Hirdetés

Felkészültél már a digitális átállásra?



|

Mibe kerül? Kinek fontos? Mi kell hozzá? Főként a vidéken élők érintettek.

Hirdetés

Kissé megtévesztő a digitális átállás szlogen, hiszen azt sejteti, hogy most aztán minden analóg, az meghal, vége. Jelenleg a lekapcsolás hivatalos, időpontja 2014. december 31 (Figyelem, változás! Lásd a cikk alján.), érdemes elkezdenünk felkészülni rá, de azt sem árt tudni, hogy ez tévére, rádióra, mosógépre vagy épp mikrosütőre vonatkozik-e?

Mi lesz digitális?

Rohanó világunk túláradó információ kínálattal traktálja fogyasztóit, éztizedes hagyománya van a zenei felvételeknek, videóknak, tévé adások, melyeknek rögzítése, továbbítása és lejátszása mind analóg technológiával történt és sokszor történik ma is. Az információ kezelésének sokkal hatékonyabb, végső soron olcsóbb módja, ha az digitalizálva történik, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a berendezések legtöbbször egyesek és nullák sorozatává alakítják az anyagokat (szöveg, kép, hang, videó), azokat tömörítve és rendszerezve tárolják, menedzselik és továbbítják akár internet hozzáféréseken keresztül. A tömörítés révén ugyanakkora tárterületen vagy sávszélességen tízszeres adatmennyiség fér el, minden eddiginél olcsóbbá téve a sugárzást vagy terjesztést. Ráadásul az anyagok minősége is nagyságrendekkel jobb lehet a megszokottnál. Ezek nem csak elméleti lehetőségek, ma már a hagyományos könyv mellett magyarul is kaphatók elektronikus könyvek (e-book), a zeneszámokat már évek óta CD-n vásároljuk, sőt, ma már számonként is vehetünk magyar műveket, nem csak az iTunes-on, de akár a Hungarotonnál is. A videokereskedelem is bontogatja szárnyait és sok kábeltévé szolgáltató már digitális formátumra váltott. Látható, hogy a digitális átállás valójában minden fronton zajlik, mert egyformán érdeke a tartalom előállítójának és fogyasztójának is. Amikor azonban ezzel a kifejezéssel találkozunk, általában pusztán és kizárólag a hagyományos, analóg tévéadók ütemezett lekapcsolását értik alatta. Magyarán az eddig tetőantennával (esetleg szobaantennával) előfizetés nélkül is nézhető három adó (M1, RTL Klub és TV2) egyszer csak nem lesz többé fogható, viszont helyette 7 ingyenes adás lesz elérhető a digitális sugárzással (DVB-T). Ez a 7 adó az MTV1, MTV2, Duna TV, Duna World, RTL Klub, TV2 és az euronews. Emellett minden DVB-T kompatibilis készülékkel vehető még a három magyar rádióadó is, a Kossuth, Petőfi és Bartók.

 

Mi kell hozzá?

Már több éve szinte csak olyan tévékészülékek („lapostévék”) kaphatók, melyek alkalmasak az itthon MinDigTV névre keresztelt DVB-T rendszerű adás vételére. (Magyarországon az MPEG-4 tömörítéssel kompatibilis DVB-T-eszközök használhatók csak, erre ügyeljünk!) Ezekkel nem kell sokat tornászni, elég újrahangolni a csatornákat DVB-T vonalon.

A régebbi masinák (ilyenek a hagyományos, vaskos katódsugárcsöves készülékek, mint pl. a híres Videoton ColorStar) nem tartalmaznak digitális vevőegységet, viszont egy beltéri egységgel (set top box) felújíthatók. A dobozt az antenna kábel és a TV közé kell beilleszteni, általában scart vagy kompozit video kábellel. (Ha video bemenet nincsen a tévén, csak antenna aljzat, akkor ügyeljünk arra, hogy RF kimenetes boxot vásároljunk!) Már 6000 Ft-tól is kapható olcsó beltéri egység, ami sok esetben az alap funkciókon túl USB-s médialejátszó is.

 


Nagyon sok esetben ugyanaz a tetőantenna használható változatlanul. Ha probléma adódna, érdemes szakembert megkérdezni és megfelelő csereantennát beszerezni. Nagyon jók kaphatók már tízezer forint körüli áron, a régi koax kábel pedig jó esetben ehhez is megteszi.

régi tetőantenna
régi tetőantenna

 

Tévé extrákkal

Ha nincs a környékünkön sokcsatornás kábeltévé, akkor is könnyen és elég olcsón juthatunk menő tévéadókhoz, ha már egyszer digitálisra váltottunk. A MinDig TV Extra alap és családi csomagja igen kedvező konstrukcióban áll rendelkezésre, fajlagosan olcsóbban, mint a legtöbb kábeltévés társaságnál, ugyanis a szolgáltató itt nem pakolhatta korlátlanul, tucatszámra a műsorokat, így a jobbakat tartotta meg és sok töltelék tévéadó kimaradt. Van ezer forint alatti havidíjas, set top boksz vásárlásával kombinált konstrukció is, de ügyfélkártyát magában is lehet venni.

Ha magunk vásárolunk set top boksz egységet, akkor ügyeljünk arra, hogy az MPEG-4 kompatibilis legyen, igen régi tévékészülék esetén tartalmazzon RF kimenetet és ha előfizetéses csatornákat is szeretnénk, akkor legyen benne Conax kártyaolvasó.

régi tv és dvb-t
régi tv és dvb-t

Modern, DVB-T MPEG-4 kompatibilis tévéken általában megoldható a fizetős csatornák vétele, ennek feltétele a CI foglalat megléte. Ez a rés vastagabb annál, hogy a MinDig TV Extra előfizetői chipkártyát fogadhassa, egy Conax rendszerű CA modult kell vásárolnunk hozzá, melynek ára általában 12 000 Ft körül van. Ugyanennyiért USB médialejátszós, az előfizetői kártyát közvetlenül fogadni képes set top boxot is kaphatunk persze, de akkor két távirányítóra lesz szükségünk és egy újabb elektromos fogyasztó számára kell áramellátást biztosítanunk.

 

Hol tartunk most? Mikor jön a vég?

Már 2008-ban megindult a kísérleti digitális DVB-T műsorszórás itthon is. Azóta áttértünk MPEG-4-re, egyből HD csatornákkal, megjelentek a fizetős MinDig TV Extra csomagok. Hosszú évek fejlesztései nyomán jelenleg az ország területének 98 százalékán foghatók az adások, 88,4 százalékán mindkét fizetős csomag is. A legtöbb területen tehát az ingyenes 7 mellé az Extra fizetős csomaggal 10, az Extra Családi pakkal pedig összesen 22 tematikus adót szerezhetünk be. Külön csomagként szerezhető meg a HBO mozicsatorna előfizetés.

Van tehát választék, ami elvileg tovább bővíthető lenne fizetős HD és 3D csatornákkal is, csakhogy a rendelkezésre álló rádiófrekvencia készlet betelt, a kínálat gyakorlatilag nem bővíthető. Újabb tévézésre kihasználható frekvencia csatornák csak az analóg leállással párhuzamosan szabadíthatók fel, hiszen egyetlen analóg tévécsatorna 10 standard vagy 3-5 HD minőségű digitális műsorcsatorna helyét foglalja el.

Analóg lekapcsolás végső határideje 2014. december 31, ez után már egyetlen hazai adótorony sem sugároz majd hagyományos analóg adást, a felszabaduló frekvenciákat pedig kitöltik majd DVB-T műsorszórással. Persze ez egy folyamat és nem egy pillanat alatt bekövetkező váltás. 2012. október 31-én a Hatóság döntése alapján már lekapcsolásra került a barcsi analóg M1 átjátszóadó, ezzel elkezdődött az analóg földfelszíni televíziós hálózat lekapcsolási folyamata, mely fokozatosan zajlik majd.

 

Komplett útmutatót és tájékoztatást biztosít majd a PC World, március 27-én megjelenő "Tévézésről egyszerűen" különszáma, mely kapható lesz az újságárusoknál.

 

Friss fejlemények! Az NMHH módosította a digitális átállás és az analóg lekapcsolás gyakorlati ütemezését. A törvény ugyan 2014. végéig írja elő az átállás lefolytatását, ám az NMHH jobbnak látta a kötelezőnél előbb, még idén véghez vinni a dolgot, hogy a felszabaduló frekvenciákat mielőbb más célokra hasznosíthassák. Az analóg adótornyok lekapcsolására tehát két lépésben, 2013. július és október végén kerül majd sor..

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.