Hirdetés

HP Envy 17 3D - mobilizált 3D-s szórakoztatóközpont



|

A számítógépekre szabott 3D-s képalkotási technológiákkal egyelőre kevés gyártó foglalkozik, a HP viszont nem szeretne kimaradni az elsők közül, ezért még a karácsonyi roham előtt bemutatták az Envy 17 3D néven futó noteszgépüket.

Hirdetés

A harmadik dimenzióban és annak megjelenítésében történő továbblépésre viszonylag sokat kellett várni a technológia megjelenése és elérhetősége óta. 2009-ben az NVIDIA úgy döntött, hogy feltámasztja a szemüveges segítséggel működő eljárást, amely elgondolás alapján idén az AMD is komoly erőkkel kezdte meg az együttműködést a különféle 3D-s hardveres és szoftveres technológiákat gyártó vállalatokkal. A fő különbséget az jelenti, hogy míg a GeForce 3D Vision egy zárt platform, addig az AMD több lehetőséget is biztosít a partnergyártók és a felhasználók számára is, magyarán lényegében egy félig-meddig nyílt rendszerről van szó, aminek egyetlen célja van: bosszantó korlátozások nélkül nyújtani sztereoszkopikus 3D-s képet.

 

Erő és 3D egyben

Nem a HP gépe az első ebben a sorban, viszont mindenképpen a legerősebb az AMD Mobility Radeon grafikus kártyával felszerelt noteszgépek közül. A 17,3 hüvelykes, 1920×1080 képpont felbontású, LED-háttérvilágítású képernyővel felszerelt notebook korunk egyik legerősebb hardveres összeállítása a hordozható gépek piacán. A négymagos, HyperThreading-technológiát is támogató Intel Core i7-720QM processzor a Turbo Boost technológiának hála több mint 1 gigahertzzel képes megemelni az órajelet, ami különösen játékok esetében számít. A 6 gigabájt rendszermemória és a két darab fél terabájtos merevlemez bőséges tárhelyet nyújt a futó programok és adataink, multimédiás fájljaink és játékaink számára, az Envy 17 3D azonban nem ezen komponensek miatt emelkedik ki a tömegből.

 

 

 

A 3D-s teljesítmény java az AMD Mobility Radeon HD 5850-es grafikus vezérlőtől származik, amely az AMD egyik legfrissebb, kifejezetten noteszgépekbe szánt fejlesztése. A DirectX 11 tudással rendelkező grafikus egység 1 GB fedélzeti memóriával rendelkezik, támogatja a többmonitoros EyeFinity-technológiát, illetve természetesen képes 3D-hatású képek megjelenítésére is. Ez utóbbi egy aktív szemletakarásos – shutter – szemüveg és a 120 hertzes képfrissítésű kijelző segítségével tudja megjeleníteni a háromdimenziós képet, amely nemcsak játékok, hanem filmek, különösen Blu-ray tartalmak esetén is elérhető. A kártyagyártó ráadásul a napokban frissítette a Catalyst meghajtóprogramot, amely még jobb támogatást biztosít a sztereoszkopikus kép generálásához. A HP természetesen engedélyezi az AMD oldalán fellelhető eszközillesztő telepítését, tehát maga a felhasználó végezheti el a Catalyst frissítését.

 

Beépített moziélmény

A nagy felbontású filmes kiadványok lejátszása a beépített Blu-ray olvasó/DVD-író kombó meghajtó révén lehetséges, a kitűnő hangzásért pedig a Beats Audio névre elkeresztelt hangrendszer felel, amely nemcsak a noteszgép hangszóróit szólaltatja meg kristálytiszta hangon, hanem külsőleg csatlakoztatott fejhallgatók és hangfalak esetén is átlagon felüli hangminőséget garantál. A BD-médiák megtekintése egyébiránt külső megjelenítő csatlakoztatását követően még nagyobb képátló mellett is élvezhetővé válnak, az Envy 17 3D ráadásul a HDMI- és a DisplayPort-szabványokat ismerő monitorokat, LCD-tévéket is támogatja.

 

 

 

Külső adattárolók csatlakoztatása többféle módon is történhet, az alapfelszereltségből kihagyhatatlan USB 2.0 csatlakozók mellett egy SuperSpeed USB 3.0 és egy eSATA+USB 2.0 kombó aljzat is kihasználható. A gép nemcsak adattárolás tekintetében képviseli a csúcskategóriát, hanem adatkommunikációs szempontból is, a gigabites Ethernet-csatlakozást 802.11 b/g/n szabványokat támogató Wi-Fi-vezérlővel egészítették ki, továbbá a mobil eszközök csatlakoztatására szolgáló Bluetooth 2.1-es technológia is része a felszereltségnek. A hosszan tartó mobilizált üzem érdekében két akkumulátor is része az alapcsomagnak, a 9 cellás 93 wattórás telep mellé egy hatcellás 63 Wh-s egység is jár, amellyel további két és fél órával lehet megnövelni a közel 4 órás üzemidőt.

 

Nem csak a belső a fontos

A számítástechnikában kevésbé jártas felhasználókat azonban nem elég csak meggyőzni a belső értékekkel, külsőleg is olyasmit kell alkotni, amiről egyszerűen nem tudja levenni a szemét az ember. Az Envy 17 3D külseje mestermű, a váz nagy részén uralkodó fémborítás hűvös eleganciát sugároz, amit pont annyira törnek meg a fedlapon látható apró rajzolatok, hogy a női szíveket is sikeresen meghódíthassa a gép. Az alacsony magasságú gombokból felépített billentyűzet hosszú gépelés során is kényelmes használatot biztosít, a teljes felületén érintésérzékenynek számító touchpad pedig jókora területet biztosít az ujjaink számára.

 

A tetszetős külső és a magas teljesítményre képes belső mellé a HP bőséges szoftverkínálatot biztosít, amelynek kiindulópontja a Windows Home Premium 64 bites változata. Ezenfelül a gépen előretelepített Office 2010 programcsomag is található, illetve számos olyan segédprogram, amely a gép karbantartásáért felel, vagy épp maximális multimédiás élményekkel bombázza az Envy 17 3D tulajdonosát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.