Hirdetés

Hasznos kisegér, kispénzért



|

A szuper touchpadok és érintőkijelzők mellett azért nem árt, ha lapul a notebooktáskánkban egy egér. Találtunk egy olyat, ami nem bóvli, mégsem kell érte túl sokat fizetnünk.

Hirdetés

Ahány notebook vagy hibrid PC, annyiféle touchpad, clickpad vagy éppen érintőkijelző. Mindegyiknek megvan persze az előnye, és a technika, valamint anyaghasználat mellett jókora szubjektivitás is beletartozik, hogy ki melyiket tartja igazán tökéletesnek. Ha azonban gyors és hajszálpontos, na meg persze kényelmes pozícionálásra van szükség, végül mégis az egér marad.

Hirdetés


Padok

A különféle clickpadok és touchpadok használata sokkal jobb, mint jó pár évvel ezelőtt. Sokat javult a pontosság, emellett pedig a többujjas használat is igazán előnyös. A clickpadnál az egész felületet kell benyomnunk, ami a balgombos műveletekhez nem rossz, de jobbgombos műveletnél kényelmetlen lehet, főleg egykézzel. Az osztott, fizikai gombos megoldás nem néz ki olyan jól és sokkal több helyet foglal, ami általában az érintőfelület rovására megy.


Ellenben a gombnyomástól nem mozdul el a kurzor, az egykezes használat némi gyakorlás után megoldható, kétkézzel pedig pontosak és gyorsak lehetünk. Akad itt még a Trackpoint, amit főleg Lenovo, vagy Dell, esetleg HP és Toshiba gépeken találunk a GHB gombok között. Ez sok-sok gyakorlást igényel, ám utána pontosan és gyorsan tudunk navigálni, ha pedig megfelelő helyen vannak az egérgombok, máris elfelejthetjük a touchpadot, mert csak ezt fogjuk használni. Hacsak nem kell még pontosabb és gyorsabb pozícionálás


Az egér a győztes

Az egér az, ami még mindig a legpontosabb és leggyorsabb, ha dolgozunk vagy játszunk. Aki sokat használja erre vagy arra notebookját, előbb-utóbb rájön, hogy míg mobil használat során megteszi a touchpad vagy trackpoint (estleg az érintőkijelző), addig komoly munkához vagy játékhoz már egér a kényelmes. Persze a mobilitást nem szívesen adja fel senki sem, ezért hamar képbe kerülnek a notebook egerek. De mire kell itt odafigyelnünk?


Először is a méretre, amiben egy bizonyos pont alá nem érdemes bemenni - máskülönben kényelmetlen lesz az egérhasználat. A másik kritikus tényező az érzékelő, amelynél mindenképpen olyat érdemes választani, amely bármilyen felületen megbízhatóan működik. Itt nem elsősorban a nagy felbontás vagy a másodpercenkénti 1000 mintavétel a fontos, inkább az, hogy az optikai érzékelő hajszálpontos legyen textilen, asztalon vagy akár üvegfelületen is.


A gombok számát erősen korlátozza a méret, ám hasznos lehet, ha a bal oldalon egy előre-hátra gombot kapunk, amelyet esetleg átprogramozhatunk másra is. Nem említettük a legelején, de természetesen a zsinórnélküli kivitelt preferáljuk, amelynél fontos, hogy a vevőegység nano-méretű legyen, így alig áll majd ki az USB-csatlakozóból, de akit ez is zavar, választhat Bluetooth-modellt is.


A végére hagytuk az üzemidőt, amelynél ma már 6-18 hónapos modelleket is találunk egyetlen elemmel. Azt érdemes ellenőrizni, hogy az egér kikapcsol-e használaton kívül és hogy van-e ki/bekapcsoló gombja, amivel egyszerűen és gyorsan kapcsolhatjuk, hogy minél tovább húzzuk elemcsere vagy töltés nélkül.


Két befutó

A mobil és megfizethető notebook-egerek közül nekünk eddig kettő vált be igazán, valamint az extrém kialakítású Microsoft Arc Touch Mouse-t is élvezet használni (főleg az ötletes, hajtogatható kialakítása miatt). A Logitech M325 nem olcsó, cserébe nagyon kényelmes és 1,5 évig bírja egyetlen elemmel és tényleg pontos.


A másik egér feleannyiba kerül, mégis mindent tud és kis mérete ellenére kényelmes a használata. A minőségi gamer billentyűzet-kapcsolóiról ismert Cherry MW 2110-es egérről van szó, amely nano vevővel kapcsolódik és bármelyik kézben jól használható. Az üzemidő itt is extrém hosszú, akár 18 hónap lehet, emellett 2000 dpi-re képes, amit az alsó gombbal állíthatunk is. A vonzó árért cserébe azonban extra gombokat nem kapunk és csak feketében érhető el az MW 2110.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.