Hirdetés

Gigabyte GTX 970 G1.Gaming teszt



|

Tesztpadon az Gigabyte bivalyerős, ám meglepően keveset fogyasztó grafikus kártyája.

Hirdetés

Végre igazán komoly változás történt a videokártyák piacán, ami új lökést adhat a PC-s játékvilágnak. Ennek első hírnökét a Gigabyte küldte el tesztlaborunkba. Sokáig állóvíz volt a videokártyák piaca, de szeptemberben az Nvidia lépett, és egy valóban új GPU-t dobott piacra. Végre nem ráncfelvarrást és átnevezgetést próbálnak ismételten ránk sózni, hanem egy olyan kártya érkezett, amely sok-sok újdonsággal van telepakolva. A Gigabyte minden porcikájában egyedi videokártyáján az Nvidia GM204-es chipje dolgozik, és többé nem spórolnak a fedélzeti memóriával sem, így 4 GB GDDR5 RAM került erre a GTX 970-esre.

Hirdetés


(Újra) bemutatkozik a Maxwell

Az Nvidia új chipje – amit a cég Maxwellnek keresztelt el – nem ma bukkant fel elsőként. Már a GTX 750 Ti kártyáknál találkozhattunk vele, és meg kell hagyni, nem is olyan rossz ez a kártya. Persze erősnek nem mondható, cserébe viszont kiegészítő tápcsatlakozást sem igényel, amiből már sejthető, mi a Maxwell erőssége: az eddigieknél sokkal alacsonyabb fogyasztással is képes ugyanazt a 3D-teljesítményt hozni. Ez az alsó-középkategóriás GTX 750 Ti-nél elég is az örömhöz, de a csúcskategóriában nem a fogyasztás az, amit a játékosok néznek, hanem a teljesítmény.


A GTX 900-as kártyákon debütáló Maxwell a második generációja ennek a családnak, és mivel 120, illetve 190 ezer forintos kártyákra tervezte az Nvidia, sejthető, hogy a 3D-teljesítmény volt a fontosabb tényező. A GM204-es GPU teljes pompájában 2048 shadert (CUDA-magot), 128 textúrázóegységet és 64 RoP végrehajtót tartalmaz, melyek egységesen 1126 MHz-en dolgoznak. Ehhez viszonylag szerény, 256 bit széles buszon csatlakozik a GDDR5 memória, cserébe kompenzál az egekbe tolt, effektív 7 GHz-es órajel.


A chip maga továbbra is 28 nm-en készül, közel 400 mm2 nagyságú, és 5,2 milliárd tranzisztorból épül fel, vagyis tekintélyes lapka, de már nem akkora, mint az előző generációs GTX 780 Ti. A Maxwellnél a „mobil elsőként” stratégiát alkalmazta az Nvidia, így elsődlegesen a GFLOPS/watt mutatót javították jelentősen. A chip alapfelépítésének kulcsa, hogy az eddig kevésbé kihasznált vagy sokszor csak üresjáratban futó részeit közösítették, és a meglévő végrehajtóegységek hatékonyságát növelték. Ennek eredménye, hogy kisebb méretű lapkán kevesebb shadermag is azonos vagy még jobb teljesítményre képes, mint az elődök.


Ennek a Maxwell (v2) GPU-nak egy némileg csökkentett kiadása került a GTX 970-re is. Itt a nyirbálást szerencsére nem vitte túlzásba az Nvidia, csupán 384 shadermagot és 24 textúrázót kapcsolt le – a RoP-egységek és a teljes memóriaalrendszer érintetlen maradt. Változott a vételár is, ami nagyjából a 2/3-a a GTX 980-énak.


Az igazi gamerkártya

A Gigabyte WindForce 3x kártyája tekintélyes méretű, amire a háromventilátoros egyedi hűtés miatt volt szükség. A hátlap is nagyon jól néz ki, itt egy dizájnos és nem mellékesen hasznos hátlap fedi a teljes kártyát. Természetesen a Gigabyte mérnökei nem céltalanul pakoltak ekkora hűtést a GTX 970-re – a kártya teljesítményét is megpiszkálták, miután a SOC (Super OverClock)-kártyákon egyedileg válogatott chipek dolgoznak. A GPU-órajel emelésén felül még a tápellátást is alaposan túltervezték. Eredetileg 1050/1178 MHz-es (alap/boost) órajeleken kéne dolgoznia egy GTX 970-es GPU-nak, ám a Gigabyte ezt 1178/1329 MHz-re emelte, ami igencsak agresszív gyári tuning. Sajnos a memória maradt 7 GHz-en.


A méréseknél minden játékot full HD felbontásban teszteltünk, és igyekeztük megnehezíteni a GTX 970 dolgát azzal, hogy mindent maximális részletességre állítottunk. Minden próbálkozásunk ellenére a Gigabyte kártyája bámulatosan jól teljesített, egy játék kivételével nem okozott gondot a 60 fps elérése (a Metro Reduxnál pedig vélhetően a driverfrissítés sokat javít majd). Összehasonlítva az előző generációval, ezt a teljesítményt eddig csak a sokkal drágább modelleknél élvezhettük, ráadásul mindehhez a fogyasztás még a gyengébb kártyáknál is alacsonyabb lett. A G1.Gaming kártya egyetlen gyenge pontja a zajszint, ugyanis a három ventilátor folyamatosan pörög, és terhelés alatt bizony hallhatóvá is válik. Azonban ezt leszámítva az egyik legerősebb GTX 970 a piacon alaposan túlméretezett hűtéssel és kiváló gyári tuninggal.

 

Mérési eredmények

3DMark13: 10217/27591/172407 pont
Metro Last Light Redux (very high): 47 fps
Thief (VH)/Dirt Showdown (Ultra): 77,4/124,2 fps
Unigine Heaven/Walley (ExHD): 1388/2428 pont
Órajelek: 1178/1329/1753 MHz

 

Hátlapi meglepetés

Az új GPU nemcsak 3D teljesítményben remekel, a Gigabyte kártyáján három teljes méretű DisplayPort-csatlakozót is találunk, így G-Sync-es 3D Surround rendszert építhetünk egyetlen kártyával. Ennél több felhasználót érinthet azonban a HDMI, ami immáron 2.0 szabványnak megfelelő (4K, 60 Hz és még sorolhatnánk előnyeit).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.