Hirdetés

Heti Hardver: kétarcú monitor, kedvező árú NAS a hét újdonságai között



|

Heti összeállításunkban hosszú idő után egy új Microsoft periféria is górcső alá kerül, illetve a HTPC tulajdonosok számára is ajánlunk egy kiváló processzor hűtőt a Noctua kínálatából.

Hirdetés

Az egyedi megjelenítő sikere erősen kérdéses az ultra szélesvásznú modellek mezőnyében, az azonban vitathatatlan, hogy nem éppen hétköznapi megoldásról van szó. A gyártó „Brillance” sorozatába tartozó eszköz pontosan az, aminek elsőre látszik: két teljesen különálló, egyenként 1280 x 1024 képpont felbontású, 19 hüvelyk képátlóval rendelkező monitor, egyetlen közös, állítható magasságú állványra rögzítve.

Hirdetés

A termék egészére jellemző kettőség szerencsére a panel típusában nem érhető tetten, hiszen mindkét egység esetében AH-IPS megoldásról beszélhetünk, amelyeket mindösszesen 7 milliméternyi káva választ el egymástól a középvonalban. A káva mentén a panelek egymáshoz viszonyítva akár 22,5 fokos szögben is meghajlíthatók, így a viszonylag nagy képméret ellenére a használatuk komfortosabb lehet, mint a hasonló méretű, de teljesen sík felületű társaiké.

A bemenetek tekintetében sajnos már közel sem ilyen rózsás a helyzet, hiszen míg az egyik oldal elsődleges bemenete egy DisplayPort, addig az ikerpár másik tagja már egy HDMI portot kapott. Kérdés, hogy ennek tükrében hogyan lehet majd teljesen egységes képi világot elérni, dacára a panelek egymástól független beállítási lehetőségének, feltéve persze, hogy a mindkét oldalon egyaránt rendelkezésre álló VGA bemenetet kihagyjuk a számításból.

A vibrálástól mentes LED világítással, valamint egyenként 178 fokos betekintési szöggel rendelkező panelekkel ellátott „Philips Brillance 19DP6Q JNS” ajánlott fogyasztói ára nem kevesebb, mint 500 dollár, ennek megfelelően elsődlegesen az üzleti szegmensben számíthat komolyabb sikerekre.

Nagyteljesítményű, mégis kompakt méretű a Noctua legújabb processzor hűtője

Az „NH-L9x65” típusjelű újdonság a sikeres elődmodell minden pozitív tulajdonságát magán hordozza, azonban a hűtőteljesítményét jelentős mértékben feltornázták a Noctua mérnökei. Az elért eredményben a legnagyobb szerep a rézből készült, nikkel bevonattal ellátott hűtőbordára hárul, amely alkalmazása egyúttal a fizikai méret változását is magával hozta: az újdonság a PWM szabályzású, kiváló légszállítású ventilátorral együtt kereken 65 milliméter magas. Szintén a fejlődést mutatja, hogy az „NH-L9x65” immáron mindkét processzorgyártó termékeivel alkalmazható, feltéve, hogy azok maximális hőtermelése nem lépi át a 84 Wattot.

Az alapterület szerencsére nem változott az elődmodellhez viszonyítva, így a 94 x 94 milliméteres méret okán a hűtő a legtöbb alaplapra könnyűszerrel felszerelhető. A rendszer részét képező ventilátort illetően szintén nem fukarkodott a gyártó: az „SSO2” csapágyazással ellátott légkavaró maximális teljesítménye 57,5 m3 óránként, amelyet 2500 fordulat/perces értéken ad le, 23,6 decibeles zajkibocsátás mellett. Természetesen lehetőség nyílik a teljesítmény visszafogására is, így alacsonyabb terhelés mellett akár 600 RPM-re is csökkenhet a 150.000 üzemórára hitelesített ventilátor fordulatszáma.
A 413 gramm súlyú újdonság nem kevesebb, mint 6 év garanciával érkezik a boltok polcaira, várhatóan 45 eurós kiskereskedelmi vételár mellett.

Kedvező árcédulával érkezik a legújabb QNAP NAS

A „TS-251C” típusjelű újdonság a gyártó otthonokba szánt termékvonaláét erősíti. A mindössze 22 centiméter hosszú, 16 centiméter magas, valamint 8,5 centiméter széles újdonságban egy INTEL Celeron processzor dolgozik, nem kevesebb, mint 2,41 Ghz-es órajelen, 1 GB-nyi DDR3L memória társaságában. Ez a teljesítmény az olcsóbb notebookok szintjét idézi, így vélhetően nem okoz majd problémát a QTS 4.1 operációs rendszer megfelelő futtatása.

Az olcsósítás hatására sajnos néhány extra vállalati funkcióról le kell majd mondanunk, így az adataink eltárolásáról ezúttal egyetlen 3,5 hüvelykes merevlemez gondoskodhat majd, illetve Ethernet aljzatból is csupán 1 darab került a hátlapra, igaz, az szerencsére maradt gigabites sebességű. A rendelkezésre álló csatlakozókat illetően mindezek ellenére sem lehet okunk a panaszra, hiszen az 1 darab USB 3.0-ás, a 2 darab USB 2.0-ás, valamint az 1 darab HDMI 1.4-es aljzat így is jóval több, mint amit a hasonló ársávban mozgó konkurensek többsége kínál.

Apróbb megszorítás, hogy a ventilátor mérete a gyártó termékeinél megszokott 70 milliméter helyett ezúttal csak 60 milliméter, amely okán várhatóan nagyobb fordulatszám (és ezzel együtt magasabb zajszint) vált szükségessé a megfelelő hűtési teljesítmény biztosítása érdekében. A QNAP egyelőre nem nyilatkozott az eszköz várható vételáráról, de az várhatóan 250 euró körül alakul majd.

Megvillantotta ráncfelvarrt chromebookját a Google

A „Pixel” névre keresztelt újdonság megjelenését illetően csak apróságokban változott, azonban a belbecs minden eleme aktualizálásra került. A mindössze másfél kilogramm tömegű, fémházas kivitelű újdonság formavilágát illetően csak nüánsznyi módosítások történtek, ami figyelembe véve annak szemkápráztató mivoltát, egyáltalán nem jelent problémát. Megmaradt az érintésre érzékeny kijelző 12,85 hüvelykes képátló mérete, valamint a panel 2560x1700 képpontos felbontása is, így a megjelenített kép továbbra is színekkel teli és részletekben gazdag. Jelentős előrelépés történt viszont a teljesítményt, illetve az üzemidőt illetően, hiszen az új „Pixel” már az ötödik generációs Core család tagjaival a fedélzetén érkezhet a Google áruházának kínálatába; egyelőre a „Core i5-5200U”, illetve a „Core i7-5500U” típusjelű központi egységek implementálása tűnik biztosnak, amelyek igen hatékony energiamenedzsmentje révén az újdonság üzemideje akár a 12 órát is elérheti.

Apró, ám annál hasznosabb figyelmesség a gyártó részéről, hogy a fennmaradó energia mennyisége a fedlapon húzódó sáv kétszeri érintésével is ellenőrizhető, így a gép bekapcsolása nélkül is tudni fogjuk, ha az akkumulátor töltése válik szükségessé. Utóbbi az új gyorstöltő technológiának hála már egyáltalán nem időrabló tevékenység, hiszen mindössze 15 percnyi töltésidő is elegendő ahhoz, hogy a „Pixel” további 2 órán át munkaképes maradjon. A központi egység munkáját kiszereléstől függően 8, vagy 16 GB-nyi DDR3L memória segíti, az adatok eltárolásáról pedig 32/64 GB kapacitású SSD gondoskodhat. A vezetékektől mentes kapcsolattartásért ezúttal is egy 802.11/ac szabványú WLAN interfész felel, amelyet egy Bluetooth 4.0-ás vezérlő egészít ki. Nem maradt ki a specifikációból a 720p felbontású webkamera, a beépített mikrofon, valamint a sztereó hangszórópár sem, így multimédiás felhasználásra is befogható a Google újdonsága.

A csatlakozókat illetően 2 darab USB 3.0-ás, valamint 2 darab USB Type-C egység is helyet kapott a „Pixel” fedélzetén; utóbbiak egyben töltőcsatlakozóként is szolgálnak, emellett kiegészítő adapterek révén akár HDMI, vagy DisplayPort kimenetként is funkcionálhatnak majd. Sajnos az operációs rendszert illetően továbbra is kizárólag a ChromeOS-re hagyatkozhatunk, amely (figyelembe véve a gép hardveres képességeit, illetve igényes felépítését) több, mint kiábrándító tény.
A megvilágított billentyűzettel, valamint üveglappal fedett tapipaddal is ellátott újdonság alapára 1000 dollár, azonban az erősebb felszereltségű modellért már 1300 dollárt kér a gyártó.

Vadonatúj perifériákat villantott a Microsoft

A „Microsoft Designer Bluetooth Desktop” névre keresztelt újdonság az asztali gépek szegmense mellett az egyre nagyobb ütemben terjedő Windows tabletek piacán is sikert arathat.
A teljes kiosztású, mégis rendkívül vékony és keskeny billentyűzetet, valamint egy kompakt méretű egeret is magába foglaló csomag mindkét tagja a Bluetooth 4.0 technológiát használja az eszközeinkkel történő kapcsolattartásra, ennek megfelelően akár tabletek mellé is kiváló választás lehet.

A „chicklet” kivitellel operáló klaviatúra a klasszikus billentyűkön felül extra multimédiás gombokat is tartalmaz, így a Windows 8.1 rendszer kezelése nagyban felgyorsulhat az eszköz használatával. Az egeret illetően szintén nem lehet majd okunk a panaszra, hiszen az a mozdulataink követését a Microsoft által szabadalmaztatott „BlueTrack” technológia segítségével végzi el; a gyakorlatban mindez a felület minőségétől független megbízható működést, valamint rendkívül alacsony késleltetést jelent.

A perifériák akkumulátoros üzemidejét nagyjából 6 hónapra taksálja a gyártó, amelynél láttunk ugyan már jobbat a piacon, de a fizikai méret csökkenése okán ez a kompromisszum elfogadhatónak tűnik. Az előreláthatóan májusban debütáló újdonság már előrendelhető a Microsoft webshopján keresztül, mintegy 99,5 dollár kicsengetése ellenében, arról azonban sajnos nem érkezet megerősített információ, hogy a klaviatúra magyar kiosztással is megvásárolható lesz-e a közeljövőben.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.