Hirdetés

Hogyan készítsünk otthon e-reader tokot?



|

Amennyiben nem szeretnénk több ezer forintért rendelni egy olyan tokot elektronikus könyvolvasónknak, ami nem is biztos, hogy saját ízlésünket tükrözi, akkor itt az ideje annak, hogy kreatívkodjunk egy kicsit.

Hirdetés

Nemrég rászántam magam, hogy beszerezzek egy e-bookot. Egy hónapot kellett várnom rá, mivel külföldről szereztem be, de nem bántam meg. Annál inkább sajnáltam, hogy nem rendeltem hozzá tokot is, mert hamar rá kellett jönnöm, hogy nálunk, Magyarországon nagyon csekély a kínálat. Nem akartam újabb egy hónapot várni. Sorra vettem az összes fellelhető magyarországi boltot, ahol reményeim szerint találok magamnak egy megfelelőt. Volt is egy-kettő, amelyek tetszettek volna, csak az én e-book olvasóm no-name márkájú és egyáltalán nem szabvány méretű. Maradt tehát a vágyakozás, aztán pedig a felismerés: akár lehetne készíteni saját védőtokot is.



Egy egyszerűbb verziót mutatnék meg nektek, hogy azoknak is sikerélménye legyen, akik még kezdők a varrógéppel.

Legfontosabb hozzávalók:
• a készülék paraméterei: szélesség, hosszúság, vastagság
• 1 m gumiszalag (amely rögzíteni fogja az e-bookod a hátlaphoz, valamint az összehajtott állapotban az egész tokot egyben tartja)
• ruhaanyag (amilyen színű, mintájú tetszik, választhatsz több színt is, de az anyag mindenképpen pamut, merev, abroszszerű legyen, mert ha elasztikus, csak szenvedés lesz a varrás és nem is lesz annyira tartós) – Vidd magaddal a méteráru boltba!
• vastag kartonpapír (legjobb a leselejtezett iratgyűjtő. Fontos, hogy nagyon kemény karton legyen, különben nem fogod tudni épségben a helyére illeszteni!)
• varrógép (de kézzel is varrhatod, ha nagyon hardcore akarsz lenni.)

Elkészítés:
1. Első lépésként fogd az anyagot, és az alábbi minta alapján vágj két hosszú csíkot belőle. Mindkét csík legyen legalább 1-1,5 cm-rel szélesebb, mint amilyen az e-book reader készüléked, hogy legyen helyed a varráskor. A csíkoknak olyan hosszúnak kell lennie, hogy a készüléked hátlapját és a képernyőjét is teljesen elfedje, hagyj rá kb. kétszer egy ujj vastagságnyit, valamint végszükség esetére, ha elméretezted volna, plusz és 2-3 cm-t.


2. Ha ezzel megvagy, második lépésben a kemény kartonból vágj le két akkora szeletet, amekkora az e-bool olvasód.


3. A kartonból vágj le még egy téglalapnyit, amelynek akkorának kell lennie, mint a fed- vagy hátlap fele. Ha ezzel is megvagy, vágj le még 2x1 kb. olyan széles szeletet, mint amilyen vastag a készülék, mert ezzel fogod kibélelni a csuklórészeket.

4. Következzék az oroszlánrésze a dolognak! Nem kell megijedni, könnyebb lesz, mint gondolnád. Először hajtogasd rá a kivágott fedőlapra a hosszú anyagcsíkot, amelyet össze kell majd varrnod. Nézd meg, hogy a méreteknek tényleg megfelel-e, ezután pedig fogd a két csíkot, és az anyag színével ellentétesen, kifordítva kezdd el összevarrni, így kapni fogsz egy ruhaujjhoz hasonló formát.

5. A tok egyik végét már az elején összevarrhatod, a másikat viszont hagyd szabadon, mert azon keresztül fogod betuszkolni a keményítő kartonokat.


6. Kezdd úgy, hogy a hátlapnap megfelelő szakaszt csinálod, mert itt 4 gumiszalagot kell rögzítened a sarkakba és 1 hosszabbat, amely a tokot összeszerelt állapotában egyben tartja, hogy ne nyíljon ki. Ezt egyszerűen meg fogod tudni oldani, miközben varrod a vonal mentén, becsúsztatod a résekbe a szalag végeit és végighaladsz a varrógéppel rajta. Ezután fordítsd ki az anyagot, ellenőrizd, hogy jó helyeken rögzítetted őket.


7. A felső két szalag esetén, mivel nem tudod az egyik végüket hova rögzíteni, itt egyszerűen kívülről, az anyag színére varrd majd rá a végén.

8. Ha ezzel megvagy, folytathatod egyszerűen a varrást, de az anyag másik végét még ne varrd össze. Fordítsd ki óvatosan, hogy az anyag színe legyen kívül.

9. Fogd a korábban méretre vágott kartonlapokat és az alábbi sorrendben csúsztasd bele a tokba: hátlap-csukló rész- fedőlap – csuklórész - fedőlap felének megfelelő rész.



10. Hogy biztosan rögzüljenek a kartonok és ne csússzanak egymásra, mielőtt összevarrnád véglegesen az anyag száját, egyszerű varrással egyszer menj végig mindegyik karton határán, így nem fognak elvándorolni.

11. Ha ezzel is megvagy, bevarrhatod az anyag száját – ha sok maradna vissza, nyugodtan vágj le belőle. Hajtogasd össze, tedd bele az e-book olvasód és most már nincs más feladatod, mint gyönyörködni benne.



Remélem követhetőek voltak az instrukciók és elégedett vagy az eredménnyel.
Ha még érzel magadban kellő erőt, kívülről varrhatsz rá gombokat, gyöngyöket, egyéb aprócska kiegészítőket, amiket a kreatív boltban találsz, hogy még egyedibbé tedd a tokod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.