Hirdetés

Gigabájtok: mennyi az annyi?



|

A merevlemezeken feltüntetett gigabájtok nem felelnek meg a valóságnak, emiatt a perbefogták az egyik merevlemez gyártót, és a felhasználók szempontjából kedvező döntés született.

Hirdetés

Köztudott, hogy a merevlemezek cimkéjén feltüntetett tárkapacitás nem felel meg a valóságnak. Egy 80 gigabájtos merevlemez kapacitása megformázva legfeljebb csak 74,4 gigbájt, ami 5,7 gigbájttal kevesebb, mint amennyit elvárnánk tőle.

Ennek oka egyszerű: a merevlemezgyártók decimális számrendszerben számítják a kapacitást, míg az operációs rendszer bináris rendszer alapján számítja a tárterületet. A decimális számrendszer szerint 1 kilobájt 1000 bájt, szemben a számítástechnikában használt binárissal, ahol ugyanez 1024 bájt. Mindez azt jelenti, hogy a bináris számrendszert alkalmazva gigabájtonként 71 megabájttal rövidít meg minket a gyártó cég. Bár ez nem tűnik soknak, 80 gigabájtra számolva már 5680 megabájt, azaz 5,7 giga.

A per végül sikerrel zárult a felhasználók szempontjából. A Western Digital egy 30 dollár értékű adatmentő és -visszaállító programot ajánlott fel megkárosított felhasználók, cserébe az elmaradt gigabájtokért kárpótlás gyanánt. Az ítélet nem elhanyagolható abból a szempontból, hogy a Seagate merevlemezegyártó ellen is folyik egy hasonló per, de az ő ügyük még nem zárult le. Valószínűsíthető azonban, hogy a Wester Digital-per kimenetele ezt is befolyásolja majd, és ismét a felhasználók számára születik kedvező döntés.

Azok tehát, akik 2001. március 22. és 2006. február 15. között vásároltak Western Digital merevlemezt, a vállalat weboldalán megtalálható űrlap kitöltésével igényelhetik a 30 dollár értékű szoftvert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.