Hirdetés

Ez lesz a gépkövetelmény 2015 végén



|

A GTA V már a nyakunkon, de ha már gépet fejlesztünk, érdemes az év végi követelményekre is rápillantani. Lesznek változások.

Hirdetés

A GTA V és a Battlefield: Hardline március végén érkeznek, és innentől minden hónapban nagy játékok jelennek meg PC-re, amire érdemes felkészülni, nehogy váratlanul érjen egy régóta várt játék szaggatása. Megnéztük pár, idén megjelenő AAA játék gépigényét és azt, hogy ha most bővítesz, mire figyelj oda mindenképpen.

 

Hirdetés

64 bit, 8 GB

A 32 bites operációs rendszert felejtsük el – ez ma már túlzottan szűk korlátokat emel a játékosok elé. A 32 bites Windows nem kezel már 4 GB-ot sem és jó ideje a VGA drivereket is 64 bitre optimalizálják. Emellé jönnek a játékok, amelyeknél már szintén követelmény a 64 bit – a Battlefield: Hardline például el sem indul 32 bites Windowson. Ez nem is csoda, hiszen a 4 GB már minimálisan szükséges az indításhoz, ha játszani is szeretnénk, ajánlott a 8 GB, ha pedig 60 fps-re és szaggatásmentes élményre vágyunk extra látvánnyal, sok esetben már a 16 GB sem túlzás. Ja, igen, és a Vistát sem érdemes erőltetni, ha optimális hatékonyságot és driver-ellátást szeretnénk. Van még olyan, aki vistás PC-n játszik?

 

 

Négy mag

A minimális követelmény már jó ideje a duplamagos CPU a játékoknál, de itt is óriási különbségek lehetnek. Egy kétmagos Pentium 4 például már szinte semmire sem elegendő az új játékoknál, ahogy az ilyen CPU-k a mai videokártyákat sem képesek kihajtani. A modern játékok követelményei között már nem feltűnő, ha azt olvassuk, négymagos CPU-ra van szükségünk, ám itt fontos megemlítenünk, hogy a duplamagos Core i3-ak középkategóriáig szépen kihajtanak egy mai középkategóriás videokártyát és a játékokhoz is elegendőek.

 

 

Tároló

A merevlemezeket lassan felváltják az SSD-k a rendszermeghajtó szerepében, amely igazán jó hatással van a sebességre, de a tárhellyel vigyáznunk kell. Egy 120 GB-os SSD-n igencsak be kell osztanunk a helyet, hogy elférjen a rendszer és 1-2 kedvenc játékunk, amelynél szeretnénk búcsút inteni a betöltő képernyőnek. 240/256 GB-nál már jobb a helyzet, sőt, mi mindenképpen ezt ajánljuk, mert az új játékoknál már nem ritkaság az akár 60 GB-os tárhely igény. Persze a többi, nagyméretű fájlokat a másodlagos, vagy külső, vagy hálózatra kapcsolt tárolónkra pakolhatjuk.

 

 

Videokártya

A legfontosabb komponens a videokártya egy játék PC-ben, ez nem is lehet kérdéses – minden más elem ennek a kiszolgálására van ott. Az alapkövetelmény 2015-ben a DirectX 11 kompatibilitás, ami azért már nem olyan bonyolult dolog, hiszen a 2-3 generációval ezelőtti kártyák is kezelik, a mai modellek pedig már a DX12 felé kacsintgatnak.

 

 

A GPU-t tekintve egy Radeon HD 5770 vagy egy GeForce GTX 260 az, amin már elindíthatunk egy-egy játékot, de túl szép grafikára és 60 fps-re ne számítsunk. A mai kínálatot nézve sokkal inkább a Radeon R7 250X, GeForce 750 az alsó belépőszint, ahol azért már el lehet indítani HD-ban az újabb játékokat is. Ha feljebb is tolnánk a csúszkákat, már GTX 750 Ti-re vagy R7 260X-re lesz szükségünk, ha pedig full HD felbontásban játszanánk (márpedig erősen ajánlott a monitor vagy tévé natív felbontását választani), akkor a 2 GB fedélzeti memóriára mindenképpen figyeljünk oda. Full HD-nál már a Radeon R9 270X/280 sem túlzás és GTX-ből is ajánlott feljebb lépnünk.

 

 

Ha a teljes részletesség és a full HD, WQHD és egyéb felbontások felé lövünk, ennél komolyabb videokártya kell, de itt már a CPU-ra is figyelnünk kell: egy erősebb Core i5 nem túlzás. A Hardline-nál ehhez Radeon R9 290-et vagy GeForce GTX 760-at adnak meg ajánlásként, de mi utóbbit gyengének érezzük, inkább a GTX 960/770 magassága a hihetőbb. Ha a májusban megjelenő Witcher 3-at nézzük, ott is ez az ajánlott videokártya-páros egy négymagos CPU-val megtámogatva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.