Hirdetés

Energiazabáló gamer PC-k



|

A gamer PC-k nagyjából 2,5 százalékát teszik ki a számítógép piacnak, azonban a fogyasztás tekintetében ez 20 százalékra rúg, ami ijesztő és ahogy kell, a piackutatók rá is vetették magukat a témára.

Hirdetés

A PwC elemzése szerint hiába a csökkenő PC-s eladások, a gamer PC biznisz rakéta módjára tör a csúcsra, olyannyira, hogy jövő év végére egy 29 milliárd USD-s piaccá duzzadhat. Ez olyannyira nagy piac, hogy nemcsak, hogy megéri foglalkozni vele a fényes konzolok mellett, de még ezeknél is nagyobb üzlet. De mi, mint felhasználók, azért ne rohanjunk ész nélkül a boltba gamer PC-t vásárolni.

Hirdetés


Három hűtő, hat normál PC

Nem is csoda, hogy a gyártók azonnal rávetették magukat erre a szegmensre és egyre több a gamer periféria, komponens, dizájn stb. Ugyanakkor a felmérés arra kíván rávilágítani, hogy amennyiben a játékos PC-k ereje és fogyasztása azonos arányban nő, a 2012-ben mért, 75 Terawattnyi fogyasztás 2020-ra több mint duplájára nőhet. Egy átlagosan erős gamer PC évente akár 1400 kWh-t is fogyaszthat, amely megfelel 10 konzolnak, hat normál PC-nek és három hűtőnek. Ez kellemesen riasztó szám, ráadásul a hard core gamereknél, akik napi 3-4 óránál többet játszanak, ez az érték a duplája is lehet. De akkor mi a megoldás?


Nézd meg, mit pakolsz a házadba

A felmérés természetesen a klasszikus eszközt vette elő, vagyis riogat, de azért haszna is van. Ez nem más, mint figyelemfelhívás arra, hogy aki játék-PC építését tervezi, részesítse előnyben a takarékos, alacsonyabb fogyasztású perifériákat. Ez nem is olyan nehéz, ráadásul, ha okosan és alapos utánanézéssel választunk, a számítási teljesítmény nem is fog csökkenni. Például a 220 W TDP-s AMD CPU vagy a 130 wattos, nyolcmagos Intel Core i7 helyett választhatunk játék PC-nkbe egy 65 W TDP-s Intel Core i5-öt is, főleg akkor, ha nem SLI/CFX-ben gondolkodunk. A játék sebessége ettől nem csökken, a fogyasztás azonban töredéke lesz. Ehhez hasonlóan a VGA-t is nézzük meg, mennyit fogyaszt, az SSD mellé ne 4 darab, 500 GB-os HDD-t, hanem egy, 2 TB-osat szereljünk, illetve állítsuk be megfelelően az energiatakarékos szolgáltatásokat. Odafigyeléssel és megfelelő beállításokkal akár 75 százalékos fogyasztáscsökkentés is elérhető.


Ahhoz, hogy a választást és a szakzsargon megértését segítsék, egy weboldalt is indítottak Greening the Beast névvel, ahol segítenek kiválasztani a megfelelő, energiatakarékos komponenseket.


A te PC-d mennyire energiazabáló?


(Nyitókép: Tom Watts)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.