Hirdetés

Hogyan ismerhető fel a hamis HP tinta és toner?



|

Frissen vásárolt eredeti patronnal, toner kazettával kifogástalan minőséget várunk. Ha mégis kritikán aluli az eredmény, nem mindig a gyártót kell hibáztatnunk, mert lehet, hogy hamis kellékanyagba botlottunk.

Hirdetés

Bevezetőként szögezzük le, hogy a hamisítás nem ugyanaz, mint az utántöltés vagy alternatív kellékanyagok gyártása. Utóbbi kettő teljesen legális üzlet, mivel sem az utántöltő, sem a független gyártó nem kívánja az eredeti gyártó neve alatt forgalomba hozni a terméket. Európai információs turnéja során Tina Rose-tól, a HP hamisítási ügyekre specializálódott nyomozójától tudhattunk meg hasznos gyakorlati részleteket erről a világszerte tapasztalható jelenségről.

Megéri?


Miért hamisítanak? Nyilvánvalóan hasznot kívánnak húzni az eredeti gyártók munkájából. A gyártó finanszírozza a technológiai fejlesztéseket, amit még marketing tevékenységgel is támogat, ezáltal egy jó minőségű termék lesz ismert, elismert a piacon. A hamisító egy másik, gyakran rossz minőségű kellékanyagot ad el, melyet eredetinek tüntet fel és eszerint is áraz be. Az ár közelebb van az eredetihez, mint a legális utántöltött és utángyártott termékeké, és éppen ez az, ami összezavarhatja a vásárlót. Nem töredékáron, hanem készletkisöprő akciónak álcázva, némi árengedménnyel adnak túl az árun.

 

lefoglalt felszereles tinta utantolto
Lefoglalt berendezés, melyet HP tintapatron hamisításra használtak


A hamisítás büntetési tételei nagyon alacsonyak, alig mennek túl az elkobzáson és pénzbírságon. Ez vonzóvá teszi a hamisítást hivatásos bűnözők számára is, gyakran kapcsolódik a szervezett bűnözéshez, azaz nem a kerti sufniban zajló ártatlan csíny, hanem komplett újratöltő és csomagoló üzemek állnak a jelentős volumenű termelés mögött. Volt olyan eset is, hogy terrorista tervezet épített ki hamisítási üzletet, hogy alacsony kockázattal jusson bevételhez.


A hamisítás nyilván rossz a gyártónak, és nem csak a kiesett bevétel miatt. Sokkal nagyobb kárt okozhat az, hogy a vásárló meg van győződve, hogy a HP-től elvárt minőséget kapja és sokszor nem is tudja, hogy egy hamisítvány az, ami problémákat okozott a nyomtatásban.

Kockázat a vásárlónál, előny az eredetinél


Mi történhet, ha hamisított terméket használ valaki? A hamisított patronok gyakran gyenge minőségűek és szivárognak, így megtakarítás helyett kárt és termelés kiesést, késedelmet okoznak. A nyomatminőség elégtelen lehet, ami nagy mértékben árthat egy vállalkozás sikerének. Egyúttal kár keletkezhet a nyomtatóban és ezzel elveszíthetjük a garanciát. A nem ellenőrzött összetételű toner környezetszennyező és egészségre ártalmas lehet, a bőrre kerülve akár mérgező hatást fejthet ki.

 

hamis kellekanyag tinta hp nyomtato

Az erősen szivárgó hamisított patron kárt tehet a nyomtatóban is
 
 
Kitűnik ezek alapján, hogy a hamisítóknak nem áll érdekükben a kutatás és fejlesztés, azt leginkább az eredeti gyártók vállalják fel: a HP 1 milliárd dollárt fektet be évente a képalkotás üzletág kutatásaiba, azaz a kellékanyagok (tinta, toner, papír) fejlesztésébe. Ennek és az folyamatos ellenőrzősnek eredménye a folyamatosan jó nyomatminőség. Az eredeti kellékkel garantált a korrekt töltetmennyiség, a garancia a kellékanyagra és persze a nyomtatóra is.

 

badvsorig_.jpg

A hibásan újratöltött, nem megfelelő minőségű és összetételű tonert
tartalmazó lézernyomtató kazetták komolyabb anyagi kárt is okozhatnak
 

 Hogyan ismerhetem fel?


Ennek az illegális munkának is megvannak a kihívásai, hiszen az eredetihez hasonló kell legyen nem csak a termék, de a csomagolás is.

fakeinkjetprintcartridge_.jpg

 

fakelaserprintcartridge_.jpg

A megviselt csomagolás tipikusan jellemző a hamisított kellékanyagokra

 

Gyakran felajánlják a kiürült patronok visszavásárlását és azokat töltik újra. Figyelmeztetik a vásárlót, hogy óvatosan, alul nyissa ki a toner kazetta csomagolódobozát, hogy az ne sérüljön meg és a sértetlen eredeti csomagolásért jelentős árengedményt adnak a következő vásárlásból – ily módon még biztonsági hologramos címkével védett hamisítványokkal is találkozhatunk.

 

tinarose_.jpg

  Tina Rose szakértő nyomozó a következő kellékanyag generációhoz alkalmazásra kerülő
új, animált hátterű hologramos biztonsági címkéket mutatja be

 

hphologram_.png

 

A címke maga azonban nagyon nehezen és költségesen hamisítható, így alapvetően segít az eredetiség igazolásában. Lévén hologram hatású, az Original Toner (vagy tintasugaras kellékanyag esetén Original Ink) felirat háttérszíne egyik térfélen változik a nézőszög függvényében. Tökéletes utánzat egyelőre nincs, de megközelítő sajnos már akad. A lézernyomtató kellékanyagokon (toneren) mindig van címke, vagy a külső fóliázáson vagy ott, ahol a feltépőszalag húzódik. a tintapatronokon viszont nem mindig, régiótól és sorozattól függően, így a címke nélküli tintasugaras kellékanyag nem feltétlenül jelent hamisítványt.


Vannak egyéb figyelmeztető jelek is, amikor hamisítványra gyanakodhatunk. Ilyen lehet az átlagosnál érezhetően alacsonyabb ár. Gyakoriak a sürgető, egynapos akciók és a kötelező készpénzes fizetés, valamint futárral való kiszállítás is. Gyanús, ha a dobozon többé-kevésbé látszanak külsérelmi nyomok, karcolások és a visszaragasztott fülek mentén sokszor felfedezhető a ragasztóanyag nyoma. A HP ugyanis mindig gépi ragasztást használ, így eredeti csomagoláson ilyen nyom nem található. Kicsomagolás után érdemes szemrevételezni a tonerkazetták hengerét. Az eredeti, gyári dobon soha nincs egyetlen karcolás sem és nyomokban sem található rajta toner, így ha ujjunkat végighúzva az enyhén „poros” lett, akkor hamisítvánnyal van dolgunk. A meghajtóprogram is kijelzi, ha nem eredeti a kellékanyag, sok hamis kazettát pedig üresnek érzékel.

 

Eredmények

 

A HP oldaláról 17 nyomozó dolgozik a régiónk (EMEA) fenyegetettebb területein, szervezett programot futtat a HP a felderítés és megelőzés érdekében. A megelőzés program keretében az eladási láncot (viszonteladókat, kiskereskedelmi egységeket) szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Ilyenkor az egységek 50 percet kapnak, hogy beengedjék a felügyeletet, ezzel mára elérték, hogy hivatalos csatornákon ne juthasson hamis termék a vásárlóhoz. A HP nyilvánosságra hozza azon partnerek nevét, akik sikeresen átestek razzián. Folyamatos a vámhatóságok, értékesítők kiképzése a hamisítványok megkülönböztetésére. Minden nyomot, bejelentést kivizsgálnak és értesítik a bejelentőket is a nyomozás eredményéről. Bejelentést az emea.anti-counterfeit@hp.com címen tehetők, magyarul is.

 

Szerencsére itthon még nem burjánzik a hamisítás, tavaly mindössze 650 darab hamis árut foglaltak le, szemben más régióbeli országok olykor 30-50 ezres értékeivel.

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.