Hirdetés

Életveszélyesek a lézernyomtatók?



|

A legfrissebb kutatások szerint a lézernyomtatók tonerjéből kiáramló apró részecskék életveszélyesek, rákkeltő hatásúak.

Hirdetés

 

Lidia Morawska, a Queenslandi Tudományegyetem fizikus professzora egy olyan kutatás vezetője, amely most meglepő eredményeket hozott. A lézernyomtatók legalább olyan veszélyesek, és károsak lehetnek az emberi szervezetre, mint a cigarettafüst, vagy a kipufogógáz belégzése.

 

Az ultrafinom részecskék olyan kicsik, hogy emberi szemmel nem is láthatóak. Légzés során könnyedén bekerülnek a tüdő egészébe, és súlyos légzési, valamint szív-és érrendszeri problémákat okozhatnak. Néhány részecske rákkeltő hatással is bír.

laserprinter.jpg

A kutatás során 40 darab új, és közel új lézernyomtatót vizsgáltak. Ebből 13 különösen magas káros részecske-kisugárzás eredményét adta. Míg a nyomtatók tonerjéből igen, addig a fénymásolókból nem áramlottak ki ilyen részecskék.

 

A kutatók azt is megállapították, hogy a mikroszkopikus részecskék koncentrációja ötször akkora, mint egy tömött belvárosi dugóban.

 

Az ügyben további vizsgálatok várhatóak: a kutatás a részecskék kémiai szerkezetének elemzésével folytatódik. Az egyetem szakértői azonban már most messzire mennek: szerintük ha a kormányok szabályozzák a dohányzást és a közlekedést azok káros hatása miatt, akkor az irodákban is tenniük kellene valamit az ilyen, egészségre káros lézernyomtatókkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.