Hirdetés

Epson Photo R1800 nyomtató teszt



|

Az Epson R1800-as egyfajta hídként ékelődik a fotónyomtatók és a nagy formátumú nyomtatók családja közé.

Hirdetés

A megszokott asztali készülékek aktív nyomtatási felületét több mint kétszeresen meghaladja a szegélymentes A/3+ kifutó méret - ez ugyan még nem nevezhető igazi nagy formátumnak, de méretben mindenképpen kiugrás a nagy tömegből, ami azonnal szembetűnik, ha egymás mellé helyezünk egy A/4-es és egy A/3+ nyomatot. Már önmagában ez is előnyt jelenthet - ha a minőség is megfelelő.

eps1.jpg


A készülékben az Epson legfejlettebb piezoelektromos nyomtatófejrendszere dolgozik, amely már bizonyított az R800-as modellben, A/4-es méretben. A dokumentáció kis cseppméretet, nagy felbontást és nyolc külön cserélhető kazettát említ, tökéletes képminőséget ígérve a pigmentalapú festékekkel. A nyomatok színtartósága akár 80 évig is terjedhet, megfelelő médiákon. A szokásos három alapszín mellett kétféle, matt és fényes fotófekete tintapatron sorakozik a tartós nyomtatófejet hordozó kocsiban. Ehhez, más fotórendszerektől eltérően nem pasztellárnyalatok, hanem direkt vörös és kék társul, segítségükkel a piros és kék árnyalatai meggyőzőbb erőt kapnak, emellett természetesen részt vesznek a kevert színek képzésében is. A sort a színtelen fényességoptimalizáló folyadék zárja, amely a papír fényvisszaverő képességét hivatott feljavítani azokon a helyeken, ahova nem kerül festék. Az összhatás valóban jó, a részletek is megmaradnak és a színek majd leugranak a papírról. A sajátos nyolctagú patron-összeállítás hátránya, hogy a világos pasztellárnyalatok képzésében nem segít sokat a direkt vörös és kék, ilyenkor jól jönnének a hagyományos fotószínek. A hátrányt azonban képes kompenzálni a rendszer változó cseppmérettel és nagy felbontással operálva -- csak nagyítás alatt, alapos szemrevételezéssel tűnnek fel apróbb egyenetlenségek.

 

Sebesség tekintetében sincs oka szégyenkezni, egy A/3-as fotónyomat elkészítéséhez alig több mint 4 és fél percre volt szüksége, legjobb minőségbeállításokkal. Az összevethetőség kedvéért A/4-es és 10×15 centiméteres méretben is elvégeztük a tesztet, háromperces, illetve 1 perc 22 másodperces eredménnyel -- ezek egyáltalán nem rossz értékek, de természetesen a készülék a legjobbat „nagyban” tudja kihozni magából. CD-befogó tálcával is ellátták, ezért nyomtatható felületű CD-re és DVD-re minőségi fotófeliratozást készíthetünk.

A mellékelt szoftverkörítésre sem lehet panasz. Komoly fotósok örülhetnek az Epson RAW Print alkalmazásnak, amellyel a profi-félprofi kamerák nyers képeit lehet hangolni és nyomtatni. Nagyban megkönnyíti több fotó egy lapra nyomtatását az Epson PhotoPrint, amely minden elérhető papírtípust ismer. A DarkRoom Print segítségével nagyításokat készíthetünk, pontosan úgy helyezve el és hangolva a papíron, ahogy szeretnénk. A nyomathangolásban segít a sorozat-mintanyomtatás: egy kijelölt területről skálányi változatot készíthetünk egy lapra, ami színegyensúly, telítettség, kontraszt, élesség vagy világosság tekintetében megkönnyíti a választást.

eps3.jpg


Összességében minden adott ahhoz, hogy egy fotós otthon élvezhesse a dupla méretű, minőségű reprodukciók előállításának szabadságát.

A cikk a 2005. szeptemberi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.