Hirdetés

Halált okozhat a 3D-nyomtatók használata



|

Egyesek szerint túl szép volt a nyomtatós iparág problémamentes előretörése, hogy igaz legyen.

Hirdetés

Az Illinois Institute of Technology a 3D-s nyomtatók működését vizsgálta a gyakorlatban, és igen aggasztó felfedezésre jutott. A 3D-s nyomtatók tulajdonképpen ugyanolyan veszélyesek az emberre, mint ha valaki beltérben cigarettázik. Ennek az oka az, hogy az eszközök ultrafinom részecskéket szórnak szét a levegőben. Nem kevésről van szó, percenként 20 és 200 milliárd részecske között mértek a tudósok. 

Ez önmagában még nem is lenne olyan nagy probléma, ugyanis az illatosított gyertyák használatakor, a cigarettára gyújtásnál és a lézernyomtatók alkalmazásánál pont ennyi szabadul fel. Ami a bajt jelenti az, hogy a 3D-s nyomtatás során mérgező anyagokat használnak, igen jelentős arányban és mennyiségben (például ABS műanyagot). 

Asztali 3D-s nyomtatóból már most sok van, sok pedig hőre lágyuló alapanyagot használ, amit egy kicsi fúvókán keresztül melegítenek és préselnek, majd rakják az adott felületre. A kutatók szerint aki túl sokat használja ezeket a nyomtatókat, annál az asztma tünetei lépnek fel, de rossz esetben halált is okozhatnak a mérgező anyagok. 

Amennyiben a tüdőnkbe vagy az agyunkba kerülnek a részecskék, akkor szívmegállást vagy stroke-ot is okozhatnak, ráadásul idővel képesek magukhoz vonzani más káros kémiai anyagokat is. Remélhetőleg a jövőbeli eszközöknél képesek lesznek kezelni mindezt valamilyen szűrőrendszerrel, hiszen sem a halálesetek, sem a gázmaszkos használat nem elfogadható opció. 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.