Hirdetés

Hogyan őrizzük meg a merevlemezünk egészségét?



|

Senki nem vágyik olyan pillanatra, hogy a kedvenc videói valamiért elkezdenek akadozni, majd később már meg sem nyílnak. Az sem vonzó állapot, amikor már a HDD tartalmát sem látjuk. Jobb ezeket elkerülni - de mire érdemes figyelni?

Hirdetés

Aki hosszabb ideje használ már saját PC-t vagy notebookot, minden bizonnyal átesett már valamilyen merevlemez-hibán, hiszen egy HDD nem örök életű. Ez sosem kellemes, főleg, ha fontos adatokat is tárolunk rajta - ha pedig nincs biztonsági mentésünk róluk (erről mindig fontos gondoskodni), akkor pláne bajban vagyunk. Ezeket a helyzeteket jobb elkerülni - mire kell figyelni azért, hogy egy HDD a lehető legtovább bírja? Természetesen eleve vannak olyan modellek, amelyek kevésbé tartósak vagy megbízhatóak, mint a többi, de most inkább az általános javaslatokra térünk ki.

A leggyakoribb tényezők, amelyek jelentősen megrövidíthetik egy HDD életét, azok a hőmérséklet és a fizikai behatások. Egy asztali gépbe szerelt 3,5 hüvelykes merevlemeznél például a mozgó alkatrészek miatt fontos a megfelelő, de nem túl szoros rögzítés, és lehetőleg kerülni kell a gyakori hordozásukat is. Bár a notebookok esetében eleve kulcsfontosságú a mobilitás kérdése, azért itt is odafigyelhetünk valamire: amikor kikapcsoljuk a gépet, várjuk meg, amíg a merevlemez leáll, és csak után kapjuk fel az asztalról. Amikor a HDD-k feje nem pörög, ellenállóbbak a mozgási behatásoknak. 

A hőmérséklet kérdése ugyanolyan fontos, mint a fizikai sérülések elkerülése. Asztali számítógép esetén nincsen nehéz dolgunk, hiszen gyakorlatilag minden házon találunk extra felfogató-helyeket plusz ventilátoroknak. A legjobb, ha a ház elejébe is tudunk egyet szerelni, közvetlenül a HDD-k hűvösen tartására. Természetesen a kiáramló levegő útját is biztosítani kell, különben a meleg bent reked, ami a többi hardverelemnek sem jó. Notebookok esetében más megoldásra lesz szükségünk, itt hűtőpadokban érdemes gondolkodni. Az aktív modellek légkavarók segítségével, alulról hűtik a laptopot. Különösen akkor érdemes beruházni egy ilyenre, ha a noteszgépünk egyes részei felforrósodnak intenzívebb használat esetén.

A megfelelő hűtő használata mellett azért érdemes egy olyan programot is telepíteni a gépünkre, amely szemmel tartja a HDD-k hőmérsékletét. Itt számos alternatíva áll rendelkezésünkre, ilyen például a népszerű SpeedFan vagy a Hard Disk Sentinel. A hosszú élettartamhoz egyébként a legideálisabb a 30-40 Celsius-fok közötti tartomány.

Az SSD-k megjelenésével ma már talán tisztázódott az a téves elképzelés, hogy a folyamatosan használt HDD kevesebb ideig bírja. A gyakorlatban a merevlemezek esetében nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem jelent gondot, ha gyakran másolgatunk vagy rakunk be letöltéseket.

Az előbbitől érdekesebb az a kérdés, hogy mi a jobb: ha folyamatosan fut egy HDD vagy pedig ha kikapcsoljuk, amikor nincs rá szükség? Nincs olyan elemzés, amely erre egyértelmű, bizonyítékokkal alátámasztott választ adna. Ennek ellenére elméletben kevésbé lesz hosszú életű az a merevlemez, amelyik folyamatosan ki- és bekapcsol. Az elgondolás oka az, hogy ilyenkor fogyaszt a legtöbbet egy HDD, illetve az esetleges meghibásodások is az indulásnál szeretnek előjönni. Természetesen ha nem ülünk gyakran a gépünk előtt, akkor azért nem kell mindig bekapcsolva hagyni, és legalább alvó módba érdemes áttenni.

Az utolsó kritikus fontosságú dolog, ami adatot menthet az nem más, mint a S.M.A.R.T. adatok figyelése. Ezt persze nem nekünk kell minden nap nézegetnünk. Rengeteg program létezik (például a fentebb említett HDS), amely képes kiolvasni ezeket az adatokat, illetve naplózni is. Ha baj van, értesítést kapunk, és még időben átmenthetünk mindent máshová. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.