Hirdetés

Hogyan legyen a lehető legjobb hűtés a PC-dben?



|

Lehet bármilyen konfigurációd, elengedhetetlen a megfelelő hűtés kiépítése. Az alapok ismeretében sokat tehetsz számítógéped egészségéért.

Hirdetés

Alapvető fontosságú a számítógép komponenseinek megfelelő hűtése, máskülönben hibákkal, adatvesztéssel kell számolnod, és a PC-d is tönkremehet. A túlmelegedett alkatrészek nemcsak lassabban dolgoznak, de az extrém hőterhelés miatt az alapanyagok is hamarabb fáradnak el, ami a gép életciklusa folyamán lassú, de biztos teljesítményromláshoz vezet. Túlzásba sem szabad vinni a hűtést: a folyamatosan maximumon pörgő ventilátorok egy rosszul összeállított hűtőrendszerben gyorsabban elhasználódnak, ez pedig előbb-utóbb a hatásfokon és az üzemi zajszinten is érezhető lesz. Ezért egy új konfiguráció összeállításakor érdemes odafigyelni az optimális légáramlás kialakítására, illetve a meglévő PC-ben sem árt felülvizsgálni a hűtésrendszert. Ehhez nem is kell feltétlenül mélyen a pénztárcádba nyúlnod, már egy kevés ráfordítást is nagyon meg fog hálálni szeretett számítógéped.

Hirdetés

Hűvös házzal könnyebb

A jó hűtés a ház megfelelő szellőzésével kezdődik. Lehetőségeidet elsősorban a választott termék kialakítása határozza meg; elöl és hátul szinte minden számítógépház rendelkezik ventilátorhelyekkel, ezek a doboz elején beszívják a kinti friss levegőt, hátul pedig kifújják a termelt hőt. A folyamatos levegőcsere gondoskodik arról, hogy az üzemi hőmérséklet a kívánt értéken maradjon. Ventilátorok kerülhetnek a gépház aljára és tetejére is, ezek eredményessége már kialakítás- és konfigurációfüggő. Azt se felejtsük el, hogy a szorgosan forgó lapátok halmozása egy ponton túl nem nyújt érdemi előnyt, cserébe fokozott figyelmet kell fordítani helyes beállításukra. Sokan túlzásba esnek, pedig az egymás ellen dolgozó ventilátorok a végeredményt tekintve inkább rontanak, mintsem javítanak a helyzeten.

Kezdésnek érdemes pozitív nyomás kialakítására törekedni a házon belül. Ilyenkor a beszívott levegő mennyisége nagyobb, mint a távozó légtömegé. Ellenkező esetben a kialakuló negatív nyomás miatt a ház illesztésein és passzív szellőzőnyílásain keresztül folyamatosan szűretlen levegő szivárog be a házba, az így felhalmozódó pormennyiség pedig csökkenti a hűtés hatékonyságát.

Ha lehetőséged van rá, inkább kevesebb, ám nagyobb ventilátorokat válassz. Ezeknek ugyanis lassabban kell pörögniük azonos hatásfok eléréséhez, ami nemcsak az élettartamuknak tesz jót, de a gép működési zajszintje is sokkal alacsonyabb lesz.

Izzasztó munka

A hőtermelés nagy részéért a processzor és a videokártya párosa felelős, ezeket mindenkor hűteni kell. Szerencsére ezeket a termékeket a gyártó saját hűtéssel szállítja, amelyek jellemzően a mindennapi használathoz elégséges teljesítménnyel bírnak. A CPU-k gyári hűtői azonban mind élettartamukat, mind zajszintjüket tekintve távol állnak az élvonaltól, ezért érdemes lehet megfontolni a gyári hűtés cseréjét egy komolyabb alkatrészre. Ez a lépés majdhogynem kötelező, amennyiben kifejezetten a zajtalan működés a cél, vagy ha komolyabban tuningolni szeretnéd processzorodat. Választék van bőven, de vásárlás előtt bizonyosodj meg az eszköz kompatibilitásáról (léteznek kizárólag Intel és AMD foglalathoz passzoló, illetve univerzális típusok is). A komolyabb toronyhűtők igen termetesek, ezért feltétlenül ellenőrizd, hogy a kiszemelt komponens befér-e majd a gépházadba.

Videokártyákból nyitott és zárt (úgynevezett "blower") típusokkal találkozhatsz. Előbbi valamivel gyakoribb, ezek lapátjait nem takarja külső burkolat, és a chip által termelt forró levegőt a kártya közvetlen környezetébe, a gépházba tolja. Ezzel szemben a blowerek zárt kialakításúak, a levegő pedig a burkolat végénél, a gépházon kívülre távozik. Többnyire mégis érdemes a nyitott verziót választani, mert nagy terhelés mellett jellemzően jobb hatásfokkal hűt, és halkabb is. Bár a videokártyák zöméhez is vásárolhatsz utángyártott hűtést, ezekkel nem tudsz kis ráfordítás árán olyan szintű minőségi ugrást elérni, mint a processzorhűtőkkel.

Hűtsünk mindent, ami forró?

Elektromos eszköz lévén a konfiguráció többi eleme is hőt termel működés közben, még ha nem is olyan mértékben, mint a CPU-GPU páros. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a tökéletes üzem, illetve a maximális élettartam elérése érdekében javasolt-e ezeket is hűteni. A memóriamodulokat illetően egyszerű a válasz, ezek rendszerint tökéletesen végzik a dolgukat mindenféle külső beavatkozás nélkül. Ha szélsőségesen tuningolt gépet használsz, választhatsz olyan RAM-ot, amit a gyártó eleve hőelvezető réteggel látott el, de érzékelhető különbségre ne számíts ezektől sem. Bonyolultabb a helyzet, ha az SSD-kről van szó: a nagy teljesítményű M.2 modulokat érdemes felturbózni egy külső hűtőbordával. Azt azonban nem árt tudnod, hogy a NAND chipek magasabb hőmérsékleten nyújtják a csúcsteljesítményüket.

Választanod kell tehát a jobb hűtéssel meghosszabbított élettartam és az átlagteljesítmény maximumon tartása között.

Vízhűtések

Elterjedt módszer a vízhűtés alkalmazása az asztali gépekben. Ilyenkor a termelődő hőt nem levegő, hanem folyadék szállítja el és továbbítja a gépházon kívülre. Persze ezt a közeget is hűteni kell: a munkát hővezető radiátorok végzik el, az átvett hőt pedig a léghűtéshez hasonlóan ventilátor juttatja ki a gépházon kívülre. A folyadékot az alacsonyabb hőmérsékleten tartani kívánt alkatrész és a radiátor között vízpumpa keringeti. A radiátort hűtő ventilátor elhelyezéstől függően elfújja a hőt (push), vagy elszívja azt (pull), de az igazán hatékony működésért akár mindkét lehetőség kiaknázható a radiátor közrefogásával (push-pull).

Bár egy jól kiépített, minőségi rendszer jobb hatásfokú lehet a léghűtésnél, bonyolultabb és drágább is annál. A kiépítés megkönnyítéséhez vásárolhatsz úgynevezett all-in-one (minden egyben) csomagokat, ezek minősége viszont nagyon változó, a saját magad által összerakott rendszer sokkal több finomhangolásra ad lehetőséget, de ez a költségekben is megmutatkozik.

Gyakori tévhit, hogy a vízhűtés zajtalan: egyrészt az esetek többségében itt is dolgozik ventilátor a rendszerben, másrészt az olcsóbb vízpumpák hajlamosak idővel kifejezetten hangossá válni.

Amennyiben teljesen hangtalan működésű PC építése a cél, érdemes szétnézni a passzív, tehát ventilátor nélküli hűtések tájékán is. Szinte minden alkatrész - legyen az CPU, GPU vagy akár tápegység - kiépíthető ilyen formában. Hátránya, hogy az optimális hőmérséklet fenntartásához nem kevés teljesítményt kell feláldoznod a zajtalan üzem oltárán.

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.