Hirdetés

Ettől lesz gamer egy billentyűzet



|

Ma már szinte minden tasztatúrára ráaggatják, hogy gamer, mert így többet lehet érte kérni. De mely szolgáltatások a valóban hasznosak?

Hirdetés

Egy igazán jó játékos bármilyen billentyűzettel tud játszani - tartják sokan, de ez nem feltétlenül igaz. Sajnos a piacot már régen ellepték a filléres, borzalmas minőségű billentyűzetek, de még nagyobb gond, hogy néha a silány tasztatúráért még sok pénzt is kérnek. És mindezt miért? Hát mert kitalálták, hogy piros-feketére kell festeni a gombokat, adni egy hangzatos nevet neki és néhány felesleges csicsával feljavítani, hogy gamer eszközként lehessen eladni az amúgy pocsék terméket. De mi is az igazán hasznos szolgáltatás egy billentyűzetnél amellett, hogy legyen kényelmes, a felhasznált alapanyagok minősége pedig minél jobb?


Hirdetés


Makrózás

A legtöbbször a makrózást emelik ki, de ezt is lehet jól és rosszul csinálni. Jó néhány billentyűzetnél nem kapunk szoftvert, csupán megfelelő gombnyomás hatására makró-szerű parancsokat rögzíthetünk egy-egy, speciálisan kijelölt gombra. A gond ilyenkor, hogy nincsen időzítés, a pontosság is kérdéses, fel kell írnunk valahova, hogy mi is az aktuális kombináció, nincsen profilkezelés és még sorolhatnánk. A szoftveres megoldás sem mindig tökéletes: jó néhány esetben a makrót a billentyűzethez adott szoftver végzi, vagyis amikor lenyomjuk a gombot, a szoftver közbe avatkozik és lefuttatja az előre rögzített gombnyomás-sort. Ez jó is lehet, ha a szoftver hibátlan, de ha nem, akkor felesleges késleltetés, megbízhatatlan működés lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy jó néhány olcsó modellhez limitált képességű szoftver jár és a makrónál több, fontos szolgáltatás nem érhető el (például időzítés).



Ha szükségünk van makróra, a fedélzeti memóriával szerelt, külön makró gombokkal és megfelelő szoftverrel rendelkező billentyűzeteket érdemes előnyben részesíteni.



Hasonlóan hasznos a multimédia vezérlőgomb-szekció, mert nem feltétlenül a zeneszámok közti ugrás miatt, hanem például a villámgyors hangerőszabályzás miatt jöhet jól. Különösen azok a megoldások, ahol a hangerőszabályzó egy nagyméretű csúszka vagy henger.


Mechanikus vagy membrános

Még mindig nem tudjuk azt mondani, hogy preferencia és nagy dilemma, hogy melyiket válasszuk: a membrános olcsó, a mechanikus drága - csak az válogathat kedvére, akinek megvan a billentyűzetre legalább 20-30-50 ezer forintja. 30 ezer forint magasságában már nagyon jó mechanikus modelleket lehet kapni, amelyeknél általában már megválogathatjuk, hogy a Cherry MX kapcsolók milyenek legyenek. Ezeket színekkel jelölik (nem látszik, mert a kapcsoló a gomb alatt van), és a típus függvényében máshol van a kapcsolási pont és más-más erősségű a mechanika. Sokan esküdnek a Redre, amely nagyon gyors, így kifejezetten játékokhoz ideális. A legelterjedtebb mégis a Brown, amely kicsit puhább, közepes értékű minden tekintetben, így ideális munkához és játékhoz is. Egyesek szerint a Brown már egészen halk, de aki meghallja, nem így fog róla vélekedni, pedig ennél hangosabb is van: a kék, amelyiket a gyorsgépírók imádnak a klasszikus irógépnél megismert taktilis tulajdonságok imitálása miatt.



A membrános technológia minden olcsó, és középkategóriás billentyűzetnél megtalálható, de azért ezek sem egyformák: a minőségi membrános billentyűzetek is lehetnek gyorsak, strapabírók és kényelmesek. Néhány gyártó hibrid megoldásokat is készít (például Cougar 200K), amelynél a membrános, olcsó technológiát feljavították némi mechanikával. Itt például ollószerűen nyíló és csukódó alátámasztásra kell gondolni, ami jobb taktilis tulajdonságokat biztos, de még mindig nem olyan drága, mint egy teljesen mechanikus tasztatúra.



Hasznos szolgáltatások

És ez még csak két, fontos tényező. Ezeken felül számtalan hasznos extra létezik, amelyek sokat dobhatnak egy-egy billentyűzeten. Hasznos például a Windows gombok letiltásának opciója, nagyon fontos, hogy korlátlanszámú gomb egyidejű lenyomását érzékelje és feldolgozza a tasztatúra vezérlőchipje. Nem árt, ha a lekérdezés is minél gyakoribb, ha van numerikus rész és csuklótámasz, valamint a háttérvilágítás nem csupán jól néz ki, sokszor nagyon hasznos még úgy is, ha nem is igazán nézünk oda a tasztatúrára.


Nektek milyen billentyűzetetek van és milyenre vágytok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.