Hirdetés

Élet a Registryn túl – Használjunk hordozható programokat!



|

Többször is szó esett a telepítés nélkül is használható, USB-kulcson is hordozható programokról. Most egy aktuális lista következik legújabb lehetőségeinkről.

Hirdetés

Manapság bárki olcsón vehet magának egy akkora USB-kulcsot, amelynek nagyobb a kapacitása, mint a Windows XP teljes merevlemez-szükséglete. Természetes igény, hogy ekkora kapacitás mellett mindenki szívesebben vinné magával kedvenc beállított alkalmazásait és fontos dokumentumait egy másik gépre úgy, hogy ott ne kelljen szorgos telepítéssel és állítgatásokkal kezdenie munkáját. Voltaképpen az USB-kulcs szinte teljes gépfüggetlenséget kínál: elég, ha valamilyen korszerűbb Windows fut a vendégként használt gépen, a programokat át sem kell másolni, közvetlenül futnak a pendrive-ról. Ilyen meghajtón hurcolni egy teljes irodát biztonsági szempontból sem utolsó dolog: a pendrive tartalmát könnyű lementeni, egyszerű szinkronizálni az esetleges irodai gép állományaival. Nem csoda hát, hogy egyre többen pakolnak asztali vagy noteszgépükre is hordozható, telepítést nem igénylő, a Registrybe vissza nem író programokat. Ha valami gond van a géppel, egy USB-kulcson azonnal kimenekíthető a teljes élő munkakörnyezet.

 

pa_u3com.jpg
A U3 egy kereskedelmi platform az USB-kulcson hordozható programok számára. Kár, hogy a magyar nyelvű Windowsokon működésképtelen

 

Hol lelhetünk tehát ilyen hordozható programokat? Bizonyosan itt vannak körülöttünk, csak még nem fedeztük fel őket!

 

Hordozható, hordozhatóbb,...

Valójában a hordozhatóság három fokozatáról beszélhetünk. Az első csoportba tartozó programok kihasználják a Registryt, ha viszont átmásoljuk őket egy másik gépre, akkor alapbeállításokkal tovább élnek, azaz megúsztuk a telepítési procedúrát. Nagyon sok ilyen freeware alkalmazás létezik, de a kereskedelmi programok közt is lelhetők ilyenek. Természetesen az aktiválást és a sorozatszámot nem kérő termékeket érdemes kipróbálnunk, hogy túlélik-e az „átültetést”. Igaz, az ebbe a kategóriába tartozó programok áttelepítésük után elfelejtik korábbi beállításaikat, azaz – akárcsak egy újabb telepítés után – mindent újra be kell állítanunk rajtuk, viszont megúsztuk a telepítésük monoton játékát, hiszen egyetlen mozdulattal bemásoltuk őket a kellő helyükre.

 

pe_pa.png
A második kategória azon szabad forrású programok gyűjteménye, amelyek eredetileg használták a regisztrációs adatbázist, de egy utólagos műtéten átesve elfelejtették e rossz szokásukat. Fő lelőhelyük a PortabbleApps.com, itt akár komplett irodai rendszert (OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird stb.) lelhetünk összecsomagolva, automatikusan induló ikonos kezelőpanellel megfejelve, hogy ne kelljen a Windows Intézőben keresgélnünk az USB-kulcson a programok után.

 

A hordozhatóság harmadik szintjét az eredetileg is teljesen Registry-független alkalmazások képviselik. Rengeteg ilyen program létezik, de gyakran ezek is a Windows programeltávolítójával együttműködő, és emiatt a Registrybe beíró telepítővel kerülnek leggyakrabban forgalomba, emiatt érdemes a telepítést nem kívánó alapverziójukat megkeresnünk. Ha egy letöltési oldalon a telepítőkészlet (Installer vagy Setup néven emlegetik) mellett ZIP-be csomagolva is felleljük az adott programot, érdemes ez utóbbit választanunk.

 

Használat hagyományos módon

Akármelyik kategóriába eső programot válasszuk is, egy Windows-újratelepítés vagy másik gépre való költözés után a parancsikonokat újra le kell gyártanunk hozzájuk. Az előrelátó felhasználók persze ilyenkor nem kezdik egyenként újra létrehozni a Start menü bejegyzéseit, csak visszamásolják a korábbiakat, akárcsak a programokat. Ha tehát telepítés nélküli programokat kívánunk használni, érdemes az alábbi tanácsokat betartani:

  • Telepítést nem igénylő programjainkat tároljuk a telepítősektől elkülönítve. Azaz ne a C:Program Files mappába pakoljuk őket, hanem hozzunk létre nekik egy saját mappát, mondjuk C:Programok néven. Ha lehetőségünk van rá, akkor ne is a C: meghajtóra, hanem másik partícióra vagy másik fizikai merevlemezre tegyük őket, így egy meggondolatlan Windows-újratelepítéskor biztos nem fogjuk felülírni őket.
  • A Start menüben is hozzunk létre egy új mappát (Tálca → jobb gombos TulajdonságokStart menü fül → Testreszabás), mondjuk ismét Programok néven. Jegyezzük meg, hogy a Documents and Settingsen belül pontosan hova került ez a mappa, a címre még szükségünk lesz.
  • Frissen felrakott, telepítést nem igénylő programjainknak hozzunk létre parancsikonokat a Start menü most elkészült Programok szekciójában.

 

pe_startmenu.jpg

Telepítést nem igénylő alkalmazásainknak hozzunk létre saját mappát a Start menüben. Ha kell, egyetlen mozdulattal tudjuk majd lementeni és visszatölteni parancsikonjaikat

 

Ha Windows-újratelepítésre készülünk, vagy programjainkat másik gépre szeretnénk költöztetni, elég mindkét Programok mappánkat archiválni – ehhez kellett megjegyeznünk, hogy a Start menü bejegyzései fizikailag hova is kerültek a merevlemezen –, majd az új helyen a régi címüknek megfelelő helyre bemásolni.

 

Pendrive-val nyomulunk

Mint már említettük, léteznek olyan alkalmazások, amelyek biztosan nem írnak a Windows Registrybe, így ezeket magunkkal vihetjük USB-s flashmeghajtónkon. Bárhova megyünk is, nyugodtan dolgozhatunk az ottani gépen saját pendrive-os programjainkkal, nem hagyunk magunk után szemetet, esetleg árulkodó nyomokat, ráadásul még házigazdánk gépének beállításait sem módosítjuk.

 

Mint írtuk, ilyen programokat a PortableApps.com-on találunk nagy számban. A nevükben a „Portable” utótaggal kiegészített alkalmazások egyenként is letölthetők; ekkor önkicsomagoló EXE-ként működnek, az általunk megadott helyre, például a már javasolt Programok mappába másolva be magukat.

 

pe_suite.png

A Portable Apps Suite keretrendszerébe magunk is fel tudunk venni újabb Portable programokat


Ám használatuknak van egy kimondottan pendrive-hoz igazított módja is. Ehhez először a Portable Apps Suite csomag valamelyik változatát kell letöltenünk. A Suite voltaképpen egy keretrendszer, amely összefogja az alája telepített Portable alkalmazásokat. Ha az adott gépen engedélyezve van, automatikusan elindul pendrive-unkról és az óra mellé beülő ikonjára kattintva saját grafikus Start menüt ad a memóriakulcsra telepített Portable programokhoz, további hasznos funkciókkal – így az USB-kulcsra írt alkalmazások és adatok backup, azaz mentési/visszatöltési lehetőségével egészítve ki azokat.

 

Háromfajta változatban tölthető le a Portable Apps Suite: a teljes, Standard Edition nevű csomag a ClamWin antivírus, a Firefox webböngésző, a Gaim azonnali üzenetküldő, a Thunderbird levelezőprogram, a Sudoku logikai játék, a Mozilla Sunbird naptárprogram, valamint az OpenOffice.org irodai csomag Portable változatát tartalmazza. A Lite Edition ugyanezekből a komponensekből épül fel, ám a meglehetősen nagy méretű OpenOffice.org csomag helyett az AbiWord Portable szövegszerkesztőt tartalmazza. Végül a legkisebb, Base Edition csak az üres keretrendszer, programok nélkül.

 

A Suite-változatok telepítése igen egyszerű: elindítjuk a letöltött programállományt, majd a telepítő kérdésére hordozható meghajtónk gyökérmappáját (például E:) kell megadnunk; ekkor a kicsomagolás mellett az automatikus indításhoz szükséges állományok is felkerülnek a pendrive-ra. A telepített Suitbe új alkalmazást az Options → Install a New App menüben vehetünk fel, ez sajnos csak a PortableApps.com-ról letölthető valamelyik Portable program lehet.

 

Balszerencsénkre ezen Portable programoknak csak a kisebbik része tartalmaz beépített magyarítást: ha ilyet szeretnénk, többnyire a szoftver nemzetközi (International) változatát kell letöltenünk az angol helyett. Némelyik programot csak külső alkalmazással lehet honosítani, ennek módjáról az adott Portable program saját oldalán találhatunk leírást. Nagy bánatunkra egy ideje az OpenOffice.org csomagnak már nincs külön letölthető magyarítása, szerencsére a magyar helyesírás-ellenőrző jól működik az angol verzióban is.

 

Magad, uram,...

Beszerzési listánkon hátravan még két kategória, vagyis azok a programok, amelyek telepítés nélkül többé-kevésbé használhatók. Ezek legjobb lelőhelye a Portable Freeware Collection oldalai, ahol egy lelkes közösség gyűjti össze az alkalmazásokat funkciójuk szerinti csoportokba rendezve. A gyűjtemény nagy és szerteágazó, ráadásul a webhely Links szekciójában újabb hasznos programlelőhelyekre bukkanhatunk.

 

pe_portablefreewarecom.jpg
A Portable Freeware Collection alkalmazás-adatbázisát dátum és téma szerint is kereshetjük

 

A listákon olyan programokat is felfedezhetünk, amelyekről korábban nem is gondoltuk volna, hogy telepítés nélkül használhatók. Ám ha a program készítője nem adta ki ezt a változatot, nekünk kell elkészítenünk azt magunknak. Azaz az itt lévő linkeken gyakran az eredeti telepítőprogramokhoz jutunk el, de a hivatkozás melletti angol nyelvű leírások részletesen elmagyarázzák, hogyan kell azokat telepítés nélkül kicsomagolni és használni. Ehhez persze a szükséges segédeszközöket – ez többnyire a Universal Extractor program – is megtaláljuk.

 

*

Sokáig lehetne még sorolni az eleve gépfüggetlen, különféle Portable, valamint házilag hordozhatóvá tehető programokat, ám jobban járunk, ha magunk nézünk körül a PortableApps.com és a Portable Freeware Collection oldalain. Akár egy teljes operációs rendszert, egy NTFS-es Windows-partíciónkat írni-olvasni tudó, könnyen kezelhető Linuxot is telepíthetünk pendrive-unkra – ám erről majd egy későbbi cikkben írunk részletesen.

 

pe_slax.jpg
SLAX Linux: iroda, internet, játék stb. egyetlen USB-kulcson

 

 

Tipp: ClamWin Antivirus Portable, ha minden kötél szakad

Manapság egyre gyakrabban szembesülhet az ember egy, a gépén elszabadult kártevővel. Sok esetben ez az istencsapás a meglévő biztonsági programok tönkretételével kezdi tevékenységét, ezért egykönnyen nem szabadulhatunk meg tőle. A netről indítható online antivírus-alkalmazások irtani többnyire nem tudnak, csak a támadás tényét rögzíteni, és a támadót megnevezni. Szerezni kell hát egy célszerszámot az eltávolításukra! Ilyen az ingyenes ClamWin Antivirus Portable változata, amely letölthető a már jól ismert PortableApps.com-ról.

 

pe_clamwin3.jpg

 

Kezdetben a ClamWin Portable-nek nincs saját vírusadatbázisa, azt az internetről tölti le először, illetve utasításunkra képes frissíteni magát. Mielőtt vírust purgálni indulnánk, egy biztonságos, fertőzés nélküli gépen frissítsük ClamWinünket, hiszen a fertőzött gépen ezt úgysem tudnánk megtenni, lévén eleve hálózat nélküli csökkentett módban szokás behatolók után kutakodni.

 

A ClamWin nem lát el valós idejű védelmet, azaz az elinduló kártevőket tevékenységükben nem képes megakadályozni, ám a betolakodókat képes megkeresni és kiirtani a merevlemezen. Nem egy gyors program, ám ha baj van, inkább legyen akkurátus, mint kapkodós.

 

Tipp: Cavinton a Skype-nak

A Skype sokoldalú és népszerű csevegőprogram, ám beállításait alapesetben a regisztrációs adatbázisban tárolja. Ha áttesszük egy másik gépbe, azonnal mindent „elfelejt”. Ám erről a rossz tulajdonságáról egy kis kézi munkával le tudjuk szoktatni.

 

Első lépésként hozzunk létre USB-kulcsunkon egy Skype könyvtárat, majd a gépünkre telepített Skype könyvtárából másoljuk be ide a Skype.exe-t. A frissen kialakított Skype-mappában hozzunk létre egy data nevű almappát, ezen belül pedig egy Pictures és egy Wallpaper nevűt. Saját dokumentumaink mappájában keressük meg a My Skype Pictures, illetve telepített Skype-unk valamelyik alkönyvtárában a My Skype Wallpapers mappákat. Tartalmukat másoljuk be a pendrive-ra került SkypedataPictures, illetve a SkypedataWallpaper mappákba.

 

Most jön a lényeg! A memóriakulcson a Skype.exe mellett hozzunk létre egy StartSkype.bat nevű szövegállományt a Jegyzettömb alkalmazással, a jövőben evvel indíthatjuk hordozhatóvá tett csevegőnket. A sima szövegfájlnak mindössze egy sort kell tartalmaznia: Skype.exe /datapath:"data" /removable

 

pe_skypeikon.png

 

Amennyiben nem hordozni, csak újratelepítés nélkül is működő Skype-ként akarjuk használni művünket, akkor a kötegelt állomány helyett inkább parancsikonról érdemes indítanunk. Ennek célmezőjébe is be kell írnunk a /datapath:"data" /removable szöveget a Skype.exe pontos elérési útja mögé.

 

A Registry fogságából kiszabadított Skype-unk első indításakor mindent elfelejt. Ismét meg kell tehát adnunk neki Skype-használói nevünket és jelszavunkat, minden beállítást el kell végeznünk újra stb. –, ám a későbbi indításokkor ezen adatokat már meg fogja találni saját maga mellett, a data mappában.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.