Hirdetés

Heti Hardver: színre lépett az AMD R9 Fury X!

|

A vörös sarok aktuális csúcsragadozója mellett egy pendrive méretű PC-t, egy processzorral együtt forgalomba kerülő alaplapot, valamint két gamer kiegészítőt is górcső alá veszünk.

Hirdetés

Hirdetés


Mini-ITX méretű alaplappal rukkolt elő a Biostar


Az „N3150NH” típusjelű újdonság négymagos processzorral a fedélzetén érkezik a boltok polcaira.


A tenyérnyi méretű alaplap kialakítása során a gyártó mérnökei kiemelt szempontként kezelték az időtállóság kérdését, így szerencsére a központi egység tekintetében sem elégedtek meg az abszolút belépőszinttel; az Intel „N3150” típusjelű egysége ugyan közel sem a legerősebb megoldás a piacon, számítási teljesítménye a mindennapi munkavégzéshez bőségesen elegendő. Az alkalmazható memória mennyisége jól igazodik a jelen esetben passzív hűtéssel ellátott processzor képességeihez, hiszen a rendelkezésre álló 2 darab SO-DIMM foglalatba akár 16 GB-nyi memóriát is tölthetünk, igaz, ez esetben meg kell elégednünk a DDR3L-1066 Mhz-es modulok által biztosított sebességgel. Az alaplap egyéb felszereltségét illetően sem lehet okunk a panaszra, hiszen a 6 csatornás „Realtek ALC662” audió alrendszer mellett gigabites „Realtek TRL8111H” hálózati vezérlő, HDMI és VGA portok, valamint 2 darab USB 3.0-ás kapu is került a kisméretű újdonságra.


A modern USB csatlakozók mellett további 4 darab USB 2.0-ás interfészt is találhatunk a hátlapon, amelyeket száma tovább bővíthető, köszönhetően az e célra hivatott csatlakozóknak. Az alaplap általános felépítését illetően nem szintén érheti majd szó a ház elejét, hiszen a Biostar mérnökei minden olyan technológiát felhasználtak annak tervezése során, amely a hosszú élettartam szempontjából perdöntő lehet; az alkalmazott „eXtreme Durable Capacitors” kondenzátorok, a magas páratűrés, az elektromos anomáliákkal szembeni fokozott védelem, valamint a dedikált tápellátással és biztosítékkal egyaránt ellátott USB aljzatok okán az „N3150H” még hosszú évek múltával is megbízható társunk lehet.


A 69 dolláros ajánlott kiskereskedelmi vételáron forgalomba kerülő újdonság piacra lépésének várható időpontjával kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott a Biostar.


Játékosoknak szánt egérrel bővítette kínálatát a Tesoro

A „Thyrsus Mouse” elsősorban az MMO, illetve a MOBA stílusok szerelmeseinek titkos favoritja lehet.


Az Omron gyártmányú kapcsolókkal ellátott újdonság összesen 10 gombot kínál, amelyek mindegyikéhez 5, különböző profilba ágyazott makró funkció rendelhető. A profilok elmentéséhez az egér 64 kilobájtnyi belső memóriával is rendelkezik, így párhuzamosan több gépen használva sem kell lemondanunk az előre definiált kombóink által biztosított kényelméről. Az alapvetően jobbkezes használatra tervezett eszköz szívét egy 8200 dpi érzékenységű optikai szenzor képezi, amely akár a 30 G-s gyorsulás mellett kivitelezett mozdulatok pontos lekövetésére is alkalmas. Az érzékenység egyébiránt 6 lépésben szabályozható, így vélhetően minden játékos megtalálja majd a saját stílusához leginkább passzoló beállítást. A periféria a számítógéppel USB kapcsolaton keresztül, vezeték révén kommunikál; a frissítés sebessége nem kevesebb, mint 1000 Hz.


A látványos, LED megvilágítással is felvértezett kiegészítő piacra lépésének időpontja a második negyedév végére tehető, az ajánlott vételár vonatkozásában pedig 69 dollár körüli összegre számíthatunk.


Gamer SLI hidat mutatott be az MSI

A gyártó legújabb kiegészítője a tényleges teljesítményét tekintve csak minimális mértékben nyújt többet a klasszikus, párszáz forintos megoldásoknál, azonban a látványos design vitán felül kiemeli azt a hasonló termékek mezőnyéből.


A nemes egyszerűséggel „Premium GAMING SLI Bridge” néven piacra lépő újdonság stílusjegyeit tekintve erősen emlékeztet a vállalat grafikuskártyáin alkalmazott „TwinFrozr” hűtőrendszer forma-, illetve színvilágára, így elsősorban azoknak a gépépítőknek javallott a beszerzése, akik az egyéb hardverek tekintetében is az MSI megoldásait preferálják. A kiegészítő vitán felül legnagyobb dobása a megvilágított logó alkalmazása lehet: az integrált RGB LED színárnyalata és fényerőssége a gyártó „Gaming App”-ján keresztül valós időben szabályozható, így a kiegészítő látványában is tökéletesen harmonizálhat a gépházban elhelyezett egyéb alkatrészekkel. Az újdonság két grafikuskártya összekötését biztosítja, az MSI állítása szerint a hagyományos megoldásoknál lényegesen stabilabb adatátviteli értékek mellett; mindez elsősorban 4K felbontás felett történő alkalmazás esetében lehet lényeges szempont.


A 69 dolláros ajánlott kiskereskedelmi vételár mellett piacra lépő kiegészítő egyelőre 4 PCIe foglalatnyi hely átfogására alkalmas méretben kerül a boltok polcaira, de a későbbiekben nem kizárt a 3, illetve 4 kártyát összekötni képes változatok megjelenése sem.


Az Archos is beszáll a pendrive méretű PC-k csatájába

Sokáig úgy tűnt, hogy az extrém kisméretű gépek mezőnyében az Intel saját gyártású megoldása lesz az egyeduralkodó, azonban a jelek szerint a konkurens gyártók sem pihennek a babérjaikon, hiszen sorra érkeznek az egyre kisebb és olcsóbb versenytársak.


Az elsősorban kedvező ár/teljesítmény mutatóval rendelkező termékeiről ismert Archos sem szeretne lemaradni a „Compute Stick” vonatról, amely okán a gyártó nemrégiben jelentette be „PC Stick” névre keresztelt termékét: az újdonság a hardveres paramétereit illetően hűen követi az Intel megoldását, árban azonban lényegesen olcsóbb annál. A megjelenítőkhöz HDMI porton keresztül kapcsolódó konfiguráció szívét az Intel Atom „Z3575F” processzora képezi, amely négymagos felépítésének köszönhetően a legtöbb hétköznapi feladattal könnyedén elboldogul. A hűtés tekintetében ezúttal is teljesen passzív megoldásról beszélhetünk, azonban mindez nem jelent végletekig visszafojtott teljesítményt: a jellemzően 2,2 Wattos fogyasztással rendelkező központi egység órajele szükség esetén akár 1,83 GHz-re is felpöröghet. A CPU munkáját 2 GB-nyi DDR3 memória segíti, a feldolgozott adatok eltárolásáról pedig egy 32 GB kapacitású, flash-alapú tároló gondoskodik. A hálózati kapcsolattartásért egy, a 802.11/n, valamint a Bluetooth 4.0-ás szabványokkal egyaránt kompatibilis vezérlő felel, a külső perifériák csatlakoztatásához pedig microUSB, illetve USB portokat is biztosít az Archos újdonsága.


Az előzőeken felül microSD aljzattal is felvértezett újdonság Windows 10 operációs rendszerrel a fedélzetén érkezik a boltok polcaira, várhatóan 99 dolláros árcédula társaságában.


Bemutatta legújabb csúcskategóriás grafikus megoldását az AMD

A bejelentést követően a nevesebb gyártók szinte azonnal leleplezték saját megoldásaikat, azonban ezek kialakításukat illetően kivétel nélkül az AMD referencia modelljénél látottakat követik.


Hatalmas várakozás előzte meg az AMD mostani bejelentését, hiszen az „R9 Fury X” néven piacra lépő újdonságot sokan a konkurens NVIDA aktuális zászlóshajójának számító „GeForce Titan X” kihívójaként tartották számon. Végül mindez tévedésnek bizonyult, hiszen az első mérések alapján a „Fury X” inkább a „GTX 980 Ti”-vel lép azonos szorítóba, azonban a felvonultatott innovatív technológiák tekintetében már mindenképpen a vörös oldalé a győzelem.
Az újdonság szívét a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő „Fiji” GPU képezi, amely nem kevesebb, mint 8,9 milliárd (!) tranzisztort állít csatasorba. A továbbra is a GCN architektúrára épülő mag összesen 4096 stream processzort tartalmaz, amelyek munkáját 256 textúrázó, illetve 64 darab ROP egység segíti. A GPU maximális órajele a referencia modelleknél 1050 MHz, amely révén az újdonság 8,6 TFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítményre képes. A GPU mellé 4 GB-nyi, HBM szabványú memóriát is építettek a mérnökök, amely felépítése okán közvetlenül kapcsolódhat a GPU-hoz, jelentősen fokozva ezzel az adatátvitel sebességét. A fedélzeti memória összmennyisége 4 darab, egyenként 1 GB-os lapkából áll össze, amelyek egy-egy dedikált, 1024 bites adatsínen keresztül kommunikálnak a grafikus maggal. A memóriák effektív órajele kereken 1 GHz, az elérhető sávszélesség értéke pedig 512 GB másodpercenként.


A felvonultatott szolgáltatások körét illetően is szembesülhetünk néhány újdonsággal, amelyek közül mindenképpen kiemelendő a „H.265”, illetve a „HVEC” videoformátumok kódolásának hardver szintű gyorsítása, valamint a 4K felbontású tartalmak 60 FPS mellett történő továbbításának képessége is. Utóbbival kapcsolatban sajnos egy komoly megkötéssel szembesülhetünk, hiszen erre a produkcióra a „Fury X” kizárólag DisplayPort-on keresztül kapcsolódó megjelenítők esetében képes; a HDMI aljzatok tekintetében csupán az „1.4a” verzió támogatása megoldott, így a 4K tartalmak kizárólag 30 képkocka/másodperc sebességgel továbbíthatók ezen a csatlakozófelületen.


A fogyasztást illetően az AMD mérnökei bőven a 300 wattos álomhatár alatt maradtak, hiszen az újdonság jellemző TDP értéke „mindössze” 275 watt, amelyet 2 darab nyolctűs PCIe tápcsatlakozón keresztül biztosíthatunk. A GPU terheléséről, és ezzel arányban a pillanatnyi fogyasztásról a „GPU Tach” névre keresztelt megoldás tájékoztatja a felhasználót; a hangzatos elnevezés gyakorlatilag 8 darab, a tápellátás csatlakozói mellett elhelyezett LED-et takar. A terhelés függvényében a fénydiódák közül egyre több villan fel, de ugyanitt ellenőrizhető a „Zero Core” szolgáltatás pillanatnyi állapota is, a dedikált 1 szem zöld LED révén.


Fontos újdonság, hogy a mérsékelt fogyasztás ellenére a referencia változat szakított a korábbi csúcsmodelleknél alkalmazott léghűtéssel, ehelyett egy gondozásmentes folyadékhűtés integrálása mellett döntöttek a vállalat szakemberei. A megoldásnak köszönhetően a grafikuskártya mérete érezhetően lecsökkent a hasonló teljesítményű versenytársakkal szemben, ráadásként a zajszint is jelentős mértékben redukálódott; a gyári adatok szerint a hűtőrendszer terhelés alatt is 32 decibel környékén teljesít, amely figyelembe véve az alkalmazott 120 milliméteres radiátort, illetve a szintén 120 milliméteres ventilátort, teljes mértékben hihető adatnak tűnik. Az AMD szakemberei szerint a folyadékhűtés az eszköz tuningpotenciáljára is jótékony hatással van, igaz, az első tesztek alapján ennek maximum GPU fronton van értelme, a HDM memóriák „húzhatósága” jócskán elmarad a GDDR5 modulokétól.


A 648 dolláros ajánlott vételáron forgalomba kerülő „R9 Fury X” sikere egyelőre kérdéses, hiszen a „Titan X” által definiált abszolút csúcsteljesítmény elérése egyelőre álom maradt az AMD oldal szerelmesei számára. Változást a helyzetben egy, a várhatóan a közeljövőben debütáló, 2 GPU-val ellátott „Fury” változat piacra lépése hozhat, amely nyomán jó eséllyel a „Fury X” ára is mérséklődik valamelyest. Bárhogyan is legyen, a nevesebb gyártók máris megkezdték a saját szájízük szerint formált változatok piacra dobását, amelyek közül alább vehettek szemügyre néhányat!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.