Hirdetés

Gyártási problmákkal küzd az ATI?

|

Hirdetés

Lapértesülések szerint az ATI Technologies komoly problémákba futott a következő generációs, R520 kódnéven ismert videochipjének gyártása során. Noha a lapka végleges tervei (tapeout) már több mint fél évvel ezelőtt elkészültek, a sorozatgyártás továbbra sem kezdődhetett meg. A vállalathoz közeli hírforrások úgy tudják, az R520 mintapéldányok nem működnek a várt órajelen, fogyasztásuk túl magas, a tervezett 32 renderelő futószalagból pedig a legtöbb esetben csak 16-ot lehet munkára bírni.

Az ATI Technologies jelentős kockázatot vállalt, amikor az R520 gyártását a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) vadonatúj, 90 nanométeres "low-k" technológiájára bízta. Egyelőre úgy tűnik, hogy ez az eljárás még nem eléggé kiforrott ahhoz, hogy ezt a nagy bonyolultságú - egyes források szerint 350 millió tranzisztorból álló - áramkört elfogadható kihozatallal lehessen előállítani. Emlékezetes, hogy az NVIDIA annak idején a GeForce FX (NV30) megjelenése előtt hozott hasonló döntést, amelyre aztán rá is fázott, a chipek fogyasztása ugyanis túl magas volt és a TSMC csak alacsony kihozatallal, korlátozott számban volt képes előállítani a bonyolult chipeket. Hasonló probléma merült fel a GeForce 6 (NV40) esetében is, akkor az IBM volt a "hunyó".

Most az NVIDIA a konzervatív megközelítést választotta, a G70 kódnevű következő generációs chipjüket ugyanis egy régebbi, de jól kiforrott 110 nanométeres eljárással gyártatják, szintén a TSMC-nél. Jelenleg úgy tűnik, a mérleg most az NVIDIA javára billen, a vállalat ugyanis a hírek szerint heteken belül hivatalosan is bejelenti a G70-et, amely a keresztségben időközben a GeForce 7800 nevet kapta. A jelenlegi információk szerint a G70 is több mint 300 millió tranzisztorból áll, azonban "csak" 24 futószalagot tartalmaz. Az NVIDIA előzetes mérései alapján azt ígéri, a chip teljesítménye kétszeresen múlja felül a GeForce 6800-ét. A GeForce 7800 háromféle változatban kerül majd piacra, "sima", GT és GTX kivitelben. Az ATI állítólag csak a GeForce 7800 megjelenése után, a teljesítményadatainak ismeretében határoz majd az R520 végleges specifikációiról, az egyes változatok órajeléről, illetve az aktivált futószalagok számáról.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.