Hirdetés

Epson Stylus Photo R2000



|

Néhány évvel ezelőtt még meglehetősen mélyen a zsebébe kellett nyúlnia annak, aki A3-as nyomtatót akart venni, ám szerencsére ma már vannak megfizethető modellek.

Hirdetés

A technológiai iparág fejlődése e szektort sem hagyta hidegen, így napjainkban már 100 ezer forintért is lehet nagyobb nyomatok készítésére is alkalmas eszközöket venni, amely habár talán sokaknak még mindig borsos árnak tűnhet, ám a 3-4 évvel ezelőtti állapotokhoz képest ez javulás, hiszen az A3-as nyomtatók már egyáltalán nem számítanak luxuscikkeknek. Tesztünk szereplője, az Epson Stylus Photo R2000 is ezen mezőny tagja, amelyet már körülbelül 140 ezer forintért – egy átlagos notebook áráért – is beszerezhetünk.

 

 



Kreatívok játékszere

A készülék nevében lévő „Photo” lehetőleg ne tévesszen meg minket, mivel a gép nem családi képek kinyomtatására való – arra ott vannak az olcsóbb A4-es nyomtatók -, hanem nagyobb nyomatok készítésére, amely együtt jár azzal, hogy a kedvező ár ellenére a készülék nem igazán a magánfelhasználóknak, hanem a kreatív és tervező ügynökségeknek és szakembereknek ajánlható, akik szeretnék a képernyőn látható A4-es méretnél nagyobb képeiket megfogható formában viszont látni. Nekik tapasztalatunk szerint jó vétel lehet az eszköz, mivel a nyomdába és nyomtatószalonokba való járkálás hosszútávon sok energiát és költséget emészt fel. A szaküzletekben lévő eladók ugyanis gyakran a sok megrendelés miatt nem pepecselnek sokáig a beállításokkal, amely miatt a nyomat nem teljesen az lesz, amit látni szeretnénk. Ez egy újabb kört, rossz esetben egy újabb utat eredményez, amely ciklus addig folytatódik, mígnem sikerül a megfelelő papírt és nyomtatási beállításokat eltalálni. Ez pénzbe, időbe és nem kevés idegeskedésbe kerül, amit egy otthoni A3-as céleszközzel kibekkelhetünk, persze csak akkor, ha sikerül kiismerünk az eszközt.

Erre az Epson Stylus Photo R2000 esetén is szükség van, amelyet komoly tesztnek vetettünk alá, hogy megnézzük, mennyire alkalmas az eszköz kreatív feladatok kiszolgálására. Első körben a beállításoknál vesztegettünk el sok időt, mivel a segédprogramja beállított papírméret mellett állandóan automatikusan átméretezte a képeinket, amely például egy csomagolás kinyomtatásánál nem túl jó húzás. Ezt a papírméret megadása után, a „Keret nélkül” opció érvényesítésével, majd az így megjelenő „Kiterjesztés” gombnál a „Tartott méret” beállításával értük el. Ez csak egy példa arra, hogy a sok konfigurációs lehetőség között milyen könnyen el lehet tévedni, de ha egyszer kitapasztaljuk az Epson nyomtatójának a viselkedését, akkor már szelíd társként fogja kreatív munkánkat támogatni.

Papírozás

A kísérletezgetés a papírfajtákra is igaz, ahol csak próbálgatással lehet megtalálni azt a hordozót, amely a leginkább tudja visszaadni azon színeket, amelyeket korábban megálmodtunk. A hagyományos fénymásolópapírok és kartonlapok esetén nem nagyon érdemes tapasztaltunk szerint sok jóra számítani (hacsak nem fakó nyomatra vágyunk), inkább fényes médiumra kell nyomtatni, amelyet egyébként az Epson a weboldalán külön ki is emel. Az Epson saját hordozói között bátran érdemes szemlézni, főként, hogy a nyomtató segédprogramjában is azok alapján állíthatunk be profilokat. Habár talán meg lehet találni speciális papírboltokban a megfelelő hordozókat, ez megint csak hosszú kísérletezést jelenthet, azaz érdemesebb maradni a kaptafánál és az Epson speciális fényes papírjaira nyomtatni.

 

 

 



Véleményünk szerint az Epson e területen egyensúlyozhatja készülékének kedvező árát, mivel a 17 ml-es pigmentes tintapatronjai brit webáruházakból átszámítva darabonként körülbelül 7 ezer forintért beszerezhetőek, amelyek egyébként a nagy (50 százalékkal megnövelt) kapacitásuk miatt gazdaságos üzemeltetést biztosíthatnak. A 8 színkomponensű fotónyomtató abban is segít spórolni, hogy patronjai – sárga, magenta, piros, narancs, cián, mattfekete, fotófekete és fényességoptimalizáló - egyenként cserélhetőek. Utóbbi, UltraChrome HiGloss2 elnevezésű tinta szerepe kulcsfontosságú, mivel a készülék így képes rendkívül magas fényű fotókat készíteni. E mellett a Stylus Photo R2000 akár 1,5 pikoliteres festékcseppek előállítására is képes, így a készülékkel a legfinomabb árnyalatok és a legjobb minőségű képek is tisztán megjeleníthetők, azaz a kreatív szakemberek fantáziája bátran szárnyalhat a nyomtató mellett. Főként, hogy a nyomtató a fényes és matt papírtípusok mellett, optikai lemezekre, vastagabb kartonokra és papírtekercsekre is képes nyomtatni, azaz nagyméretű poszterek készítéséhez is bevethető.

Adatok

-    UltraChrome HiGloss2 pigment alapú tintarendszer
-    Számos médiatípussal használható, akár A3-asnál nagyobb nyomatokat is képes előállítani
-    Nyomtatás vastag papírra, papírtekercsre és optikai lemezekre
-    5760 dpi felbontás
-    17 ml-es tintapatronok
-    USB, Wi-Fi és Ethernet csatlakozás
-    Nyomtatás közvetlenül az USB-n csatlakozó PictBridge-kompatibilis eszközökről
-    iPhone és iPad Epson iPrint kliens
-    Forgalmazó: Epson Europe B.V.
-    Ár: 140 380 Ft
-    Web: www.epson.hu

Értékelés

Előny: sokoldalú, jó beállítások mellett nyomdai minőséget produkál
Hátrány: meg kell tanulni a használatát, jó eredményhez speciális papír kell

Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 4,5

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.