Hirdetés

Gyógy-IT-ó eszközök

|

A számítástechnika a hétköznapokban leginkább árnyoldalait mutatja, de szerencsére nem csak egészségrontó tényezőkből és stresszből áll az IT világ. Sokszor épp a nehézségeken segítenek át egyes termékek.

Hirdetés

Egy idő után idegesítő számunkra a számítástechnikai eszközök kezelése? A legfontosabb kérdésben, egészségünk megőrzésében semmi hasznát nem vesszük a modern kütyüknek? Vannak olyan eszközök, melyeket egyszerűen nem bírunk megelégedéssel használni? Bizony, ezzel a véleménnyel nem vagyunk egyedül, a legtöbb periféria, beviteli eszköz, kütyü tervezésekor a profitot és a dizájnt fontosabb szempontként tartják számon, mint az ergonómiát, és a termékek többsége pedig épp egészségrontó hatásáról közismert – gondoljunk a (főleg régebbi) monitorok szemrontó hatására vagy a néhány éve még komolyan vett, mára a válság által háttérbe szorított RSI jelenségekre.

 Mi több, nem csupán a szórakoztatóelektronika és a kommunikáció területén építhetők jól használható, speciális eszközök. A mikroelektronika az egészségvédelemmel és -felügyelettel foglalkozó berendezésekben is helyet kapott, így ma már komoly tudás zsúfolható össze körömnyi készülékekben. A számítástechnikában már meghonosodott technológiák kicsit más szemlélettel alkalmazva épp a megszokottal ellenkező irányba mozdítják életünket, egészségünk megőrzésében vagy visszanyerésében segítenek. Meglehet, hogy érdemes lenne eleve minden eszközt ilyen szemlélettel tervezni és használni.

MAGic nagyfeliratos billentyűzet

Hirdetés

 Nagyon idegesítő, ha a billentyűzet feliratai csak szépek, de nem jól olvashatóak. Nemcsak gyengén látóknak, de szemük mindennapos megerőltető használatában megfáradtaknak is segít a MAGic nagyfeliratos klaviatúrája. A nézet nagyításának mértékéhez görgőt kínál, a mellékelt MAGic szoftverrel karöltve pedig működnek a színkiemelés, kurzorkiemelés és egyéb segítő funkciók is.

BodyMedia FIT


PC-ről és okostelefonról is követhetők a BodyMedia FIT karszalag mérései. A felkaron hordandó, órához hasonló műszer a bőr állapotából következtet a test aktivitására, méri az elégetett kalóriát és az alvás minőségét is. A mellékelt szoftverrel az adatokat étrendünkkel egyesítve kontrollálhatjuk akár fogyókúránkat is.

Basis Band

 

HirdetésEgy szupermodern órának tűnik, de annál többet tud a Basis Band. Csuklótapintással dolgozó pulzusmérőt tartalmaz és persze a szükséges vezérlést, ami jegyzi, hogy a nap mely szakában milyen aktívak voltunk és felismeri az ébrenléti-alvási periódusok váltakozását is. Edzéstervvel és értékeléssel is szolgál, eredményeinket a Facebookon megoszthatjuk.

Zeo, az agyhullámlovas

 


A jó alvás az egészség egyik alapja, ezért a Zeo Inc. azt tűzte ki céljául, hogy a lehető legjobban aludhassunk. Ennek érdekében egy puha fejpántba épített Bluetooth-kompatibilis agyhullám szkennerrel feltérképezi alvásmintáinkat. Az adatokat okostelefonos alkalmazás elemzi, rámutat a problémás szakaszokra és megoldástervet készít.

Wi-Fi mérleg

 

HirdetésA Withings mérlege aztán mindent tud, amit egy mérleg tudhat, épp hogy a hűtőt nem zárja le súlyriadó esetén. Kapcsolatot tart okostelefonnal vagy laptoppal, jegyzi a tömeg mellett a testzsír- és szárazanyagarányt is. Az adatokat megoszthatjuk dietetikusunkkal vagy az orvossal, és fitnesz szolgáltatásokat is ajánl a rendszer.

Vérnyomásmérő iPhone-hoz


Jobban áttekinthetjük egészségünket a Withings vérnyomásmérőjével. Az iOS-alapú Apple termékekhez kapcsolható periféria még csak nem is az olcsóbb csuklós megoldások számát szaporítja, felkarra csatolandó. Kielemezhetjük a trendeket és orvosunk dolgát is megkönnyíthetjük vele. Természetesen alsó és felső értéket, valamint pulzusszámot is rögzít az eszköz, akár három mérés átlagából.

Vezeték nélküli vércukormérő


Számos egészségbiztosító támogatja a Telcare vezeték nélküli, mobilhálózatra támaszkodó vércukormérő berendezését. A készülék privát adatbázisba továbbítja a mérések eredményeit, melyet az illetékes egészségügyi személyzet így könnyen áttekinthet. Mobil előfizetés nem kell hozzá, de iPhone diabétesz alkalmazással szinkronizálható.

Sonamba, a családi ügyeletes


Idősebb szülőket és távol lakó gyermekeiket hivatott összekötni a Sonamba. Kevés technológiai affinitással bírók számára készült, központja egy speciális, gyógyszeremlékeztetőkkel is szolgáló, az ügyelet számára aktivitásjelentéseket küldő táblagép. Rendelhető hozzá 24 órás megfigyelő szolgáltatás és telefonos betegtámogatás.

Independa Health Measures

Hirdetés

 A nyugaton már némi múlttal rendelkező telecare rendszerek gyakorlatát ülteti át a felhőalapú adatbázisok talajába az Independa készülő rendszere. A Health Measures webalkalmazással és a gyártó Artemis vezeték nélküli érzékelőrendszereivel nemcsak szakszemélyzet, hanem a családtagok is követhetik a gondozottak, illetve felügyeltek állapotát, medikációját.

Egészségkövető Ford autók jönnek

 Sok autóbalesetet okoznak a krónikus betegségek tünetei, rohamai. Ezt megelőzendő a Ford olyan autós rendszerek kifejlesztésén dolgozik, melyek képesek az utas pacemakerét és vércukormérőjét monitorozni és szóbeli vészutasításokat is fogadnak. A fedélzeti rendszer még időben figyelmeztethet egy közelgő cukorsokkra vagy szívrohamra, lehetővé téve a biztonságos félreállást.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.