Hirdetés

Érkeznek az új AMD processzorok



|

Jönnek a natív négymagosok, az Intel válaszként árat csökkent.

Hirdetés

Az AMD közeli partnereitől frissen kikerült információk szerint jövő hónap végén jelentik be az új, Barcelona magos Opteront processzorokat. A gyártó ezzel felzárkózik majd komoly előnyben lévő vetélytársához, az Intel Core 2 Quadja ugyanis több mint fél éve a piacon van.

 

5478_large_5257_large_amd_barcelona.jpg

 

Az új AMD szerverprocesszorok magonként 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek, és 2 megabájt harmadszintűt is tartalmaznak majd. Az eleinte elérhető típusok közül a leggyorsabb változat 2 gigahertzen fog üzemelni, és maximális hődisszipációjukat 95 wattban adja meg a gyártó. Ígéreteik szerint kisebb, HE - azaz High Efficiency, magas hatásfokú - modelleket is bemutatnak majd: a kisebb, 1,9 gigahertzes változat mindössze 68 wattal növeli a rendszer hőtermelését. Év végéig további modellek várhatók, amelyek közül a leggyorsabb típus 2,5 gigahertzen üzemel. Az asztali piacra szánt típusokról egyelőre nincs információ - mindez azonban teljesen érthető, hiszen nem csoda, ha a legyártott példányokat először a jóval nagyobb haszonkulccsal üzemelő szerverpiacon próbálják meg értékesíteni.

 

chip.jpg

 

Az Intel mindeközben igyekszik gondoskodni eladásai fenntartásáról, és a napokban jelentősen lecsökkentette központi egységeinek árait. Ezek közül a legjelentősebb változás a Core 2 Quad családot érinti: Q6600 típusjelzésű, 2,4 gigahertzen üzemelő modell ára mostantól mindössze 266 dollár, ami igazán jutányosnak nevezhető az óriási teljesítményért cserébe. A belépőszintű E4000-res sorozatból a Core 2 Duo E4400 ment át némi korrekción: ezt a modellt 113 dollárért lehet rendelni.

 

Folytatódik tehát az árharc a két gyártó között, amelynek hasznát továbbra is a felhasználók látják - egyelőre. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.