Hirdetés

HT1080Z - iskolagép először

|

8 bites, iskolában lakott, magnó is van benne és kell hozzá Junoszty vagy Uranus tévé is, mi az?

Hirdetés

 

Retro rovatunk első írása a nyolcvanas évek közepéig repít vissza minket, amikor az IBM PC még igen-igen drága mulatság volt, inkább 8 bites mikrogépek töltötték meg a számítástechnika-tantermeket. Az első magyar iskolaszámítógép bizony rideg terepnek tűnhet egy mai gép mellett, de a célnak mégis kiválóan megfelelt.

 

 

1981-ben már debütált az IBM PC és 1982-ben is számos modernebbnek mondható 8 bites mikroszámítógép indult világhódító útjára, ám a magas árak és a vasfüggöny miatt ebben az időszakban még nem volt lehetőség nyugati megoldások alkalmazására a hivatalos számítástechnika-oktatásban. A Művelődésügyi Minisztérium megbízásából a Tudományszervezési és Informatikai Intézet (TII) pályázatot írt ki, amit a Híradástechnika Szövetkezet meg is nyert és 1983 nyarára le is szállított 820 darab HT-1080Z mikroszámítógépet, melyekből a tanárképző főiskolákba és középiskolákba is jutott. A gépre bárki ráismerne nagy mérete és a vele egybeépített kemény mechanikás, klasszikus kazettás magnetofon miatt.

 

16 KB RAM és ASCII-art

 

A Híradástechnika a hongkongi EACA cég Video Genie nevű számítógépének licencét vásárolta meg és egészítette ki egy hanggenerátorral. A gép eredetileg 16 KB RAM-ot tartalmazott, később jelent meg 48 KB-os változata is, mai szemmel ezek nevetséges kapacitások, de akkoriban éppen megfeleltek. Itt szó nem volt multimédiáról, a tárat legfeljebb BASIC programsorokkal, adattömbökkel tölthettük fel, illetve gépi kódú programozással lehetőség volt sok mindenre – a hardver szűkös keretein belül. Az alapot a méltán népszerű Z80 mikroprocesszor 1,77 MHz-es (nem GHz!) változata szolgáltatta, ennek erősebb változatai szolgáltak sok más mikrogépben is (pl. Sinclair Spectrum, Primo, Enterprise, Proper 8). A monokróm kvázigrafikus képernyő 16 sorból állt, minden sorban 64 karakterrel. Mechanikus váltógombbal utasíthattuk a rendszert a 32 oszlopos, olvashatóbb megjelenítésre, hogy az akkoriban használt fekete-fehér tévékészülékeken (Pl. Uranus, Junoszty) is könnyen kivehető legyen a szöveg.

 

 

A „grafikát” (128×48 „képpont”) speciális blokk karakterek kiírásával állították elő, igazi grafikus mód nem volt. Egy karakter területét két oszlopra ás három sorra osztották a tervezők, a karaktertáblában pedig elhelyeztek minden szükséges blokk-variációt bármiféle keresztező, metsző és érintő vonal kirajzolásához. Szerencsére a BASIC-ben lehetőség volt képpontonként (vagy inkább durungonként), koordinátákkal címezni a pozíciókat. Még a gép rajongói is elismerték, hogy az grafikában elmarad az e téren sokkal rugalmasabb „tőkés” gépektől, ugyanakkor akkoriban fejlettnek mondható hang lapkával (AY-3-8910) látták el, mely három független hangcsatornával, zajgenerátorral, hangerőburkolóval dolgozott – már ha volt, aki megszólaltassa, mert a BASIC erre nem volt felkészítve.

 

 

Operációs rendszer? Az mi?

 

A PC-s korszak a kompatibilis hardver alapok révén egységes szoftver alapokat is hozott, így ma már nagyon furán hat, hogy a régi gépeken egyedi rendszerek működnek, nincs semmi DOS-hoz vagy Windows-hoz hasonló alap. Ahogy szinte minden mikrogépen, a HT1080Z-n is egy beégetett BASIC értelmező indul el, egy-két másodperc után már gépelhettük is a sorszámokat, utasításokat. A Microsoft Level 2 BASIC mellett egy beégetett magyar kiegészítést elindítva lehetségessé vált az ékezetes karakterek használata is. Ugyan készült bővítőegység, hajlékonylemezes meghajtó, színes grafikus vezérlő, nyomtató illesztő is a HT1080Z-hez, de ezek a drága eszközök kevéssé voltak hozzáférhetők.

 

 

 

Maga a BASIC egy viszonylag jól használható darab volt. A szélesebb körben ismert Commodore 64-hez képest fejlettebb hibakezelést (ON ERROR GOTO), több függvényt kínált olyan hasznos lehetőségekkel, mint például a formátumozott kiíratás (PRINT USING). Még a C Switch vagy a Pascal Case utasításához hasonló többágú elágazást is kínált a rendszer az ON GOTO utasítással. Aki szeretett programozgatni, az a színek és csillogás hiányában is sok örömet talált az első magyar iskolaszámítógépben, de aki nem, azt is a tévé elé láncolta a durva grafikájú, de igen élvezetes Galaxy Invasion, eljátszhatott a sakkal vagy a Pianoval.

 


Ingyenesen letölthető Grósz Attila HT1080Z emulátora a népszerű Galaxy játékkal egybecsomagolva. A teljes emulációt megvalósító program kényelmes lehetőséget ad a gép BASIC-jének kipróbálására, Sok részletes információval szolgál a témában a HT számítógépek weboldala, ahonnan számos HT BASIC tankönyv is letölthető.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.