Hirdetés

Gartner: 2012-ben már megfizethetőek lesznek az SSD-k



|

2012-ben a merevlemezek komoly veszélybe kerülhetnek a fogyasztói piacon is.

Hirdetés

A Gartner piacelemző cég legfrissebb kutatásai alapján 2012-ben végre a 2,5 hüvelykes, NAND Flash lapkákra épülő adattárolók, az SSD-meghajtók is olyan árkategóriába kerülnek, hogy azok a fogyasztói piacon bárki számára megfizethetőek lesznek. Mindeddig az SSD afféle "kiváltságos" alkatrész volt, csak a nagy kerettel gazdálkodók engedhették meg maguknak az ilyen adattárolókat.

 

Az elmúlt évben az SSD-k fokozatosan egyre olcsóbbá válnak, miközben a kapacitásuk egyfolytában nő. Mindezek oka az, hogy a NAND Flash memóriák gyártási folyamata az utóbbi időben sokat fejlődött. A csökkenő árak és fogyasztás, valamint növekvő kapacitás mellett csak idő kérdése, hogy mikor válnak az SSD-k valóban megfizethetővé.

 

A Gartner szerint erre 2012-ben kerül sor, ekkor a már kiforrott SSD-meghajtók igen komoly csatába kezdenek a fogyasztókért, méghozzá a merevlemezek rovására. Jövőre egy SSD-n egy gigabájt adat ára 1 dollár lesz, ezt, és a sebességüket figyelembe véve nem csak az üzleti, de a fogyasztói piacon is vonzó választás lehet egy ilyen adattároló. A merevlemezeknek tehát nem jósolnak túl fényes jövőt, azonban nem szabad elfelejteni; hogy a legújabb HDD-k már tányéronként 1 TB tárolására képesek, illetve a legfrissebb kutatások szerint uránium használatával a HDD-k kapacitása annyira kibővíthető lesz, hogy egyetlen merevlemez képes lesz egész adatközpontok tartalmát tárolni a jövőben.

 

 

 

Kapcsolódó fórumtémák:

SSD-vásárlás

Adatmentés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.