Hirdetés

Hatalmas sebességet ígér az új HDD technológia



|

Nemzetközi kutatók az elmúlt évek egyik legfontosabb felfedezését végezték el.

Hirdetés

Minden évben előkerül az a kijelentés, miszerint idén biztosan erőre kapnak az SSD-k, és még nagyobb szeletet fognak kiharapni a tárolópiacból. Az állítás bár igaz, nem olyan mértékben, mint ahogy azt a legtöbben elképzelik. A HDD-k még a mai napig nagy túlélők, mivel igen olcsón lehet, hatalmas kapacitású darabokat előállítani - persze ha eltekintünk a mostani válságtól, melyet a thaiföldi áradások generáltak.

 

A mostani kutatási eredmények viszont még tovább kitolhatják a HDD-k uralkodásának utolsó napját, mivel válogatott nemzetközi kutatók, a University of York fizika tanszékének vezetésével új megoldást ötlöttek ki. A megoldás lényege, hogy a lézer pulzálásakor generált hőt fel tudják arra használni, hogy akár a jelenlegi írási sebességek százszorosát is le tudja produkálni egy merevlemez.

 

 

"A mágneses erő helyett szimplán hőt alkalmazunk, mely jóval nagyobb hatásfokkal képes információt gyűjteni" - mondta Thomas Ostler, az egyik fizikus. Állítása szerint másodpercenként akár több terabájtnyi adatot is el lehet tárolni az új technológiának köszönhetően. Energiagazdálkodás terén is jóval kedvezőbb az új megoldás, mivel sokkal kevesebb energia kell egy lézeres optika üzemeltetéséhez, mint amennyit a mágneses erő előállítása igényel.

 

Probléma ettől függetlenül még van az új eljárással - nem is kevés. Egyelőre nincsenek olyan alkatrészek, amiket a végleges termékekben veszély nélkül lehetne használni, illetve az adatok kiolvasása sincs egyelőre megoldva, legalábbis nem olyan sebességgel, mint ahogy az írás zajlik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.