Hirdetés

HD felbontású élvezetek



|

A felnőttek szórakoztatására szánt filmek gyártói (azaz a pornóipar képviselői) sem tudják eldönteni, hogy a jelen két nagyfelbontású formátuma közül melyiket válasszák hordozónak - vagy mégis?

Hirdetés

A HD DVD és Blu-ray háború kapcsán nem szoktuk emlegetni a - többek által is - tabu témaként kezelt pornóipart, pedig (ha hisszük, ha nem) döntésük könnyen befolyásolhatja a két formátum további jövőjét. Huszonöt évvel ezelőtt, a Betamax (Sony) és VHS (JVC) szabványok háborújának idején is jelentős szerepet játszott az felnőttfilm gyártók választása. Végeredményben a pornófilmek megjelenése VHS kazettán egyértelműen és végleg eldöntötte, melyik formátum lesz az otthoni szórakoztatás meghatározó eleme. Sőt, részben a pornóiparnak köszönhető a videófelvevők és -lejátszók gyors terjedése a 80-as években. Az amerikaiak szerint a pornóipar többet tett VHS-ért, mint a profi futball a televízióért.

 

Persze mára megváltozott a helyzet. Teresa Orlowskit felváltotta Jenna Jameson, a VHS kazettát pedig a DVD lemez, aminek létét már a nagy felbontású formátumok fenyegetik. Annak ellenére, hogy a mostani csata kísértetiesen hasonlít a 25 évvel ezelőttire, a nézőközönség igényei, ezáltal a filmpiac is jelentősen megváltozott. Ugyanakkor a felnőttek számára készített (úgynevezett Adult Content) filmek szerepe továbbra is erős, amire nincs jobb bizonyíték, minthogy a régen jobbára üldözött naturalista kategóriájú filmeket manapság külön show keretében díjazzák - akárcsak a mozifilmeket a Golden Globe gálán.

 

A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban a tavalyi évben a pornófilm eladások, kölcsönzések és televíziós jogdíjak együttvéve 12 milliárd dollárt hoztak a konyhára, míg a mozizásból ezzel szemben csak 9 milliárd dollár volt a bevétel. Akármilyen jónak tűnik ez, közelebbről vizsgálva észrevehető, hogy a pornófilm kölcsönzések és eladások 15%-kal visszaestek. Ennek ellenére még mindig ez a kategória bír a legnagyobb részesedéssel a teljes szektoron belül.

A pornóipar számára úgy tűnik, roppant fontos az eladások és kölcsönzések előnyének megtartása, ezért a HD tartalmak mielőbbi bevezetését sürgetik. Úgy tűnik, nekik már sikerült választaniuk, aminek eredménye képpen a HD DVD-t választották. Az első film megjelenésére nem is kellett sokáig várni, ugyanis a Wicked Pictures gondozásában már megjelent az első felnőtt HD DVD korong (Camp Cuddly Pines Power Tool Massacre).

 

 

Fedetlen keblek HD-ben. Kinek jó ez?

 

A Jackie Ramos - a DVD Production ügyvezetője - a felnőtteknek szánt Adult Entertainment Expo-n elmondta, hogy bár nyitottak voltak a HD DVD és Blu-ray választást illetően, de gazdaságossági okokból végül a HD DVD-t választották hordozónak. Szerinte a Blu-ray megfizethetetlenül drága, és jelen pillanatban a HD DVD nagyobb piaci részesedéssel bír.

 

A Club Jenna elnöke, Jay Grdina is hasonlóan vélekedik, bár ő kissé óvatosabban közelíti meg a formátum háborút. Szerinte is magas költségekkel jár Blu-ray, ami egyelőre a HD DVD-nek kedvez - már ami a felnőtt filmeket illeti -, de egyelőre a HD DVD-n forgalmazott filmek nem hoznak elég hasznot, amiért a lejátszók magas ára okolható.


Persze a ebben a szakmában sem teljes az egyetértés. Annak ellenére, hogy a HD DVD már a pornóstúdiók küszöbén toporog, a Vivid Entertainment épp az ellentábort, azaz a Blu-rayt preferálja; bár egyelőre bizonytalanok, amit Steve Hirsch, a Vivid első emberének nyilatkozata is megerősített. Terveik között elsőként a HD DVD anyagok kiadása szerepel, de csupán az alacsonyabb költségek miatt. Amint lehetőségük nyílik rá, a Blu-ray felé mozdulnak.

 

Sony a pornó ellen?

Akárcsak a Betamax idején, a Sony most is ellenáll a pornónak - ami érthetetlen, hiszen 25 évvel ezelőtt részben emiatt bukott meg. Már abban az időben is kijelentették, hogy a pornó nem szennyezheti be az álaluk kifejlesztett hordozót.

 

Nagyon úgy tűnik, 25 év elmúltával sem változott a Sony hozzáállása, amit az AVN (Adult Video News) díjkiosztó győztes producere, illetve rendezője, Ali Davoudian (Digital Playground) is megerősített. Elmondása szerint már póbálkoztak Blu-ray formátumú film kiadásával, azonban minden gyártó elutasította őket. Éppen ezen oknál fogva a Digital Playground is a HD DVD mellett tette le a voksát.

 

Szakértők szerint a Blu-ray és a Sony jobban tenné, ha nyitottabb lenne, feltéve, hogy versenyben kíván maradni a HD DVD-vel szemben. Ali Davoudian nyilatkozata után mintha megváltozott volna a Blu-ray szövetség (BDA) hozzáállása. A BDA alelnöke, Marty Gordon nem ellenzi a felnőtteknek szánt címek megjelenését, sőt, tartalomtól függetlenül szívesen várnak minden kiadót, aki hajlandó a Blu-ray szabvány mellé állni.

 

Ez a nyilatkozat megerősíti, hogy a pornóipar választása jelentős szepet játszik a csatában. Ha a Sony nem tud farkasszemet nézni félelmeivel, könnyen elveszítheti a háborút - pedig a Blu-ray lemezek nagyobb kapacitása meggyőzen hat, amit könnyedén fel lehetne használni a HD DVD elleni csatározásban.

 

Az üzleti szempontok azonban a költséghatékonyság felé billentik a mérleg nyelvét, és jelenleg ebben a HD DVD a nyerő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.