Hirdetés

Ezért felesleges Z97/H97 alaplapot vásárolni



|

Gépet fejlesztettél és rászántad az extra felárat a 9-es chipkészletre? Ha CPU-támogatás miatt tetted, felesleges volt.

Hirdetés

Az Intel tavaly indította útjára a 9-es chipkészlet-szériát, amely a cég stratégiájához híven nagyon kevés újdonságot hozott, de éppen annyit azért kaptunk, hogy új gépnél megérje ezt választani a régebbi, 8-as széria helyett. A 9-es családba konkrétan a H97 és a drágább, tuningot és többkártyás VGA-alrendszert támogató Z97 tartozik, az árak pedig nem sokkal 20 ezer forint felett kezdődnek. A 6 SATA6G és a 6 darab USB 3.0 mellett az új PCH-k (Platform Controller Hub) előrébb léptek a tárhely-kezelésben, de ami a legfontosabb, hogy a legújabb, tavaly még csak pletyka szinten létező processzorok kezelése is be volt ígérve.

 

Hirdetés

Mi lesz veled, Broadwell?

A 14 nm-es áttérés nagyon komoly mérföldkő az Intel és úgy globálisan a chipgyártás történetében, de az Intel új CPU-inál ez számítási teljesítményben egyáltalán nem látszik meg. A Broadwell család ugyanis egy, az egyben a Haswell microarchitektúrát kapta meg, az órajelek pedig nem változtak. Ami erősebb lett, méghozzá érezhetően, az az integrált grafikus vezérlő, de erre rá is fért az erősödés és még így sem tartunk ott, hogy kiváltson akár egy olcsó videokártyát.

 

 

Szóval a 14 nm előnye a fogyasztás és a hőtermelés csökkenésében jelentkezik – két olyan paraméter, amely miatt kevésbé aggódunk asztali gép esetében. Persze, mindkettő fontos, de a számítási teljesítmény azért még előrébb van a fontossági sorrendben.

A mobil Broadwell processzorok év elején szép sorban meg is jelentek, de már akkor gyanús volt, hogy csak az alacsony és ultraalacsony fogyasztású modellekkel találkoztunk. Az asztali példányokról mélyen hallgatott az Intel.

 

 

 

Kétszereplős menü

Mostanra világossá vált, hogy nem lepi el az asztali CPU-k piacát túl sok 14 nm-es, Broadwell processzor. Új processzorból LGA1150 platformon mindössze kétféle modellt kapunk, ráadásul számítási teljesítményben egyik sem hoz előrelépést és az alacsonyabb fogyasztást sem használja fel az Intel magasabb órajelekre. A legutóbbi hír szerint ez a két modell a Core i7-5775C és a Core i5-5675C, melyek 65 W TDP mellett 3,7 és 3,6 GHz-en futnak Turbó módban. Jó hír, hogy szorzózár egyik CPU-ban sem lesz, de mellbevágó teljesítménynövekedést senki ne várjon ezektől a modellektől, mert ilyen nem igazán lesz.

 

 

A hír nagy csalódás sokak számára, mi mégis azt mondjuk, ne keseredjen el az, aki H/Z97-es alaplapot választott, mert ezzel tényleg jól járt és van olyan hasznos új és egyedi szolgáltatás, melyet később még kihasználhat. Ilyen például a PCIe tárolók natív támogatása, így NVMe (M.2 vagy SATA Express csatolással) SSD-ről is képesek rendszert indítani a 9-es alaplapok, az pedig mindenképpen érezhető, ha egy 1,4 GB/s olvasási és írási sebességű tárolóról töltődnek be programjaink.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.