Hirdetés

Fejhallgató vásárlási tanácsadó



|

Számos részletre (például hol érdemes vásárolni)segédletünkben ugyan nem tértünk ugyan, azonban reméljük, hogy a vásárlást megelőző döntés meghozatalához tálaltuk a szükséges információkat.

Hirdetés

Mikor fej- vagy fülhallgató vásárlására adjuk a fejünket, mindnyájunkban felmerülhet a kérdés, hogy mit is nézzünk a dobozon. Az árcédula alapján válasszunk vagy szimplán a mobilitás miatt szedjünk le egyet a polcról? Mégis mit kell néznünk egy fejhallgatónál? Manapság számos modell között válogathatunk, azonban ennek a szabadságnak megvannak a hátulütői is. A széles termékskála nagymértékben megnehezíti a döntést. Egy aprócska trükkel azonban jelentősen leszűkíthetjük a keresett termékek körét. A trükk pedig nem más, mint az, hogy elképzeljük mire is fogjuk használni a majdani fej-, illetve fülhallgatónkat. Emellett persze többűnknek a hangminőség is fontos. Egyesek a kiváló basszust keresik, míg mások számára a nyitott, teljes tartományban pontos hangzásvilág a fontos. A zajcsökkentés, a kényelem, a súly, a hordozhatóság és a füles illeszkedése alapján akár le is válthatjuk a kezdeti kiszemeltünket.

 

 

Mégis milyen fejhallgatóra van szükségünk? A mindennapi zenehallgatáshoz keresünk egyet, melyet csak bedugunk és máris indulunk a városba? Esetleg olyat, melyet akár a stúdiókban is nyugodtan használhatnának? Az elkövetkezendő oldalakon megismerkedhetünk a fejhallgatók különböző fajtáival és betekinthetünk azok alkalmazási területeibe. Ezek után reményeink szerint sokkal rövidebb, nehéz kérdésektől mentes út vezet majd a számunkra megfelelő termék kiválasztásához.

 

Technikai adatok


A specifikációk részletesebb taglalása itt megtalálható: Fejhallgató specifikációk

 


Sok mindent elárulhatnak a technikai adatok, azonban léteznek a füleseknek olyan aspektusai, melyekről semmilyen információval nem képesek szolgálni. A fejhallgatók hangminőségének megbecslésére a legjobb eszköz a fülünk. Mikor több fejhallgatóba is belehallgatunk, ugyan embere válogatja, de hosszabb-rövidebb idő múlva felismerhetjük a jó és a kevésbé jó közötti különbséget. Ekkor általában a fejhallgatók dobozát is szemügyre vesszük és feltűnhet, hogy még két azonos specifikációval ellátott fejhallgató is teljesen különböző módon szól zenehallgatás közben.

 


Amikor ugyan azt a zenei anyagot hallgatjuk, a különböző fejhallgatókon fülelve észrevehetjük, hogy egyes darabok lágyabban adják vissza a zenét. Ez részben a beépített equalizerjüknek köszönhető. Példa okán a nyitott hátú füleseken a basszus frekvenciákat kissé hardveresen erősítik, hogy ellensúlyozzák a fejhallgató kialakítása miatt természetes módon elhaló basszust.

 


A legtöbb általános felhasználásra szánt fejhallgató rendelkezik valamilyen zenei finomhangolással, melynek a két legelterjedtebb módja a Free Field (FF) és a Defined Field (DF). Az első egy nyílt hallgatási környezetet szimulál, ahol nincs visszhang. A második egy olyasmi zárt hallgatási közeget imitál, mint egy szoba. Stúdiós munkákhoz pedig semmiféle finomítás nem szükségeltetik, azonban a flat frekvencia válasz megléte szinte elengedhetetlen, hogy pontosan összehasonlíthassuk a beállítások közötti különbségeket.

 


A döntés meghozatala során legtöbbünk számára az első nagy vízválasztó tulajdonság a termék ára. Általában a minőség és a teljesítmény egyenes arányban áll az árral, így ha tudjuk, milyen kategóriában szeretnénk kutakodni, akkor máris rengeteg terméket zárhatunk ki a szemlélődés során. A fejhallgató fejrészeinek mérete szintén fontos szempont, főleg akkor, ha szeretjük a basszust. Általában minél nagyobb a fej, annál jobban képes a füles reprodukálni az alacsony frekvencia tartományokat, vagyis azokat a területeket, melyek a basszusért felelnek.

 

 


Az olyan specifikációk, mint a frekvencia tartomány, az érzékenység vagy az impedencia egy azok jelentőségét ismerő vásárló számára fontos támpontot nyújtanak a felső kategóriás fejhallgatók közötti választásnál, azonban ezek nem feltétlenül hasznosak egy kevésbé jól informált érdeklődő számára. Emellett az is igaz, hogy az alsóbb kategóriák termékeinek specifikáció nem térnek el jelentősen. Mit lehet ilyenkor tenni? Például tájékozódhatunk az interneten, összehasonlíthatjuk a korábbi vásárlók értékeléseit és/vagy teszteket is olvashatunk az eszközökről.


Fejhallgató típusok


Circumaural fejhallgatók: A circumaural kifejezés arra utal, hogy a fejhallgató hogyan borítja be a fület. Ezen fejhallgatók párnái a fület körülvéve a fejen ülnek és ezáltal kialakítástól függő mértékben lezárják a fület a külső zajoktól. A circumaural fülesek lehetnek nyitott-, illetve zárt-hátúak is, de ami általában igaz rájuk, hogy kényelmes kivitelben készülnek. A zárt modellek erősebb izolációt biztosítanak a külső zajokkal szemben és a hangszivárgásuk is kisebb. Egy circumaural fejhallgató jó választás lehet azok számára, akik nem szeretik, ha a külső zajok megzavarják a hangzást, vagy munkájuk jellegéből adódóan szükségük van arra, hogy felügyelni tudják a hallgatott zenét.

 

 

Supra-aural fejhallgatók: Ezek a fejhallgatók első ránézésre egész hasonlónak tűnhetnek a circumaural fejhallgatókhoz, azonban a leglényegesebb különbség az az, hogy a supra-aural fülesek a fülkagylón ülnek. A supra-aural modellek általában könnyebbek és emiatt még kényelmesebbek is. Azáltal azonban, hogy a párnák nem veszik körbe a fülkagylót, a külső zajokkal szemben nem nyújtanak olyan mértékű szigetelést, mint a circumaural fejhallgatók és így a hangszivárgás is nagyobb.

 

 

Nyitott vagy nyílt levegős fejhallgatók: Ezen fejhallgatók circumaural vagy supra-aural kivitelben készülnek, azonban ami közös bennük az az, hogy a hangszórók hátsó része nyitott így a rezgéshullámok és a hangok mindkét irányban szabadon mozoghatnak. A fejhallgatók kifelé is közel olyan hangerejűek lesznek, mint befelé. Mivel egyáltalán nem szigeteltek, ezért stúdió munkálatokra nem ajánlottak. Az énekes fülén lévő fejhallgatóból érkező hangokat a mikrofon veheti és ezáltal a felvétel minősége jelentősen romolhat. A legfontosabb tulajdonságuk a nyílt, levegős hangzás, mellyel egyáltalán nem terhelik a fület, ezért általános használatra megfelelő választás lehet egy nyitott darab.

 

 

Félnyitott fejhallgatók: Ahogy a neve sugallja ezek a fejhallgatók a nyitott és zárt kivitelű fejhallgatók közé esnek. A nyitott társaikhoz képest ezek a modellek kevesebb hangot szivárogtatnak ki és gyakran realisztikusabb sztereo hangzást, alacsony torzítást és kiterjesztett alacsony frekvencia választ biztosítanak. Ezeket a fejhallgatókat gyakran alkalmazzák olyan felvételeknél, ahol a mikrofon nem képes rögzíteni az abból kiszűrődő zajokat.

 

 

Zárt fejhallgatók: Ezeka fajta fejhallgatók képesek leginkább kint, illetve bent tartani a hangokat. A hangszórófejek hátsó része teljes mértékig zárt. Egy megfelelő párnázással kísérve fejhallgató hatékony izolációt biztosít így egyik irányban sem szökhet meg sok hanghullám. Ez a fajta fejhallgató hangos környezetben is megállja a helyét és általában erős basszussal bír, ezért a DJ-k és a hangmérnökök is kedvelik. Felvételeknél is ideálisak, mivel szinte semmilyen zajt nem szivárogtatnak ki. Egyedüli hátrányuk, hogy hosszas használat után (évek) halláskárosodást okozhatnak. A zárt fejhallgatók párnázásra pár szó erejéig visszatérve: a fejhallgatót felvéve a párnázást érdemes alaposan körbetapogatni, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy mindenhol jól illeszkedik-e a fejünkhöz. Ha nem, akkor az hangminőségbeli romláshoz vezethet, aminek kárát főleg a basszus szenvedi el.

 

 

Hordozható fejhallgatók: A hordozható fejhallgatók kategóriájába főleg a nyitott, könnyűsúlyú, szivacsos kivitelű darabok tartoznak. Mivel könnyűek, ezért az aktív pihenés során jó szolgálatot tehetnek és a jobb minőségű darabok meglehetősen jól is szólnak. Mivel a környezeti zajok is beszűrődnek a hallgatott zene hullámai közé, ezért akkor is alkalmazhatjuk az ilyen típusú fejhallgatókat, amikor fontos a ”figyelem”. Az utcákon közlekedve nem árt időben észrevenni, amikor közeledik valamilyen gépjármű, biciklis, illetve járókelő.

 

 

Fülhallgatók: Hordozhatóság és súly szempontjából, nincs olyan fejhallgató, amely képes lenne felvenni a versenyt a fülhallgatókkal. Nincs fejpánt, nincs párna, nincs vastag szivacs, ami a fülünkön ülne, szimplán egy aprócska test, amit behelyezünk a fülünkbe és az kialakítástól függően izolálja a külső zajokat. A fülhallgatók királya a fülmonitor, mely teljesen lezárja a hallójáratot a külső zajoktól, így semmi mást sem hallhatunk csak a zenét. A jobb minőségű fülmonitorokat hangminőség terén is nehéz megszorítani, azonban a fülmonitorok hosszabb használat (évek) során szintén halláskárosodást okozhatnak.

 

 

Zajcsökkentő fejhallgatók: Ahogy azt minden ingázó tudja, a közlekedési eszközökön (vonat, autóbusz, villamos, stb.) történő zenehallgatás élményét nagymértékben befolyásolják a külső zajok. A zenére igényes felhasználók számára a beszűrődő zajok egyszerűen csak elveszik a kedvet az effajta szórakozástól. A zajcsökkentő fejhallgatókat pont azért találták ki, hogy jelentősen csökkentsék, illetve kioltsák a háttérzajt azért, hogy élvezhetőek maradjanak zenéink. A passzív zajcsökkentéssel szemben, ezekben a fejhallgatókban külön elektronika gondoskodik a háttérzaj kiszűréséről. Dióhéjban kifejezve: egy vagy több mikrofon figyeli a külső zajokat és egy kapcsolási séma segítségével ebből olyan ellenzajt állít elő a füles, amely kioltja a külső zaj hanghullámait.

 

 

Vezetéknélküli fejhallgatók: Számos vezetéknélküli fejhallgató kapható. A megoldás előnyei egyértelműek, nem kell bajlódnunk a kábellel. A lakásban például viszonylag szabadon rohangálhatunk, anélkül, hogy azon kellene aggódnunk, hogy beakad a kábel. Technikai oldalról szemlélve három fajta vezetéknélküli fejhallgatóval találkozhatunk a leginkább a piacon, melyek nem mások mint az infravörös, a rádióhullámos (RF), és a digitális megoldások. Az infravörös modellek kisebb hatókörben működnek megfelelően és sajnos a transzmitter látótávolságában, annak a ”szeme” előtt kell maradnunk. Az RF megoldások sokkalta több szabadságot biztosítanak és azoknak a falak sem jelentenek akadályt. Ezeknél a fejhallgatóknál a zaj és a hangminőség jelenthet problémát. A digitális verziónál a jeladó a hanghullámokat digitális jelekké konvertálja, majd azt a fejhallgató visszaalakítja analóggá. Ez a fajta technológia zajmentesebb, mint az infravörös vagy a rádióhullámos megoldások, azonban sokkalta drágább is. Egyébként a három megoldás közös tulajdonsága az az, hogy a jeladó energiát igényel, valamint a fülesben is gyakran kell elemet cserélnünk.

 

 

DJ fejhallgatók: Némely fejhallgatót egyenesen a DJ-k számára készítenek. A legtöbbjük zárt, circumaural fejhallgató, melyek izolálják a fület a külső zajoktól. Ezen termékek nagy hányada két hangszóró fejjel kapható, de léteznek olyan darabok is, melyeknek csak egy hangszórófeje van. Az utóbbiban mixelve, lehetőségük van azt is hallani, hogy mi zajlik éppen a teremben. A DJ fülesek általában hangosabbak így viselőjük számára még a magas háttérzajban is jól hallhatók (erre a célra a felhajthatós kivitelek is alkalmasak).

 

 

Alap dolgok, melyeken olykor érdemes rágódni

 

Illeszkedés és kényelem


A kényelem fontos. Egy rövid ideig viselve minden fejhallgató kényelmesnek tűnik, azonban hosszabb idő után már elkezdhetjük érezni mi nem stimmel vele kapcsolatban. Legalább húsz percig fent tartva egy fejhallgatót már képesek leszünk reálisan eldönteni, hogy az mennyire passzol a fejünkre. Amikor zárt, circumaural fejhallgatót választunk, tartsuk szem előtt azt az általános apróságot is, hogy minél nagyobb a hangszórófej annál jobb. Azoknál a füleseknél melyek feje a fülünkön ül, ott általában a kisebb a jobb. Persze ezek az állítások nem minden esetben állják meg a helyüket. A kényelem a fül- és fejforma illetve a konstrukció függvénye, emellett a párnázás vagy a bőr borítás is képes csökkenteni a nyomás érzetét. A fenti mixnek a súly is fontos alkotóeleme. Általánosságban szintén igaz, hogy a legtöbb esetben a könnyű fejhallgatók kényelmesebbek, mint súlyos társaik. Hosszas zenehallgatásra (mint például egy Pécs-Nyíregyháza vonatozás közben) pedig a szuper könnyű, hordozható, szivacspárnás fejhallgatók lehetnek ideálisak.

 

 

A kényelemérzet másik fontos befolyásoló tényezője a fejpánt kialakítása. A legtöbb fejhallgató a lógó fejpánt stílust alkalmazza, azonban találkozhatunk a nyak mögött futó megoldásokkal is. A fülhallgatók teljes mértékig mellőzik a fejpántokat és ebből a szempontból sokkal kényelmesebbek. Bármilyen stílusú is legyen a fejpánt a lényeg az, hogy állítható legyen. A komfortérzetünket a forgatható fejhallgató fej is növelheti, főleg a fülkagylón ülő fejhallgatók esetében. Hozzáigazíthatjuk a fejünkhöz őket, ezáltal nem csak kényelmesebb lesz, de a kiszivárgó zaj is csökken.

 

Hordozhatóság


Általában a hordozhatóság nem okoz gondot. Aki gyakran hallgat zenét és nem válogatja meg a környezetet, hogy hol tegye, az általában a könnyűsúlyú, hordozható fejhallgatókat választja. Régebben a nehezebb zárt, circumaural fejhallgatók a keverő mellett voltak felfedezhetők és utazás közben nem sokkal találkozhattunk. A noteszgépek, a táblagépek elterjedésével a zárt fejhallgatók is beszivárogtak a mindennapi életbe. Az összehajtható kivitel utazás során nagyon hasznos, azonban nem árt, ha van egyfajta védőtokunk, amibe belehelyezhetjük a fejhallgatónkat.

 

 

Tartósság


Mindnyájan szeretnénk, hogy a fejhallgatónk a lehető legtovább bírja. A tartósság általában kézen fogva jár a nehezebb konstrukcióval. A könnyű fejhallgatók esetében nem feltétlenül, de sajnos valószínűbb, hogy megreped vagy eltörik valami. Ennek elkerülése érdekében, hogy ha nem a fejünkön hordjuk őket érdemes védőtokba helyezni azokat.
Amennyiben felhajtható darabbal van dolgunk, ellenőrizzük annak forgópántjait, hogy lássuk, mennyire látszanak tartósnak. Ha pedig már tartósságra utaló jeleket keresünk, ne hagyjuk figyelmen kívül a kábelek milyenségét sem. A kábel vékony és finom vagy tekintélyes vastagságú? Amennyiben magasabb árú fejhallgatót vásárolunk, érdeklődjünk utána, hogy kaphatók-e hozzá csere alkatrészek, mivel egy kábel vagy párna cserélése még mindig sokkal olcsóbb, mint egy teljesen új fejhallgató megvásárlása.

 

Kábelek


Olyan kábelhosszt érdemes keresni, amelyik a leginkább illik a szituációnkhoz, azonban a nagyon hosszú kábeleket célszerű elkerülni, mivel negatív hatással lehetnek a hangminőségre. Csökkentik a hangerőt és zajosabbak lesznek zenénk is és eközben óráról órára egyre több gubanc jön létre. Egy rendes fejhallgatónál árnyékolt kábeleket alkalmaznak, hogy védjék a rajta futó jeleket a zajtól. Amennyiben túl rövid kábellel kapjuk meg a fejhallgatónkat még mindig vásárolhatunk hosszabbítót. Ekkor azonban győződjünk meg arról, hogy a hosszabbító kábel minősége megegyezzen a fejhallgató kábelének minőségével. A hosszabbítást ráadásul érdemes egy kábelből megoldani nem pedig többől, mivel a kapcsolódási pontok erősen degradálhatják a jelet.

 

 

Emellett az is megfontolandó, hogy milyen kábelezést szeretnénk. Célszerű eldöntenünk, hogy egy oldalon fusson be a két hangszórófejbe a kábel vagy mindkettőbe külön-külön. A többség az egyoldalas kialakítást preferálja, mert állítólag kevésbé gabalyodósak, a kétoldalas kivitelekhez képest.

 

 

Mint ahogy azt pár oldallal korábban is említettük, cikkünk nem tér ki a vásárlás minden aspektusára, technikai részletekbe sem bonyolódik, mindössze annyi a célja, hogy egy közel átfogó képet nyújtson a fejhallgatók világáról. A fenti hiányosságok ellenére reményeink szerint írásunk még így is képes némi segítséget nyújtani mikor is fejhallgató vásárlásra kerül sor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.