Hirdetés

Heti Hardver: QHD monitor a Dell-től, M.2 SSD a Samsung kínálatában



|

Játékos egér az ASUS-tól, brutál barebone az AsRocktól, Chrome OS PC az Acertől.

Hirdetés

Húsvét hetében a locsolóversek mellett a hardveres újdonságok is elárasztották az internetet: aktuális összeállításunkban az ASUS legújabb játékos egere, az Acer Chrome OS alapú asztali számítógépe, valamint az ASRock brutális teljesítményű barebone gépe is górcső alá kerül.
 

Hirdetés


Egyszerű formavilágával hódít az ASUS legújabb egere

A gyártó RoG termékcsaládjába tartozó, „Sica” névre keresztelt rágcsáló a letisztult megoldásokat kedvelő játékosok rétegét szólítja meg, ennek megfelelően az eszköz felépítését illetően történt némi visszalépés a versenytársakhoz képest.


A legfájóbb megszorítás minden bizonnyal az oldalsó gombok teljes mellőzése lehet, amely figyelembe véve a kategória csúcsragadozóin megfigyelhető billentyű arzenált, minimum meglepő lépés a gyártótól. Az előzőeket tekintve kifejezetten meglepő tény, hogy az elsődleges billentyűk alatt lapuló mikrokapcsolók cserélhető kivitelűek, így a kattintás érzete akár oldalanként is személyre szabható az OMRON D2F, valamint D2FC típuscsalád egyes tagjainak beépítésével. Mindez persze a későbbi javíthatóságot, ezzel együtt a megszokottnál hosszabb élettartamot is elősegíti, bár erre az alkalmazott OMRON egységek önmagukban is garanciát adnak.
 


Nem a technológia maximumát képviseli, ugyanakkor vitán felül kielégítő teljesítményt nyújt az 5000 DPI érzékenységű optikai szenzor; habár ez a technológia a lézeres rendszerekkel szemben a legtöbb területen egyértelmű hátrányban van, az akár 30G-s gyorsulást is követni képes érzékelő vélhetően csak kevesek számára lesz szűk keresztmetszet a játékokban mutatott teljesítmény tekintetében. Az egér szerves részét képezi a „RoG Armory” segédprogram támogatása is, amely segítségével egyéni beállításainkat a közvetlenül a „Sica” fedélzeti memóriájába menthetjük. A számítógéppel kapcsolatos zavartalan kommunikációért egy aranyozott kivitelű, USB 2.0 szabványú csatlakozó felel.
 


A szimmetrikus felépítésű, a kritikus helyeken gumírozással is ellátott periféria várhatóan heteken belül a boltok polcaira kerülhet, a várható vételáráról azonban egyelőre nem nyilatkozott az ASUS.


mSATA és M.2 formátumban is elérhető a Samsung 850 EVO termékcsaládja

Habár az eladott SSD-k zöme továbbra is a 2,5 hüvelykes modellek közül kerül ki, egyre nagyobb kereslet mutatkozik a jelentősen kisebb méretű, mégis kiváló teljesítményt kínáló megoldásokra. Ezt a piaci rést kívánja betömni a Samsung két új, mSATA, illetve M.2 foglalatába szánt újdonságával.


Mindkét változat a gyártó 850-es sorozatával debütáló „3D V-NAND” memóriachipekre épül, ahogyan a TLC technológia alkalmazását illetően sem történt változás. A névleges tárterület tekintetében mindkét egység elérhető lesz 120, 250, illetve 500 GB-os változatban, azonban az mSATA csatolófelülettel szerelt család ezeken felül rendelkezik majd egy további, 1 TB kapacitású taggal is. A cellák vezérlését ezúttal a gyártó műhelyéből származó „MGX”, illetve „MEX” típusú lapkák végzik majd, így a vásárlóknak nem kell nélkülözniük a már gyakorlatban is bizonyító „TurboWrite” technológiát, valamint a hardveres gyorsítású 256 bites AES titkosítást sem. Az újdonságok a legfőbb üzemi paramétereik tekintetében jelentős hasonlóságot mutatnak, így a különféle változatok esetében egyaránt 540 MB/s környékére pozícionált olvasási, valamint 520 MB/s írási sebességekről beszélhetünk, a véletlenszerű olvasás sebessége pedig 97.000 IOPS körül alakul majd.
 


Az anyagiak vonatkozásában a belépő szinten a 120 GB kapacitású modell helyezkedik el a maga 25 ezer forint környéki vételárával (függetlenül az alkalmazott csatolófelülettől), míg a kínálat csúcsán az 1 TB-os mSATA változat trónol, amelyért hozzávetőleg 145 ezer forint környéki összeget kérnek el a hazai webshopok.


ChromeOS fut az Acer legújabb AIO gépén

Az elmúlt évek függvényében kijelenthető, hogy a ChromeOS közel sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, a jelek szerint azonban akad még gyártó, aki lát potenciált a Google neve által fémjelzett rendszerben.


Az Acer mindig is élen járt a ChromeOS alapú eszközök fejlesztésében, azonban még ennek fényében is váratlan lépésnek tűnik a nemes egyszerűséggel „Chromebase” (nyitóképünkön) névre keresztelt konfiguráció bemutatása. A készülék megjelenését illetően egészen tetszetősre sikerült: a 21.5 hüvelykes nagyságú, 1920 x 1080 képpont felbontású, érintésre érzékeny kivitelű kijelző által uralt ház annak ellenére karcsúnak hat, hogy egy teljes értékű számítógépet is magában foglal. A mintegy 178 fokos betekintési szöggel rendelkező monitor legfőbb erénye, hogy támogatja a 10 pontos „multitouch” érzékelést is, jelentősen fokozva ezzel a felhasználói élményt. Az érintések mellett természetesen klasszikus módon, egérrel és billentyűzettel is vezérelhető az Acer újdonsága, bár úgy sejtjük, hogy a várható felhasználási módozat jellegéből adódóan ezek nagyrészt háttérbe szorulnak majd. A számítási kapacitásról az NVIDIA „Tegra K1” SoC mellett 4 GB-nyi DDR3 memória gondoskodik, míg az adatok eltárolásáért 16 GB-nyi flash alapú háttértér felel. Utóbbi persze meglehetősen szűkösnek tekinthető, így egészen biztosan jól jön majd a szintén a csomag részét képező, 100 GB-nyi online tárterületet kínáló Google Drive előfizetés. A csatlakozókat illetően szerencsére már nem volt szűkmarkú az Acer, így az USB 2.0, valamint USB 3.0 portok mellett HDMI kimenetet is építettek a mérnökök az újdonságba. A vezetékektől mentes kapcsolattartás jegyében Bluetooth 4.0-ás adapter, valamint az „n” szabvánnyal kompatibilis Wi-Fi vezérlő került a gép fedélzetére; sajnos a modernebb „802.11 ac” hálózatok támogatása ezúttal kimaradt a repertoárból.


Az előzőeken felül HD webkamerával, illetve VESA rögzítési pontokkal is ellátott Acer „Chromebase” piacra lépésének pontos időpontját egyelőre homály fedi, ahogyan az összeállítás vételárával kapcsolatban sem közölt információt a gyártó.


Frissítette játékosoknak szánt barebone gépét az ASRock

Az „M8” névre keresztelt konfiguráció vitán felül exkluzív megjelenése változatlan maradt, a belbecs tekintetében azonban jelentős változások történtek.
 


A mini-ITX alapokra építkező „M8” barebone előző verziója is kiváló alapot szolgáltatott az Intel gyártmányú központi egységek üzemeltetéséhez, azonban a ráncfelvarrást követően már egy Z97M típusú chipset várja a kék sarokból származó, immáron ötödik generációs processzorokat. Átalakításra került az energiaellátás is, hiszen az idei modellben már egy, az Enterprise Electronics műhelyéből származó, 600 watt teljesítményű tápegység teljesít szolgálatot, a korábbi 450 wattos megoldás helyett. A 12 voltos ág teljesítménye kereken 50 amper, a tápegység hatásfoka révén pedig kiérdemelte a „80 Plus Gold” minősítést. Változatlan maradt a felszereltség is, amely főbb sarokkövei a 2 darab SO-DIMM memória aljzat, a dupla slot vastagságú grafikus kártyákat is fogadni képes PCIe sín, a 802.11/ac szabvánnyal is kompatibilis WLAN vezérlő, valamint a Bluetooth 4.0-ás rádió. A kimenetek tekintetében 1 DisplayPort, 1 HDMI kapu, 1 eSATA2 aljzat, 4 darab USB 3.0-ás kapu, illetve 1 darab Gigabit Ethernet csatlakozó áll rendelkezésre. Nem maradt le természetesen az audio egységek csatlakoztatására szolgáló elő-, illetve hátlapi panel sem, amelyeket a motorháztető alatt a „Creative Sound Core3D” chip szolgál ki


A minden elemében minőségi, alumínium felhasználásával készített házba bújtatott apróság természetesen rendelkezik az elődmodell által bevezetett „A-Command” kezelőszervvel is, amely révén közvetlenül az előlapról szabályozható a rendszer ventillátorainak fordulatszáma, az energiafelhasználás sémája, valamint a megvilágítás fényereje is. A nagyméretű gombon elhelyezett OLED kijelző révén az egység a legfontosabb rendszeradatok számszerű megjelenítésére is alkalmas, ezáltal tuningolás során is jó hasznát vehetjük.
A felfrissített „M8 (Z97-600W)” vételárával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott az ASRock, egy hazai webáruház kínálatában azonban már megvásárolható az újdonság, közel 200.000 forintnak megfelelő összeg fejében.


QHD felbontású monitort dobott piacra a Dell


Az újdonság megfizethető áron kínál korrekt felbontást a 24 hüvelykes megjelenítők mezőnyében.


Annak ellenére, hogy nem a „P2416D” a legfejlettebb monitor a gyártó kínálatában, minden bizonnyal 2015 egyik siker várományos termékét köszönthetjük a képében. Ennek elsődleges oka rendkívül korrekt ár/érték arányban keresendő, hiszen a gyártó nem titkoltan a „mainstream” piacra szánja az újdonságot. Mindez a gyakorlatban hozzávetőleg 380 dolláros vételárat jelent, amely figyelembe véve a termék specifikációját, kifejezetten kedvezőnek tekinthető.
 


Az sRGB színtér 99%-át lefedő IPS panellel szerelt újdonság felbontása 2560x1440 pixel, amely a gyakorlatban a Full HD-hez képest mintegy másfélszer több megjelenített képpontot jelent azonos méretű területen. A LED megvilágítás által biztosított fényerő a maga 300 cd/m2-es értékével átlagosnak tekinthető, ahogyan a 8 milliszekundumos válaszidő sem a mezőny legjobbja, azonban a mind vízszintes, mind függőleges irányban rendelkezésre álló 178 fokos betekintési szög kifejezetten kellemes használatot szavatol. Szintén a felhasználói komfort érdekében került alkalmazásra a tükröződésmentes bevonat, illetve a minőségi állványzat; utóbbi a nagytestvér „Ultrasharp” sorozatnál alkalmazott megoldáshoz hasonlóan széleskörű magasság állítási és dönthetőségi lehetőségekkel rendelkezik, ide értve a konkurensek által hanyagolt pivot módot is. A bementek között a már-már kötelezőnek számító HDMI 1.4-es kapu mellett megtalálható a professzionális felhasználók által preferált DisplayPort 1.2-es csatlakozó, de szükség esetén klasszikus VGA bemeneten keresztül is munkára fogható az eszköz.
 


A VESA rögzítő furatokkal, valamint USB hub funkcióval egyaránt felvértezett „P2416D” várhatóan a hazai áruházak kínálatában is feltűnik majd, azonban ennek pontos időpontjával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a gyártó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.