Hirdetés

HD VMD: a Blu-ray és HD DVD felett nevető harmadik?



|

Lehet, hogy mégsem dőlt el a HD háború. A HD VMD vörös lézeres technológiával nyújtja sokkal olcsóbban ugyanazt az élményt.

Hirdetés

A nagy felbontású mozifilmek terjesztésére tervezett média az NME szabadalmaztatott Versatile Multilayer Disc (VMD) formátumára épít, melynek legnagyobb előnyeként a fejlesztő azt jelöli meg, hogy a jelenlegi vörös lézeres (DVD) gyártósorokat zökkenőmentesen át lehet állítani VMD előállításra. Ily módon a jelenlegi nagy felbontású mozik terjesztésre alkalmas médiák közül ezt lehet a legolcsóbban előállítani, illetve ere lehet leghamarabb áttérni. A vásárló számára is gazdaságosnak ígérkezik, ha a HD VMD-t választja, ugyanis már 199 amerikai dollárért vehetünk HD VMD lejátszót, amely a hagyományos DVD felvételek minőségi nagyképernyőre méretezés extrájával igyekszik a mozirajongók kedvében járni, míg nem lesz kellő számú HD VMD film elérhető. A kérdés csak az, hogy a vörös lézeres technológia képes-e valóban elegendő tárolókapacitást biztosítani a gigabájtokat csak úgy zabáló nagy felbontású moziknak?

 

discillus01.jpg

 

A vörös lézer hallatán azt gondolhatnánk, hogy valami tömörítési trükkről lehet szó, ami végül a minőség rovására megy, de nem így áll a dolog. A VMD fél-fényvisszaverő adatrétegeket alkalmaz, ahogy a kétrétegű DVD is. Egy rétegen viszonylag kevés, mintegy 5 GB adat tárolható, viszont nem csak két réteg lehet egy oldalon, mint a Blu-ray vagy HD DVD esetében, hanem 4, vagy akár 8, 10 is. (Sőt, a jövőben akár 20 réteg használata is lehetséges lesz.) Ily módon egy lemezoldalon jelenleg 20, de az igen közeli jövőben akár 30 vagy 50 GB is tárolható az „elavult" vörös lézeres technológiával.

 

apocalypto-s.jpg
alexander_s.jpg
bladetrinity_s.jpg
crank_s.jpg

 

A kapacitás tehát adott, 1920×1080i vagy 1080p felbontású filmeket találunk az eddig megjelent VMD albumokon, melyeket akár 40 Mbps sávszélességgel is kódolhatnak. Jelenleg VC-1 és MPEG-2 kódolással dolgoznak, a közeljövőben várható a H.264 rendszerbe adoptálása. Eddig mintegy 4000 HD VMD album látott napvilágot, köztük olyan első vonalbéli filmekkel, mint a Mr. & Mrs. Smith, a Hannibal vagy a Ponyvaregény. A CD/DVD (kétrétegű is) kompatibilitás és a minőségi DVD átméretezés gondoskodik arról, hogy a meglévő filmgyűjteményünket is lejátszhassuk. A HD VMD albumok is titkosítva lesznek, nem is akármivel, hanem a nem egykönnyen feltörhető AES titkosítással. A nagyobb rugalmasság érdekében nem lesz akadály az eltérő régió-kód sem, bármelyik területről származó filmet lejátszhatjuk majd.

 

vmdplayer_ml777s.jpg

 

Már 2007. szeptemberében debütáltak a HD VMD lejátszók a CEDIA Expo alkalmával (Denver). Az ML622 és ML777 modellek az elsők a nagy felbontású lejátszók piacán, melyek nem csak 1080i, hanem 1080p, azaz progresszív képet adnak. A Sigma Designs EM8622L chip teszi lehetővé, hogy a lejátszók elkerüljék az 1080i és 1080p közötti felesleges átalakításokat, az 1080p tartalom egy az egyben kerülhet ki a nagyképernyőre.

vmdplaybacksoftware.jpg


Természetesen elérhető PC-s lejátszó szoftver, meghajtó és szerzői (authoring) szoftverrendszer is, vagyis készen áll minden, hogy az új formátum világhódító útjára induljon. A fejlesztő cég komolyan veszi misszióját és már most 10 000-es megrendeléseket teljesít az USA-ba és Európába is, kíváncsian várjuk a fejleményeket.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.