagy fájlmegosztásra).

 

Kipróbáltuk és...

 

A WRT610N router önmagában nem okozott csalódást, csak ugyanazokat a jó tulajdonságokat tudjuk róla elmondani, mint a korábban tesztelt WRT160N-ről, ráadásul most már vezetékes gigabites kapukat és USB-portot is kapunk. Utóbbira bármilyen tárolóeszközt ráköthetünk (USB-kulcs, merevlemez), így akár hálózati tárolóként (NAS) is használhatjuk.

 

 

linksys_perf.png

 

 

Ami a méréseket illeti, ugyanazt az elvet követtük, mint korábban. Egy kétszintes téglaházban két-két ponton végeztünk méréseket, hogy megvizsgáljuk a hatótávolságot és a sávszélességet. A teszthez egy (a routertől körülbelül három méteres távolságra elhelyezett) asztali gépet és egy notebookot használtunk, amivel változtattuk pozíciónkat a négy mérési pont között.

 

A 2,4 gigahertzes 802.11n képességeket vizsgálva a Linksys csomagja körülbelül ugyanazt hozta, mint a korábbi mérések a WRT160N-nel. Az igazi izgalmat az 5 gigahertzes mérések jelentették, ahol kiderült, hogy az új technológia hatótávolsága korlátozott – a második és harmadik mérési ponton nem láttuk a jelet. Összességében nagyon elégedettek voltunk a 2,4 gigahertzes átvitellel, mert a vezetékes–WLAN párosítással a WLAN–WLAN összeköttetés tudta tartani a lépést, csupán a legtávolabbi ponton mértünk komolyabb hátrányt. A sávok vegyes használatával kapcsolatban a tapasztalatunk is vegyes: ha az adó 5 gigahertzen adta a jelet az útválasztónak, a vevő pedig 2,4 gigahertzen vette azt, akkor nagyon jó eredményeket értünk el, ellenben ez fordítva már nem működött a csökkent lefedettség okán.

 

Az új frekvenciának tehát akkor van értelme, ha nem kell túl nagy távolságot áthidalni, és ki tudjuk használni a párhuzamos frekvenciák adta lehetőséget, minden más esetben elegendő lesz a 2,4 gigahertz a jövőben is. További előnyként – halkan – megjegyezzük: a router nyílt forráskódú firmware-ekkel is működik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.