Hirdetés

GeForce 7950GX2: teszt az új csodakártyáról



|

Az NVIDIA június 5-én dobta piacra új, 7950GX2 videokártyáját. Habár ez egy egykártyás megoldás, ha közelebbről megnézzük, két NYÁK-ot látunk rajta, egy-egy GPU-val felszerelve.

Hirdetés

Kép 1
Teljesen más irányból közelít ez a termék, mint az eddigi kétlapkás próbálkozások: az egy NYÁK-on való elhelyezésnek meg volt az a hátránya, hogy kizárólag SLI alaplapokon volt hajlandó működni, hiszen a fizikailag x16-os PCI Express sínt két x8-as adatsínné konvertálta át, ami működött ugyan, de nem volt optimális megoldás két GPU kihasználásra. Az új implementációval ez a korlát -- mármint az SLI-igény -- megszűnik, hiszen elvileg bármilyen x16 PCI Express foglalattal bíró alaplapba berakható, feltéve ha az alaplapgyártó megfelelő BIOS frissítése rendelkezésre áll (mi egy Intel 975XBX alaplappal is kipróbáltuk, hibátlanul működött).

Kép 2
Kép 3

A kártya teljes mértékben támogatja a HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection, nagy sávszélességű digitális tartalomvédelem) szabványt, így ha egy hasonló képességekkel felvértezett monitort vagy TV-t csatlakoztatunk a DVI-aljzatra, minden további nélkül nézhetünk rajta jövőben megjelenő HDCP-t igénylő, multimédiás tartalmat.

A monstrum egyébként kísértetiesen hasonlít a Quad-SLI rendszerekben található 7900GX2-re, azonban kisebb annál; látszik, hogy az NVIDIA mérnökei sok időt töltöttek optimalizálásán. A kártya tetején látunk egy SLI csatolófelületet, ami meglehetősen nyíltan sugallja, hogy két ilyen kártyát Quad-SLI rendszerbe köthetünk. Az NVIDIA azonban úgy nyilatkozott, hogy bár nem "tiltja", de nem is javasolja az ilyen házilag összeállított Quad-SLI rendszereket, és közvetlen támogatást sem nyújt hozzájuk.

Kép 4
Kép 3

A 7950GX2 nem más, mint két túlhajtott 7900GT lapka kombinációja, már ami a specifikációkat illeti. Az összehasonlításkor azonban csak egykártyás megoldással vetettük össze, hiszen végsősoron nem SLI konfigurációról beszélünk. A 7950GX2 alaphelyzetben ugyan halkabb volt, mint a 7900GTX, terhelés alatt azonban az egyik GPU hűtése bizony magasabb fordulatszámra pörgött fel, de ez a zaj is bőven a tűréshatáron belül volt.

Tábla 1

A teszteredményeket szemügyre véve azt láthatjuk, hogy a 3DMark05-öt leszámítva minden pontszám jelentős növekedést mutat a 7900GTX-hez képest. A 3DMark06 esetében például a HDR-es teszt majdnem 50 százalékkal mutat jobb eredményt.

Tábla 2

A játékoknál is azt tapasztaltuk, hogy minél nagyobb felbontást használunk, annál jelentősebb lesz a teljesítménynövekedés. Vitán felüli, hogy teljesítményben egyértelműen megszerezte az NVIDIA a vezető pozíciót, már ami az egykártyás megoldásokat illeti.

Tábla 3

A termék már kapható Európában is, körülbelül 140 000 forintnak megfelelő euróért, ami -- mire hivatalos forrásból megérkezik hozzánk -- valószínűleg picit több lesz.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.